Slik avslører du en psykopat på jobb

Mange av dem lykkes i arbeidslivet. Psykopater har trekk som hjelper dem opp og frem, ifølge professor.

TØFFE TYPER: Mange av dem som gjør det bra innenfor bank og finans kan psykopatiske trekk, mener ekspert.
Publisert:

Robert Hare, professor ved University of British Coumbia, sier at psykopaters arroganse og sterke fokus kan hjelpe dem til å lykkes i karrieren, skriver BBC.

De kan ofte gjenkjennes ved at de er overfladisk sjarmerende, har lett for å miste besinnelsen og kan uten problemer ta æren for en kollegas arbeid.

Hare anslår at rundt én prosent av den amerikanske befolkningen kan være psykopater. Nå har han utviklet en test, sammen med psykolog Paul Babiak, i et forsøk på å avløre hvem disse personene er. Testen innebærer intervjuer med ansatte for en få en "360 graders oversikt" over vedkommendes personlighet.

Pyskopatskala

Hare og Babiak holder for tiden på å intervjue hundre personer som er dømt for svindel eller underslag - som vil skape grunnlaget for profilen til den minst ønskede ansatte.

De vil deretter intervjue en gruppe med "normale" ledere, og en gruppe "high flyers", for å se om de kan skille nøykatig ut hvilke trekk som kan føre til at man lykkes og hvilke som gir mindre ønskede konsekvenser.

- Hvis du ser for deg en ansvarsbevisst ansatt på den ene enden og en stereotyp "selskapspsykopat" i den andre enden, så forsøker testen å måle hvor på den skalaen individet befinner seg, sier Babiak.

Les også: - Lederskap har en mørk side

Bank og finans

Paul Corry fra Rethink, en organisasjon som jobber for psykisk helse, sier at det er mange bevis på at folk som er veldig motiverte og som gjør karriere - spesielt innen for bank og finans - har psykopatiske trekk.

- Disse menneskene er ekstremt fokusert på å nå sine mål, og bryr seg ikke så mye om andres følelser. Det finnes også dem som har veldig narsissistiske trekk, de vil være i sentrum av oppmerksomheten og deres behov må bli satt først, sier Corry.

- Folk kaller deg en psykopat om du er voldelig og en suksessfull businessmann om du ikke er det, legger han til.

Psykopati er definert som en mangel på empati eller samvittighet overfor andre, og kan bli assosiert med ekstrem og manipulativ oppførsel.

Les også: - Vanskelig å avsløre seg selv som en dårlig lytter

Flere nyheter fra E24 Jobb

Publisert: