Marie Nielsen ble «Årets ledertalent 2017»: – De færreste er født perfekte ledere

Fjorårets ledertalent-vinner fortsetter papirgjenvinningsprosjektet i Etiopia.

RESIRKULERING: Marie Nielsen (t.v.) er gründer og leder av papirresirkuleringsprosjektet Penda i Etiopia. Her sammen med Alemtsehay Belihu Tsenbelo som Marie har trukket frem som en stor grunn til at prosjektet går så bra.
Publisert: Publisert:

– For meg som jobber langt fra Norge, var det utrolig hyggelig å bli lagt merke til hjemme. Etter utmerkelsen har vi fått stor interesse rundt Penda, med mange som har lyst til å komme ned å bidra, og flere muligheter til å komme hjem og dele erfaringer på konferanser, seminar og så videre.

– Det har uten tvil gitt masse positiv energi til både meg og teamet, og ekstra motivasjon til å stå på videre.

Slik svarer Marie Nielsen på spørsmålet om hva utnevnelsen av «Årets ledertalent 2017» betød for henne. Under samme kåring ble Nielsen også utnevnt til «Årets sammfunnsbygger» for sitt arbeid i Øst-Afrika.

For tiende år på rad kårer E24 årets største ledertalent under 35 år i norsk næringsliv.

Her kan du sende inn tips til det du mener er et ledertalent!

Startet søppelsortering

Etter å ha vært to år i Etiopia startet Nielsen opp papirresirkuleringsbedriften Penda Manufacturing Etiopia sammen med en investorgruppe. Selskapet fikk etter hvert i gang en fungerende søppelsorteringsordning i Addis Abeba i landet.

Nielsen var før det svært delaktig i prosessen med å bygge opp Sierra Leone etter ebolautbruddet som rammet landet for få år siden, da gjennom jobben i McKinsey.

ÅRETS LEDERTALENT 2017: Marie Nielsen mottok premien som årets ledertalent i E24s kåring i fjor. Her får hun klem av jurymedlem Karl Munthe-Kaas, mens jurykollega Berit Svendsen er i bakgrunnen.

«Ebola Recovery»-planen ble satt sammen i samarbeid med ulike ministerier og under ledelse av presidenten i Sierra Leone. Nielsen endte opp som leder av prosjektet, som blant annet hjalp 1,2 millioner barn tilbake til skolen.

Les også

For tiende år på rad: Hjelp oss å finne årets ledertalent

«Det er vanskelig å forstå hvor stor betydning Marie har hatt for mange barns liv i Sierra Leone» sa en referanse om henne i forkant av fjorårets kåring.

Nielsen er utdannet fra Norges Handelshøyskole.

– Har det vært noen utvikling i Penda siden sist?

– I 2018 har vi hatt stor framgang! Operasjonelt har vi doblet volumet av avispapir vi har samlet inn i forhold til samme periode i fjor. Vi har også implementert et system for gjenvinning av papir på 20 prosent av skolene i Addis Ababa, og alle 220.000 elevene som går der har fått opplæring i klasserommet om hvorfor det er viktig å gjenvinne.

Penda tenker både kortsiktig og langsiktig i arbeidet for å kunne skape en full sirkulærøkonomi i Etiopia, skriver Nielsen i en e-post fra reise i India.

Målet for selskapet er innen utgangen av 2018 å rulle ut systemet for gjenvinning av papir på samtlige 850 skoler i Addis Abeba. Dessuten skal alle elevene informeres om verdien av å gjenvinne, både for miljøet på skolen, Addis Abeba og Etiopia.

– I tillegg planlegger vi å starte produksjon av notatbøker, som på grunn av det lokalt gjenvunnede papiret vil være mye rimeligere enn det som finnes av importerte bøker på markedet i dag. Både i og utenfor Addis Ababa kan det være en økonomisk utfordring for mange familier å gi barna en fullverdig skolegang, og målet vårt er å gjøre det litt lettere, sier Nielsen.

PAPIRBERG: Enorme fjell av sortert papp og papiravfall ved Pendas lokasjoner i Addis Abeba, Etiopia.

– Nordmenn kjent for verdiene

I år 2000 var Etiopia det tredje fattigste landet i verden, med mer enn 50 prosent av landets befolkning under fattigdomsgrensen. Siden da og frem til oktober 2017 økte landets bruttonasjonalprodukt med 277 prosent, ifølge Det internasjonale pengefondet. Kun Kina og Myanmar vokste raskere.

Samtidig har Etiopia vært i en av Afrikas lengslevende konflikter med Eritrea. De to landene skrev under en fredspakt i 2000, men Etiopa har nektet å etterleve avtalen. I juni ble det klart at den nyvalgte og reformvennlige etiopiske statsministeren, Abiy Ahmed, overraskende ga støtte til pakten, og for en uke siden møtte Ahmed sin motpart i Eritrea, president Isaias Afwerki, til noe som blir omtalt som en historisk kursendring.

Nielsen sier hun tror det å lede en bedrift i Etiopia er krevende for de fleste.

– Man trenger stor fleksibilitet, pågangsmot og en god porsjon energi for å lykkes. Jeg tror imidlertid nordmenn her nede er kjent for å ha gode verdier, og blir sett på som troverdige partnere med langsiktige mål og investeringer som også bidrar til samfunnet. Utover oss er det flere gode eksempler på det, men norske investeringer i blant annet sykehus, solar og så videre, sier hun.

– Har du noen råd til andre unge som ønsker å bli ledere?

– For å lykkes tror jeg det er viktig å tro på seg selv, gripe mulighetene man ser til å drive fram initiativ og ta ansvar, og være villig til å jobbe aktivt med seg selv for å bli den beste lederen man kan bli. De færreste er født perfekte ledere, men med flinke mentorer rundt seg og villighet til å kontinuerlig lære kommer man langt.

SORTERING: Her arbeider noen av Pendas ansatte med papp og papirsorteringen i deres eget anlegg i Addis Abeba.
Publisert:

Her kan du lese mer om