Ledertalentene om å slappe av: - Ikke vær tilgjengelig hele døgnet

Her er ledertalentenes beste tips til å skille mellom jobb og fritid i en digital hverdag.

KOBLER AV: Tidligere ledertalenter er enige om at det er svært viktig å klare å slappe av fra tid til annen dersom en skal være en god leder. Øverst fra venstre: Bengü Akbiyikli i Narvesen, Andreas Jul Røsjø i AF Gruppen og Lars-Erik Eriksen i Storebrand. Nederst fra venstre: Andreas Thorsheim i Bergens Tidende, Hege Yli Melhus Ask i Gjensidige og Morten Jørstad i Geelmuyden Kiese.

  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

- Hvis man lar digitale verktøy styre arbeidsdagen, så kan det redusere arbeidsevnen betydelig, sier direktør for produktutvikling i Storebrand og tidligere ledertalent i E24s kåring, Lars-Erik Eriksen.

Sosiale medier tar opp en stadig større del av vår hverdag. Ekspertene advarer mot å la bruken ta helt av - fordi det stresser hjernen.

- Vi vet at kronisk negativt stress er skadelig for hjernen og at det kan bidra til nedsatt læringsevne og konsentrasjonsevne, sier professor Stein Andersson ved Universitetet i Oslo, ekspert på kognitiv psykologi og nevropsykologi, til E24.

Lars-Erik Eriksen har innført rutiner for sin arbeidshverdag.

- Selv fokuserer jeg på å jobbe når jeg er på jobb og setter av noen tidsavgrensede perioder hvor jeg gjør meg ferdig med mail og lignende, sier han til E24.

Les også

- Hjernen trenger ferie for å prestere bedre

Vi har spurt Eriksen og fem andre tidligere ledertalenter om og eventuelt hvordan de tar grep for å håndtere informasjonsflyten.

Rådene fra de unge topplederne er varierte, men de fleste er enige om en ting: Å bruke sosiale medier er noe en helst skal gjøre hjemme.

Både Lars-Erik Eriksen, Andreas Thorsheim i Bergens Tidende, Morten Jørstad i Geelmuyden Kiese, Hege Yli Melhus Ask i Gjensidige, Andreas Jul Røsjø i AF Gruppen og Bengü Akbiyikli i Narvesen er enige om at det er svært viktig å klare å slappe av fra tid til annen dersom en skal være en god leder.

Eriksen påpeker imidlertid at sosiale medier ikke er den største tidstyven for ham som leder.

- Hovedutfordringen min ligger vel i at store deler av arbeidsdagen forsvinner i møter som gjør det krevende å få satt av tilstrekkelig med tid til ledelse.

Les også

Gåsehud-øyeblikk sikret Kriss denne utsikten på jobben

Hellig ku

Fjorårets vinner av Ledertalentene, konserndirektør Andreas Jul Røsjø, er klar på at det er svært viktig for en leder å ta seg helt fri fra jobb i helgene.

- Jeg vil anbefale unge ledere å finne seg noen områder som ikke kan ofres til fordel for jobben. Enten det er å ta seg helt fri i helgene, eller noe annet. Jeg tror det er viktig å huske på at en ikke alltid må være tilgjengelig for kollegaene sine 24 timer i døgnet, sier Røsjø.

Videre peker han på behovet for å gi tid til familien, og at det derfor er viktig å skille mellom arbeid og fritid.

- Et annet råd jeg har er å aldri jobbe med nære venner. Folk har veldig ulik innstilling til dette, men selv ønsker jeg å være helt direkte med kunder, leverandører og kollegaer. Når disse personene er venner kan en fort måtte legge på et filter som ikke bør være der i en jobbsituasjon, fortsetter Røsjø til E24.

Les også

- Målet er å skape mest mulig sosial avkastning

Skrur av Push og Facebook

- I hverdagen mener jeg mail på mobil og sosiale medier kun er et pluss, sier Danmark-sjef Morten Jørstad i Geelmuyden Kiese.

Han mener det ikke er noen tvil om at folk flest er stadig mer tilgjengelige både på jobb og på fritid. Selv mener han dette ikke står i veien for å bli en god leder så lenge en ikke lar seg stresse.

- Det dreier seg om de små tingene. Jeg har for eksempel ikke push på mail lenger. Så bestemmer jeg selv når jeg sjekker innboksen. Man må selv definere sin grad av tilgjengelighet, sier Jørstad til E24.

Les også

Jobbekspertene: - Disse fellene bør du unngå som sjef

Også Gjensidige-sjef Hege Yli Melhus kjenner av og til at det blir litt mye digitale medier. Det har hun verken Facebook eller Twitter på telefonen. I tillegg skrur hun av av eposten i ferien.

- Skal jeg ha noe produsert, så logger jeg av og konsentrerer meg om akkurat det. Jeg unngår i størst mulig grad å sjekke mail eller sosiale medier rett før jeg skal sove, og leser gjerne skjønnlitteratur på sengen, sier hun til E24.

I likhet med Røsjø peker både Ask og Jørstad på at en ikke blir noen god leder av å jobbe seg i hjel.

Les også

- Utfordrende å endre stereotypiene

Enig

Jørstad og Ask er ikke alene om å unngå Facebook og push-varsler. Regionsdirektør Bengü Akbiyikli i Narvesen Sør/Vest skyr alle varsler som kan komme i veien for konsentrasjonen.

- Hvilke tips vil du gi unge ledere om digitale medier?

- Mitt første konkrete tips er å ikke ha pushmail på mobilen. Videre anbefaler jeg å ha oversikt over gjøremål og bestemme seg for når man skal ta tak i dem. Da unngår man å bli unødvendig stresset over det man ikke fikk gjort den dagen, sier Akbiyikli.

Hun mener suksesskriterie for en langsiktig karriere som leder er å være god på å skille mellom privatlivet og jobb.

Les også

Ledertalent blir toppsjef i Danmark

- Ser ingen motsetning

I 2012 stakk daglig leder i Bergens Tidende, Andreas Thorsheim, av med tittelen årets ledertalent. I motsetning til de to andre tror han sosiale medier og digitale verktøy kan være et verdifullt hjelpemiddel for unge ledere.

- Jeg tror digitale varsler øker arbeidsevnen vår. Men man må huske at de digitale hjelpemidlene jobber for oss og ikke omvendt, sier Thorsheim til E24.

Likevel peker han på at en leder først og fremst burde jobbe ansikt til ansikt.

- Når jeg er på jobb er det for å være ansikt til ansikt med folk. Jobbe med mobil, PC og iPad prøver jeg å gjøre når jeg er på farten eller på kvelden etter at barna er i seng, sier BT-sjefen.

- Hvordan organiserer du din digitale hverdag for å gi hjernen tid og rom til å tenke kreativt og å konsentrere seg om å være en god leder?

- Jeg ser ikke noe motsetning her. Folk er sikkert forskjellige, men jeg syns jeg tenker godt når jeg får mye input, sier Thorsheim.

Også Melhus Ask opplyser at Gjensidiges ledergruppe har en egen Facebook-gruppe hvor de deler interessante artikler og morsomme ting. Denne mener hun skaper samhold og sjekker den gjerne jevnlig.

Andreas Thorsheim har tidligere vært ansatt i E24.

Les også:

- Hjernen trenger ferie for å prestere bedreDette kan du lære av din «onde» kollegaHalvparten av oss aner ikke hvordan vi blir oppfattetStudentleder refser overbooking til høyere utdanning- Målet er å skape mest mulig sosial avkastning

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Slik opplevde de å bli kåret til årets ledertalent – og dette gjør de i dag

  2. Ledertalentene: Slik gikk det med de tidligere vinnerne

  3. - Hjernen trenger ferie for å prestere bedre

  4. Annonsørinnhold

  5. – Det er mange ledere som sier at de sover godt om natten, uansett. Jeg er usikker på om de snakker sant

  6. God ledelse har ingen aldersgrense - hvem blir årets ledertalent?