Brudd i lokfører-mekling – togstreik torsdag morgen

Torsdag morgen er nesten 150 tog innstilt som følge av at 71 lokførere er tatt ut i streik. Det blir ikke satt opp busser som erstatning for togene som ikke går.

STÅR: 150 avganger innstilles torsdag morgen.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

68 av lokførerne som streiker jobber i Oslo, Ski og Lillestrøm. Streiken får dermed store konsekvenser for reisende i disse områdene. Det blir ikke satt opp alternativ transport, og passasjerene er overlatt til selv å finne løsninger.

Det er lokaltogene i Oslo og Akershus som først og fremst blir rammet av streiken. Strekninger som Ski-Skøyen-Stabekk og Lillestrøm-Spikkestad blir hardest rammet. I Bergen, Trondheim og Kristiansand er

Se fullstendig oversikt over hvilke avganger som er innstilt på nettsidene til NSB.

NSB beklager

NSB har lagt ut en oversikt over samtlige avganger som ikke blir kjørt som vanlig. Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier informasjonen også vil bli lagt ut i apper og i reiseplanleggeren. Det vil ikke bli satt opp erstatningsbusser for de innstilte avgangene.

– Vi beklager overfor de reisende. Dette blir en vanskelig situasjon, men vi kan ikke nekte bruk av lovlige virkemidler i arbeidslivet. Dette er en lovlig streik, og da ville det være et brudd på spillereglene om vi gikk inn med alternativ transport, sier Lundeby til NTB.

Flytoget blir ikke berørt av streiken.

Megling brøt sammen

Partene var ikke blitt enige da fristen gikk ut ved midnatt, men valgte å fortsette meglingen på overtid. Klokken 2.30 meldte LO Stat at det ble brudd, og dermed var streiken et faktum.

Meklingen strandet da NSB ikke ønsket å tariffeste utdanningsnivået for lokomotivførerne.

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) krever en tekst i forbindelse med overenskomsten som forplikter selskapene til å opprettholde en felles nasjonal standard på lokomotivførerutdanningen som tilsvarer nivået som til enhver tid er gjeldende ved Norsk Jernbaneskole. Kravet omhandler i prinsippet en spesifisering av allerede eksisterende avtale, ifølge NLF.

Vil ikke dumpe utdanning

– Vi aksepterer ikke dumping av lokførernes utdanning. Vi må ha en nasjonal standard. Vi må sikre at våre medlemmer kan frakte passasjerene trygt fram. Derfor er vi i streik, sier forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund i en pressemelding.

– Vi beklager svært overfor CargoNets og NSBs kunder og passasjerer at NLF velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd sine krav om å tariffeste lokomotivførernes kompetanse, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter til NTB.

Les også

– Billigere tog vil neppe gi redusert bilbruk

Les også

Flere dropper bil og velger elsykkel

Les også

Snart kan dette synet være historisk

Publisert:

Flere artikler

  1. Høstferien i Hordaland begynner med togstreik

  2. Tvungen mekling i lokførerstreiken torsdag

  3. Lokførerne trapper opp streiken

  4. Annonsørinnhold

  5. NSB permitterer 60 konduktører

  6. Enighet i stormegling: Ingen pol- eller flytogstreik