Børge Brende blir president i World Economic Forum

Utenriksminister Børge Brende (H) har takket ja til jobben som president i World Economic Forum (WEF). Han forblir utenriksminister til midten av oktober.

Børge Brende går av som utenriksminister.
  • NTB
  • Karl Wig
Publisert:

Brende bestemte seg for å ta jobben denne uken, fortalte han selv på en pressekonferanse fredag. Statsminister Erna Solberg (H) ville ikke kommentere hvem som overtar.

Brende sier jobbyttet var en vanskelig beslutning. Han sier det har vært et privilegium å være utenriksminister i det han kaller «fire krevende og spennende år»

– Frem til jeg tiltrer er jeg utenriksminister for Norge på heltid. Jobben som president i WEF vil jeg si mer om når jeg har tiltrådt, sa Brende.

Brende var direktør og en av nestlederne i WEF fra 2008 til 2009. Etter to år som generalsekretær i Norges Røde Kors mellom 2009 og 2011, vendte han tilbake som administrerende direktør i WEF 2011 og 2013.

Dette er World Economic Forum

World Economic Forum er en stiftelse som ble startet i 1971 av den sveitsiske professoren Klaus Schwab.

Den er kanskje mest kjent for de årlige møtene i Davos, der rundt flere tusen politiske ledere, næringslivsledere, eksperter og samfunnstopper møtes for å diskutere store globale utfordringer; fattigdom, konflikt, klimaendringer og økonomisk utvikling.

Som stiftelsens nye president vil Brende jobbe tett sammen med grunnlegger Schwab, som i dag både er styreleder og fungerende toppsjef. Schwab skal fremover være dedikert til styreledervervet.

Les også

Brende etter Afrika-besøk: Norge interessert i sol- og vindkraft i Algerie

Mener Brende har lederegenskapene som kreves

– World Economic Forum har gått inn i en ny fase som reflekterer det økende behovet for samarbeid på tvers av styresmakter, næringsliv og det sivile samfunn for å møte mangfoldige utfordringer, sier Schwab i en uttalelse.

– Børge Brende har lederegenskapene og den politiske erfaringen for å sikre større nedslagskraft i dette internasjonale samarbeidet, skryter WEF-grunnleggeren, som også trekker frem Brendes innsats i de tidligere direktørstillingene.

Les også

Brende: Le Pens politikk innebærer stor usikkerhet

Takker Erna

WEF uttrykker en særlig takk til statminister Erna Solberg, som de sier har reagert «positivt» på henvendelsen om å få Brende til toppjobben.

Solberg sier hun ba Brende om å fortsette som utenriksminister til midten av oktober, noe han altså gjør.

– Slike saker har en tendens til å raskt bli kjent, derfor mener jeg at det er ryddig å offentliggjøre allerede nå, selv om det ikke betyr at han har gått av som statsråd, sier Solberg.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. World Economic Forum: Global maktkamp er «superrisikoen» i klimautfordringene

  2. Telenor-Brekke møtte USAs klimatopp John Kerry: Håper USA tar ledende rolle

  3. Solberg: Oljepengebruken blir strammere

  4. Klima på topp når toppmøtet i Davos runder 50

  5. Iran: Rouhani takket nei til møte med Trump