Risikokapitalmiljøet jubler for ny opsjonsordning

– Dette er et stort gjennombrudd og vil øke konkurransekraften til norske tidligfaseselskaper, sier administrerende direktør i Norsk Venturekapitalforening, (NVCA), Ellen Amalie Vold.

Ellen Amalie Vold, administrerende direktør i Norsk Venturekapitalforening, finansminister Jan Tore Sanner, Eline Oftedal, leder for næringsliv og innovasjon i Abelia, Marie Mostad, gründer av InzpireMe, Harald Hauge, partner i Harboe&co og Sverre Hveding, partner i Advokatselskapet Selmer.
 • Ina Vedde-Fjærestad
Publisert:

Etter seks år med intens jobbing, ser risikokapitalmiljøet i Norge endelig lys i enden av tunnelen.

– Norske tidligfaseinvestorer har hele veien vært tydelige på at Norge taper konkurransekraft til nærliggende markeder når norske tidligfaseselskaper ikke har gode incentiver for å tiltrekke seg de beste hodene og den viktigste kompetansen, sier Ellen Amalie Vold, administrerende direktør i Norsk Venturekapitalforening.

Finansminister Jan Tore Sanner (H).

Nå er det klart at når Regjeringen legger frem forslag til revidert nasjonalbudsjett 11. mai, vil den foreslå en rekke store endringer i opsjonsskatteordningen.

Det er blant annet enighet om at man ikke skal betale skatt for fordelen med en opsjon før man faktisk har en gevinst å betale skatten med.

– Målet med den nye ordningen er å gjøre det mulig for oppstarts- og vekstselskaper å tiltrekke seg flere dyktige ansatte, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) til E24.

– Vi håper at ordningen kan bidra positivt til ny vekst i private bedrifter på veien ut av krisen.

Les på E24+

Ane og Jørgen skal gå skole for å bli risikokapitalister

Vil øke konkurransekraften

Norsk Venturekapitalforening og store deler av oppstartsmiljøene har i flere år jobbet med å få endret reglene for skattlegging av opsjoner til oppstartsselskaper.

Det å kunne tilby ansatte opsjoner er viktig for oppstartsselskaper som ikke har mulighet til å betale fete lønninger for å tiltrekke seg ønsket arbeidskraft og kompetanse.

De viktigste punktene i de foreslåtte endringene er:

 • Skatten på opsjoner utsettes til aksjene selges og at de da skattes som kapitalskatt, til forskjell fra dagens lønnsskatt.
 • Ordningen utvides til å gjelde selskaper med opptil 50 ansatte (25 i dag), 80 millioner i omsetning (25 i dag), og 10 år gamle selskaper (6 år i dag).

I tillegg støtter Regjeringen bransjens argument om at kapitalbeskatning er riktig fordi ansatte som går ned i lønn og tar opsjoner, er med på å finansiere driften på linje med kreditorer og investorer.

– Opsjoner er i tillegg usikker betaling og kan bortfalle. Den risikoen er det fair å kompensere. Dette er endringer som gjør ordningen langt mer attraktiv å ta i bruk, og de foreslår å doble størrelsen på selskapene som kan bruke den. Det vil øke konkurransekraften til norske tidligfaseselskaper, sier Vold i NVCA.

– Se til Sverige

I fjor høst utarbeidet foreningen, sammen med Abelia, skatteadvokater fra Selmer og Harboe, og en rekke oppstarts- og vekstbedrifter, et nytt og mer offensivt forslag for opsjonsordninger

Her ble det blant annet anbefalt å se til Sverige når man i Norge skulle gjøre endringer.

Ellen Amalie Vold i Norsk Venturekapitalforening

– Vi ser en stor forskjell mellom Norge og Sverige: Der naboene våre klarer å tiltrekke seg en strøm av talenter til svenske oppstartsselskaper, forsvinner altfor mye talent og spisskompetanse ut i det etablerte næringslivet her i landet, sier Vold.

Hun mener dette er dramatisk for fremveksten av det som skal være morgendagens næringsliv.

– Det svenskene også har klart gjennom sin ordning, er å spre eierskapet i disse selskapene på langt flere enn vi har fått til her hjemme. Det innebærer ikke bare en større sikkerhet for selskapene, det gir også en langt større dedikasjon og lojalitet fra ansatte som også er eiere, sier Vold.

– En festdag

– Uten de rette menneskene ombord lykkes ikke vekstbedrifter, og uten mulighet til å gi nøkkelpersoner medeierskap er det vanskelig å få de flinkeste til å gå fra trygge jobber i større selskaper - spesielt når man har kommer et stykke på vei i karrieren, sier managing partner i det norske oppkjøpsfondet Verdane, Bjarne Kveim Lie i en kommentar.

Verdane investerer mye både i Sverige og Norge, og har sett hvor viktig gode opsjonsordninger har vært for vekstbedrifters tilgang på talent der.

– Forslaget som det nå ligger gjør er stort jafs i å tette dette gapet, og om det går gjennom vil det være en festdag for alle som er opptatt av å skape gode rammevilkår for morgendagens jobbskapere, sier Lie.

Les også

Forbedret opsjonsbeskatning er et effektivt krisetiltak

Les også

Krangler om hvem som sinker grønne investeringer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Revidert nasjonalbudsjett
 2. Risikokapital

Flere artikler

 1. Finansleder: – Håper flere kvinner får øynene opp for finans

 2. Betalt innhold

  Budsjettlekkasje: Regjeringen vil gjøre det lettere for gründerbedrifter å konkurrere

 3. Norge ned fra gründertronen: Dette mener gründerne må gjøres

 4. Betalt innhold

  Et berg av regninger venter når økonomien åpner. I januar sluttet bareieren å glede seg til gjenåpningen.

 5. Næringsministeren kjente ikke til Norwegian-bonusene: – Noe umusikalsk