Kristin Skogen Lunds fire råd til unge ledere

Ikke la problemer på jobben gå «rett inn i nervesystemet», advarer Schibsted-sjefen. Holder du dem litt på avstand, blir du mer robust som leder.

– I 20-årene brukte jeg mye tid og energi på å tenke på hva andre syntes om meg, og hang meg opp i småfeil jeg gjorde, forteller konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted.
Publisert: Publisert:

I den siste episoden av podkasten Grit med mentaltrener Cecilie Ystenes Myhre, forteller konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted om sin vei mot å bli toppsjef.

Glem småfeil

Den erfarne lederen, som blant annet har vært administrerende direktør i NHO, administrerende direktør i Aftenposten og konserndirektør i Telenor forteller at hun ikke alltid har hatt den samme tryggheten og selvtilliten.

– I 20-årene brukte jeg mye tid og energi på å tenke på hva andre syntes om meg, og hang meg opp i småfeil jeg gjorde, forteller hun i podkasten.

Det bringer lite godt med seg, har hun etter hvert erfart. Hun anbefaler unge ledere heller å fokusere på hva de er trygge på og gode til.

– Har du har sagt noe dumt i et møte har de andre sannsynligvis aldri lagt merke til det, eller de har glemt det i neste sekund. Fokusér på det som gikk bra og gå videre, er hennes råd.

Vil ikke være en bedrevitende sjef på toppen

Schibsted-sjefen sier at hun ikke hadde som mål i livet å bli leder.

– Jeg så kanskje for meg å bli forsker eller professor. Jeg tror ikke jeg noen gang hadde noen lederambisjon, det bare ble sånn, forteller hun.

Likevel har den ene lederjobben avløst den andre gjennom karrieren hennes.

Skogen Lunds lederfilosofi handler i stor grad om «empowerment» eller bemyndiggjøring, forteller hun. Det handler om å la folk få ansvar.

– Alle må tenke at de ikke bare skal fylle rollen de har, men også forme og forbedre den. Får du til en kultur der folk blir gitt den tilliten og tar det ansvaret, bygger du noe sterkt, mener hun, og legger til:

– Det vil alltid bli bedre enn en bedrevitende sjef som skal styre alt fra toppen.

Les også

Mindfulness, kosthold og trening: Her er politisjefens karriereråd

Fire råd til unge ledere

I podkasten gir hun flere råd for andre som har lederambisjoner, her er noen av dem:

1. Du trenger ikke kunne alt

Som leder mener hun det er viktig kjenne feltet du jobber med, men du trenger ikke kunne alt like godt.

– Du kneler hvis ikke du klarer å skille mellom hva det er viktig å gå dypt inn i og hva det er helt greit at du ikke kan, sier hun.

Hun anbefaler heller å være ærlig om det du ikke kan, be om innspill og stille spørsmål.

Kristin Skogen Lund har vært administrerende direktør i NHO, administrerende direktør i Aftenposten og konserndirektør i Telenor. Nå er hun toppsjef i Schibsted.

2. Vei ordene dine

Schibsted-sjefen har lært seg gjennom egen erfaring at det ikke er lurt å være sleivete i uttalelsene som leder.

– Som sjef veier ordene dine mye tyngre enn andres, og noe man sier kan lett misforstås eller tolkes på ulike måter. Som leder må jeg ta ansvar for det og være forsiktig med hvilke signaler jeg sender ut, sier hun.

3. Hold avstand til problemer på jobb

Som ny leder kan det være lett å la kritikk eller problemer gå inn på seg. Skogen Lund anbefaler å øve seg på å holde jobbutfordringene litt på avstand og ikke la dem gå «rett inn i nervesystemet».

– For å gjøre deg selv litt robust må du bestemme deg for hva som skal få lov til å påvirke deg. Se for deg at det er litt luft mellom deg og det som står på, oppfordrer hun.

4. Vær ærlig når du tar «den vanskelige samtalen»

Selv som erfaren leder forteller Skogen Lund at det aldri blir lett å ta «den vanskelige samtalen» med en medarbeider, som for eksempel å fortelle noen at de må slutte. Hun har likevel råd å gi:

– Vær i hvert fall ærlig og åpen, og ta det opp så tidlig som mulig, så folk får tid til å venne seg til en beslutning eller konsekvens de ikke liker.

Hun mener det verste som finnes er at medarbeidere går og føler at det er noe, men ikke vet hva det er. Det kan skape stor usikkerhet.

E24 er en del av Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.

Les på E24+

Har syv videomøter hver dag: Derfor bli hun sliten

Publisert:
Gå til e24.no