Her er de heteste kandidatene til å overta etter Telenor-legenden Baksaas: Ber Telenor lete spesielt etter kvinne som ny toppsjef

Næringsminister Monica Mæland går nå ut og sier at Telenor må kikke spesielt etter kvinner når de skal finne Fredrik Baksaas sin arvtaker. Det kan gå ut over favoritten.

SIGNAL: Næringsminister Monica Mæland mener det er for få kvinnelige toppsjefer og gjør Telenor-styret oppmerksom på det politiske ønsket.
Publisert: Publisert:

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (60) har regjert Telenor i 13 år. Nå skal han gå. Det er en ledende intern kandidat, selskapets Asia-sjef, Sigve Brekke (55). Men han risikerer å tape.

– Vær obs på kvinner

Mæland sier hun ikke vil blande seg borti hvem som blir ny sjef i Telenor. Men hun gir likevel ett klart signal:

– I eierskapsmeldingen er det et punkt hvor vi har strammet inn og det er et greit signal: Kvinner skal opp og frem i ledelse. Vi har for få kvinnelige ledere i Norge, sier hun.

– Men det betyr ikke at vi skal ha en kvinnelig toppleder i Telenor, men at de skal være obs på den problemstillingen. Styret skal utifra en rekke kritierier velge den de mener er best til å lede Telenor videre.

PÅ VEI UT: Jon Fredrik Baksaas går av som Telenorsjef ved nyttår, men skal være rådgiver ett år etter det.

Kvinne-push

Hennes departement eier på vegne av staten 54 prosent i Telenor.

VG har pratet med sentrale kilder i televerdenen som trekker frem de fremste kandidatene. Brekke og flere menn er aktuelle, men signalene fra den største eieren kan gi et ekstra push til de aktuelle kvinnelige kandidatene.

To mektige menn har styrt Telenor de siste 24 årene: Tormod Hermansen (74), som omgjorde Televerket til det moderne Telenor fra 1991 til 2002.

Og Baksaas, som siden 2002 har utviklet Telenor fra i stor grad et nasjonalt selskap, til en global gigant, som vinner kontrakter mot verdensselskaper som Vodafone og Airtel.

Favoritten

Kilder VG har pratet med gir følgende analyse av de fremste kandidatene:

** Sigve Brekke trekkes av de fleste frem som den sentrale interne kandidaten. Han har med Baksaas helhjertede støtte bygget opp selskapets virksomhet i Asia, hvor de har tatt ledende markedsposisjoner i flere store land, inkludert omstridte India og nå Myanmar, hvor de ble plukket som to aktører blant over 30.

AKTIV: Telenors Asia-sjef Sigve Brekke på bedriftsbesøk hos frisør og sim-kortselger Sanjay Sharma (hvit skjorte til høyre) i Varanasi i India.

Brekke er hands on helt ned til selgeren på gatehjørnet og har noe av det lettere cowboy-aktige over seg, som Baksaas også har: De er ikke skuggeredde og tar duell på duell, enten motstanderen er Mikhail Fridman (Vimpelcom) eller Indias domstoler.

Hovedinnvending mot Brekke er hans alder. 55-åringen kan bare bli en overgangsfigur, i hvert fall sammenliknet med sine to forgjengere.

Trolig er hans Ap-bakgrunn på 90-tallet ikke lenger noe som brukes mot ham/for ham, avhengig av hvem som regjerer.

KANDIDAT: Administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen. Her sammen med generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund under signeringen av sponsoravtale for to år siden torsdag ettermiddag.

Kvinnelig kandidat

** Den sterkeste interne kvinnelige kandidaten er, Berit Svendsen (51), som siden 2011 har ledet pengebingen Telenor Norge. Hun har også vært teknologidirektør i selskapet, sjef i Contax og sitter blant annet i styret i DnB. Hun har vært medlem av EU-kommisjonens rådgivende gruppe for IKT-spørsmål, men svakheten hennes er mangel på bred internasjonal erfaring: Store deler av Telenors virksomhet er der ute i Brekke-land.

Internasjonale

** Morten Lundal (49) blir trukket frem som den fremste eksterne nordmannen med bred internasjonal tele-erfaring. Han kommer også opprinnelig fra Telenor, men har lang erfaring i ledelse i Vodafone, DiGi og toppsjef i Maxis Communications Berhad, ledende telekomselskap i Malaysia.

** Trond Westlie (53) er kanskje den fremste eksterne nordmannen uten bred operativ tele-erfaring: Han er finansdirektør i den danske giganten Maersk, en stilling han også hadde da Baksaas hentet ham til Telenor som finansdirektør i 2004, før han gjorde danske av seg i 2010. Westlie kom fra Kjell Inge Røkkes Aker-system og sitter i styret i Vimpelcom og Danske Bank. Trolig er hans rolle som tilbaketrukket bakspiller en svakhet.

Kvinner

** Med vekt på kvinner, kan flere dukke opp: En ekstern kvinnelig kandidat, er trolig NHO-sjef Kristin Skogen Lund (48), som var konserndirektør i Telenor fra 2010 til 2012. Hun har bred nok erfaring, men det er uenighet om hennes kandidatur er sterkt.

** Konserndirektør for industriutvikling i Telenor, Hilde M. Tonne (49), trekkes

også frem som en faglig dyktig kvinne, med lang bakgrunn fra Saga og Hydro og som nestleder for Telenor i Asia et par år. Sitter i styret i Det Norske Veritas.

** Av de litt yngre interne trekkes finansdirektør Richard Olav Aa (48) frem, sammen med Telenors Europa-sjef Kjell-Morten Johnsen (47), som mulige interne kandidater.

KANDIDAT: NHO-sjef Kristin Skogen Lund

** Det blir fremholdt at det alltid kan dukke opp andre. De kan eksempelvis velge ledere i øverste skikt i næringslivet, som Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen (55).

Avskiltet kandidat

** Jo Lunder (53) var lenge en kandidat, med bred bakgrunn og kåret som årets telekomleder i Russland. Men det er under hans ledelse i Vimpelcom beskyldningene om korrupsjon har kommet og han anses for avskiltet som kandidat.

Det kan også komme utenlandske kandidater.

– Jeg kan bekrefte at det har vært stor interesse internasjonalt for denne jobben, sier Telenor-styreleder Svein Aaser (68).

– Men det er ikke lett å se for seg brudd på den langvarige tradisjonen både i Statoil og Telenor at man velger nordmenn med god kjennskap til norsk kultur og tankesett?

– Jeg kan være enige i det, men ingenting er umulig.

- Supermenneske

Aaser sier de har bestemt seg for hvilken type leder de skal ha, men ikke hvem.

– Da vi i samråd med Fredrik i fjor høst annonserte at vi skal bytte konsernsjef ved utgangen av 2015, nedsatte styret en komite ledet av meg, som skulle lage en profil, utifra hvilke egenskaper en toppsjef i Telenor bør ha. Vi ble enige om den profilen før jul.

– Fortell hvordan den nye sjefen ser ut?

– Når vi leser profilen, ser det nok ut som om vi ønsker oss et supermenneske. Vi jakter en som kan fylle et krevende stilling.

– Og målet er at vedkommende skal kjempe videre for at Telenor skal fortsette som en stor global aktør?

– Ja, vi ønsker at den nye sjefen skal utvikle selskapet videre internasjonalt, med god vekst og inntjening.

Aaser sier de regner med å presentere den nye lederen en gang rundt sommeren.

En av vurderingene som gjøres, er om man skal velge en overgangsfigur, som man gjorde da Eldar Sætre (59) nylig ble til ny Statoil-sjef etter Helge Lund.

Det blir brukt mot Telenor-kandidatene midt på 50-tallet, at det er litt dumt å havne i den situasjonen også i den andre statlige giganten.

Publisert:

Her kan du lese mer om