Ledertalentets triks og tips: Var 33 da han ble sjef for 4.000
Han startet som ekstrahjelp i 2005 – som 33-åring ble han sjef for hele Elkjøp Norge, med 4.000 ansatte og 12 milliarder i omsetning. Her er hans ledertips.
Det imponerende karriereløpet sikret ham tittelen som «Årets salgsleder» i E24s ledertalentkåring for 2017.
E24 spør Tønnesen hvordan en som så vidt har passert de 30 kan havne i posisjon til å ta over en merkevare med en omsetning som for 2017-2018 vil ende på over 12 milliarder kroner.
– Det er jo et godt spørsmål, som man nesten må spørre sjefen min om, sier Tønnesen.
– Men det handler nok om å ha stabile resultater over tid, og det at jeg har innehatt en god del av de rollene som er viktig for å kunne lede en sånn bedrift. Jeg har vært innenfor salgsdelen, innkjøpsdelen og driftsdelen. Det er et bredt spekter av Elkjøp som gjør at jeg kjenner mange av de komplekse forretningsområdene vi har, sier Tønnesen.
Marie Nielsen ble «Årets ledertalent 2017»: – De færreste er født perfekte ledere
– Og så skal man jo ha litt flaks også. Det skal passe seg og det må bli en ledig stilling, så noe flaks må man ha. Det er vel en kombinasjon av gode resultater over tid og at man har hatt de riktige stillingene.
For tiende år på rad kårer E24 årets største ledertalent under 35 år i norsk næringsliv.
Her kan du sende inn tips til det du mener er et ledertalent!
Dårlig taper
Tønnesen har nå blitt 35 år. Å si at han har gått gradene i Elkjøp er et betydelig understatement.
Han startet som ekstrahjelp på kundesenteret i 2005, mens han var økonomistudent i Oslo.
Deretter fikk han seg en periode som avdelingsleder i ulike Lefdal-butikker. Senere har han vært både varehussjef, salgssjef og nordisk salgsdirektør.
Fra 2015 satt han som kategoridirektør for kjøkken i Elkjøp, før han tok over som administrerende direktør i Elkjøp Norge som 33-åring i februar i fjor.
Elkjøp med resultatøkning på 159 prosent
Da han samtidig sikret tredjeplassen i «Årets ledertalent 2017», skrev juryen i sin begrunnelse at Tønnesen «presterer svært godt som leder og nyter høy anseelse internt i konsernet. Fredrik omtales som et vinnende vesen som alle vil jobbe for, og han viser stor modenhet i sitt lederskap.»
Men han er fortsatt en barnslig dårlig taper, innrømmer Elkjøp-sjefen.
For han samler ikke på tredjeplasser.
– For meg personlig var det selvfølgelig en stor ære å vinne «Årets salgsleder». Samtidig var jeg litt irritert for tredjeplassen, det synes jeg ikke noe om. Vi samler ikke på tredjeplasser, sier han.
– Må ha lyst til å vinne
– Men bortsett fra det synes jeg det var moro å gå tilbake til organisasjonen og fortelle det, for det er jo ikke meg, det er summen av de 4.000 som står ute i butikken. For oss i Elkjøp er det veldig morsomt og hyggelig at vi faktisk vant den kåringen. Jeg sier «vi» og ikke «jeg» her. Tredjeplassen synes jeg personlig bare var bitter.
– Er det viktig med konkurranseinstinkt for å være en god toppleder?
– Basert på min erfaring, ja. Når du driver en salgsorganisasjon må du ha noen typer som har lyst til å vinne. Du kan ikke ha bare vinnertyper, du trenger en fin blanding, men for meg handler det om at vi enten gjør det bra og er best, eller så er det noen konkurrenter som plutselig er bedre enn deg, og har blitt markedsleder.
Mulig etterfølger som konsernsjef
I juli regnet Elkjøp Norge seg frem til at omsetningen for regnskapsåret 2017-2018, som ble avsluttet 30. april, ender på rundt 12,01 milliarder kroner. Det er en pen økning fra fjorårets 10,77 milliarder.
Totalresultatet ender ifølge beregningene på 200 millioner, som er en økning på hele 159 prosent fra året før, da elektronikkjeden endte på 77 millioner kroner.
Det burde dermed overraske få at Tønnesen nok er med i diskusjonen den dagen konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch går videre.
«Han oppfattes som en mulig etterfølger til dagens nordiske konsernsjef», skrev juryen i begrunnelsen fra i fjor.
– Jeg er ikke ferdig med den jobben jeg driver med nå, det er fortsatt en del å gjøre. Og jeg er veldig fornøyd med han som er konsernsjef og min sjef i dag, så jeg håper han fortsetter noen år til, sier Tønnesen om sin sjef Semlitsch.
– Men det er klart, gjør man en god jobb så er man mest sannsynlig en kandidat når den tid kommer. Og hvis muligheten byr seg så sier jeg ikke nei.
– For tanken har slått deg?
– Ja, den har slått meg, Men jeg er veldig fornøyd der jeg er nå.