Dette ser Google etter når de skal sparke ansatte
Tar du æren for andres arbeid, eller blir sjalu på dine kollegers suksess? Da er det ikke plass til deg i Google, mener selskapets toppsjefer.
– Snille, ydmyke ingeniører kan bli ufordragelige når de tror at de alene har funnet opp verdens neste store oppfinnelse. Dette er ganske farlig, fordi ego gir en bind for øynene.
Det skriver Googles styreleder Eric Schmidt og tidligere produktdirektør Jonathan Rosenberg i sin nye bok om hvordan Google fungerer.
Avsnittet forklarer hvordan ansatte kan bli såkalte «knaves», altså ansatte som lyver, stjeler og gjerne tar æren for andres arbeid. Slike mennesker er det ikke plass til i Google, understreker toppsjefene.
– For mange «knaves» kan stikke kjepper i hjulene for et selskap, så å forhindre at vi får for mange slike mennesker i ett team, er helt avgjørende, sier Rosenberg til Business Insider.
– Hvis vi får for mange slik «knaves», får ikke de andre lyst til å komme på jobb om morgenen, fortsetter han.
Dette ser Google-sjefen etter når han rekrutterer
I boken trekkes arroganse og sjalusi frem som tydelige trekk på slike dårlige ansatte, eller «knaves». Videre kjennetegnes disse ved at de tar æren for andres arbeid, de lyver og de stjeler. Og til slutt – de lekker informasjon til andre.
Toppsjefene er klare på at en av de viktigste årsakene til Googles suksess, er at selskapet klarer å finne disse ansatte og gi dem sparken, skrive Business Insider.
– Miljøet skaper slike ansatte
BI-forsker Jan Ketil Arnulf har lenge arbeidet med hvordan personlighet og fremferd kan påvirke arbeidsgrupper og selskaper. Han er ikke i tvil om at det finnes såkalte «knaves», men peker på at kulturen i et selskap kanskje er en viktig grunn til at ansatte blir slik.
– I selskap hvor det er stort fokus på kreativitet, og hvor du belønnes mye når du lykkes og straffes veldig når du feiler, er det ikke unaturlig at konkurransen økes og at en ser flere tilfeller av ansatte som tar æren for andres arbeid, sier Arnulf til E24.
Han legger til at slike mennesker finnes over hele verden uansett, men at det kanskje er mer vanlig i store prestisje bedrifter som Google enn i norske selskaper.
– Selvfølgelig finnes det slike mennesker i Norge også, men i store selskaper hvor en fremmer en konkurransekultur for å få de beste nye ideene er det nok mer vanlig, sier Arnulf.
Forskeren tror likevel ansatte like gjerne kan få sparken for slik oppførsel i Norge som i USA. Arnulf legger til at en kanskje finner mer av slik oppførsel i akademia i Norge enn i det private næringsliv fordi konkurransen om prestisjen er svært stor.
Forfremmer feilperson
– «Knaves» er ikke en personlighetstype, men en person med flere personlighetstrekk. I kreative bedrifter som drives av nyvinning, er det nok enda viktigere at du unngår å forfremme disse menneskene, sier Arnulf.
– Hvorfor er det slik?
– Google-sjefene peker på at ett av trekkene de ikke ønsker, er folk som tar æren for andres arbeid. Det er veldig synd om en på bakgrunn av dette ender opp med å forfremme feil person. En får da kun noen som er en ledertype fremfor en som faktisk kan lede, sier Arnulf.
Her er Google-toppenes ni regler for god e-post-etikette
Han legger til at selskapene kanskje også går glipp av gode ideer dersom folk blir leder på grunnlag av prestasjoner som ikke er deres egne.
– Det er derfor ingen tvil om at dette kan virke ødeleggende, og ingen bedrifter vil i realiteten ønske å ha noen som dette ansatt hos seg, understreker BI-forskeren.
Kundeservice
Ifølge Business Insider er det ikke bare stjeling, lekking og å ta æren for andres arbeid som kan få deg sparket ut av selskapet.
– Dersom du med vilje selger et produkt til en kunde som du vet de ikke vil få noe bruk for eller ikke trenger, er du også en «knave», skriver Rosenberg og Schmidt i boken sin.
Toppsjefene mener dette henger sammen med at «knaves» setter seg selv foran andre mennesker.
Svært populært
Google er en av verdens mest populære arbeidsgiver, og mennesker fra hele verden søker gjerne jobb i selskapet. I årets Universum undersøkelse, som søker å finne ut hva som er norske studenters drømmearbeidsplass, steg Google opp til førsteplass hos både IT-studentene og økonomistudentene.
– Dette er veldig gledelig, vi merker at vi hele tiden har en jevn pågang med søkere, som legger inn åpne søknader og slikt på våre sider, sa Google Norge-sjef Jan Grønbech til E24 før sommeren.
Han legger til at selskapet aldri annonserer stillinger eksternt, fordi de ikke ser behovet for det.
Les også: