- Vil stoppe Norwegian hvis de begår streikebryteri

Norwegian-ansatte får støtte fra Europa.

SJEFEN: Dersom Norwegian-sjef Bjørn Kjos prøver å gjennomføre streikebryteri, så vil han stoppes, sier leder i Norwegian kabinforening.
  • NTB
Publisert: Publisert:

De streikende kabinansatte i Norwegian får støtte fra transportarbeidere i hele Europa, som sier de vil stoppe Norwegian i hele Europa hvis selskapet begår streikebryteri.

Den europeiske transportarbeiderføderasjonen ETF har i alt 2,5 millioner medlemmer.

– De har sagt at de setter alt på bakken i form av bakkemannskap, feeling og så videre rundt om i Europa, hvis Bjørn Kjos prøver seg på streikebryteri ved en eventuell konflikteskalering, sier leder i Norwegian kabinforening Marit Lindén til NRK.

– Tenk på passasjerene

Onsdag gikk ett medlem av Parat i Norge, som representerer kabinansatte, ut i streik. Samme dag varslet Norwegian-sjef Bjørn Kjos at han vil leie inn nye fly med mannskap for å dekke de streikerammede rutene, dersom streiken blant de kabinansatte skulle bli trappet opp.

Les også

Norwegian-ansatte mister rabattbilletter: - Ikke akkurat konfliktdempende

Opptrappingen kan skje en gang mellom førstkommende søndag og søndag 25. mai. I Danmark mekles det nå mellom Parats medlemmer i landet og Norwegians danske datterselskap.

Dersom det blir brudd i Danmark, som er mest sannsynlig, vil Parat streike i begge land samtidig. Streiken i Norge vil derfor kunne bli trappet opp med samtlige av de 1.000 Parat-medlemmene som ikke er tatt ut ennå, samtidig som alle de 228 medlemmene i Danmark blir tatt ut.

Les også

Europeisk transportforbund kan holde Norwegians fly på bakken

– Vi synes at både Transportarbeiderforbundet og andre burde begynne å tenke litt mer på passasjerene. Den viktigste prioriteten til Norwegian er å sørge for at passasjerene skal bli så lite berørt som overhodet mulig ved en eventuell opptrapping av streiken, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NRK.

Mister gratisbilletter

Fredag gjorde Norwegian alvor av truslene i forkant av streiken og avsluttet de kabinansattes ordning med sterkt rabatterte flybilletter.

Cabin Services Norway AS, datterselskapet som overtok de kabinansatte i Norge i mars, informerte fredag de ansatte om at ordningen med såkalte ID-billetter stanses med umiddelbar virkning, melder Tønsbergs Blad.

Les også

NHO: - Norwegian har fulgt alle spilleregler så langt

Kabinansatte har fram til nå bare behøvd å betale skatter og avgifter på såkalte standby-billetter ved private turer.

– Vil gjøre det vi kan

Kort tid før streiken i Norwegian ble et faktum natt til onsdag, sendte Norwegian-ledelsen ut en SMS til samtlige ansatte om konsekvenser av en streik. En suspendering av de såkalte ID-billettene i tre år var blant de tre punktene som fagforeningen Parat oppfattet som direkte trusler.

– Det som er viktig for oss er å signalisere tydelig at vi vil gjøre det vi kan for å unngå en streik sier informasjonssjef Sandaker-Nielsen til NRK.

Les også:

286.032 flere fløy med NorwegianIngen garanti for jobb etter streik for Norwegians danske kabinansatteNorsk Flygerforbund støtter Norwegian-ansatteKvittet seg med danske kollegaerKjos: Har problemer med å se grunnen til at de streikerResultatras for NorwegianHan skal streike for NorwegianBestiller flere Dreamlinere

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nå mister de ansatte rabattbillettene

  2. Europeisk transportforbund kan holde Norwegians fly på bakken

  3. Fellesforbundet vurderer å ta bakkepersonell
    ut i sympatistreik

  4. Norwegian-ansatte får støtte fra USA og Europa

  5. Parat gjør seg klar for streik i Danmark