Ingeniørstudenter ser mot det offentlige

Offentlige virksomheter gir oljeselskapene hard konkurranse på ingeniørstudentenes rangering av mest attraktive steder å jobbe i årets Universum-undersøkelse.

FLERE DRØMMER OM DETTE: Oslo kommune er en av arbeidsgiverne som har klatret flest plasser på ingeniørstudentenes rangering fra i fjor. Plan- og bygningsetaten tror holdningene mot det offentlige som traust arbeidsgiver er i ferd med å endre seg. Her bilde av byggeområde i Bjørvika i hovedstaden.
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Femteårsstudent Morten Ellingsen Paulsen (24) er aktiv arbeidssøker. Til sommeren er han ferdig med sivilingeniørutdanningen innen energi og miljø ved NTNU i Trondheim.

– Jeg søker mange forskjellige plasser, men jeg har spesialisert meg innen elkraft, så for meg er det naturlig å gå inn i et energiselskap eller kanskje et konsulentselskap. I tillegg er det de store statlige, som Statnett, Statkraft og Jernbaneverket, som kanskje er litt tryggere akkurat nå, sier han til E24.

Paulsens tanker om jobbfremtiden reflekterer en trend blant ingeniørstudentene som har blitt tydeligere i år: Offentlige virksomheter seiler opp som attraktive arbeidsgivere i årets rangering utarbeidet av Universum.

– For meg er det viktig å jobbe med noe jeg synes er interessant, at det er muligheter for personlig og faglig utvikling. Som nyutdannet ingeniør er det litt uklart alle mulighetene man har, og det er vanskelig å se for seg hva som faktisk kan være drømmejobben, sier Paulsen.

Samtidig er han klar på at drømmejobben kanskje kommer på et senere tidspunkt.

AKTIV ARBEIDSSØKER: Sivilingeniørstudent Morten Ellingsen Paulsen (24) ved NTNU.

– Man kan ikke velge og vrake som man kanskje kunne for et par år siden. Høy lønn er en fordel, men per nå er det viktigere å sikre seg sin første jobb. Jeg har ikke senket jobbambisjonene mine, men men jeg er nødt til å forholde meg til hvordan jobbmarkedet er blitt den siste tiden.

Sjekk topp 30 i alle listene her!

Statens vegvesen opp ni plasser

Statoil er fortsatt den mest attraktive arbeidsgiveren for ingeniørstudenter. På plass nummer to ligger Kongsberg Gruppen og på plass nummer tre forskningsorganisasjonen Sintef.

Høyt på listen ligger også Statkraft, Statens vegvesen, Veidekke og Jernbaneverket, mens fjorårets andreplass Aker Solutions har falt tre plasser.

Statens vegvesen er for første gang blant topp ti mest attraktive steder å jobbe for ingeniørstudenter.

Opp ni plasser fra i fjor ligger vegvesenet nå på en niendeplass.

– Det er vi stolte av, sier HR-rådgiver Charlotte Aspestrand.

– Noe skyldes nok oljebransjens fall, men vi ser også at vi har økt forspranget til andre private og offentlige organisasjoner, fortsetter hun.

Aspestrand tror dette betyr at deres målrettede arbeid med arbeidsgiverprofilering og bruk av utradisjonelle møteplasser og virkemidler, som blant annet online karrieremesse og digitale medier, har gitt positive resultater.

Les også

Stavanger blør oljejobber - nå har kommunejobb blitt poppis

Oslo kommune opp 21 plasser

En av de aller største klatrerne på ingeniørenes liste er imidlertid Oslo kommune.

Enhetsleder Berit Aadne i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune synes det er hyggelig å høre at kommunen klatrer hele 21 plasser på ingeniørstudentenes rangering fra i fjor.

– Tradisjonelt har det nok vært en del holdninger hos studentene om at offentlige virksomheter er trauste og gir få utviklingsmuligheter. Jeg håper og tror at det er i ferd med å endre seg, sier Aadne.

Hun forteller at Plan- og bygningsetaten har jobbet aktivt ut mot en del studentmiljøer.

– Vi jobber med å synliggjøre at vi er en spennende og utviklende arbeidsplass. Vi deltar på karrieredager på NMBU og NTNU, blant annet, og har blitt mer synlige og aktive i sosiale medier. Vi har nok blitt flinkere til å markedsføre oss som arbeidsgiver og formidle hva vi kan tilby, sier hun.

Aadne påpeker at Plan- og bygningsetaten har landets største fagmiljø innen byplanlegging og -utvikling.

– Vi opplever at en del som har begynt i jobb hos oss, blir positivt overrasket over de faglige utfordringene, bredden i det faglige miljøet og utviklingsmulighetene, sier hun.

– Vi jobber i stor grad tverrfaglig, og man får innsikt og erfaring ut over sitt eget fagfelt. Muligheten til å være med på å utvikle Oslo by er viktig for mange som søker jobb hos oss.

Les også

Nordmenns drømmejobber endres etter oljebremsen

Aadne tror også oljebremsen kan være en faktor som gjør at flere ønsker å jobbe hos dem.

– Jeg tror den økte interessen for jobb i Oslo kommune påvirkes av de dårlige tidene i oljebransjen. Vi har sett at vi i nedgangstider har større tilgang på søkere. Samtidig tror jeg at flere og flere studenter oppdager at kommunen har spennende arbeidsoppgaver og er en attraktiv arbeidsplass uavhengig av dårlige tider i arbeidsmarkedet, sier hun.

Jernbaneverket opp 12 plasser

Også Jernbaneverket har klatret plasser på ingeniørstudentenes liste og ligger nå på 20. plass, opp 12 plasser fra i fjor.

REKRUTTERINGSRÅDGIVER: Knut Erik Storsand i Jernbaneverket.

Vi tilbyr spennende karrieremuligheter i en sektor det satses på. Når arbeidsgivere i oljesektoren reduserer sin aktivitet, gir det oss andre rom til gjennomslag, sier rekrutteringsrådgiver Knut Erik Storsand i Jernbaneverket.

Da er jobben vår å nå frem. Og det har vi fokusert på og levert på ved å oppdatere markedsføringen vår, samt aktivt brukt gode rollemodeller til å kommunisere tydelige hva Jernbaneverket og vi er, og hva vi kan tilby i møte med så mange personer som mulig, fortsetter han.

Storsand forteller at de har jobbet mye over tid med å få synliggjort mulighetene hos Jernbaneverket gjennom mer målrettet markedsføring.

– Vi har styrt markedsføringen vår mot dit den gir effekt, og ikke bare gjenbrukt gårsdagens materiale, sier han.

I tillegg har de en kjemperessurs i traineene, forteller Storsand.

– De har vært sentrale i å levere budskapet om en arbeidsgiver i endring og meningsfulle karrieremuligheter i en sektor i vekst. Vi har hatt fokus på å møte studentene der de er og snakke tydelig om de relevante karrieremuligheter som finnes hos oss, sier han.

Les også

Nær 500 søkte på én stilling som resepsjonist

Les også

Mistet oljejobben – tapte rettssak mot arbeidsgiver

Les også

Derfor ber Reinertsen de ansatte om gå ned i lønn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Universum-listene
 2. Oljebransjen
 3. Statens vegvesen
 4. Veidekke
 5. Sintef
 6. Statkraft
 7. Equinor

Flere artikler

 1. Her vil nordiske studenter helst jobbe

 2. – Papirene er inngangsbilletten

 3. Oljeselskapene faller på studentenes drømmeliste

 4. Her vil økonomistudentene helst jobbe

 5. Dette er studentenes drømmearbeidsgivere