World Economic Forum-undersøkelse: Norge nest best i verden på likestilling

Kun islendingene slår Norge i fersk likestillingsundersøkelse fra prestisjetunge World Economic Forum.

BEST I KLASSEN: Island troner på ny øverst i likestillingsarbeidet. det viser en fersk rapport fra World Economic Forum.
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

De nordiske landene er fortsatt i verdenstoppen på likestillingsarbeidet, det kommer frem av den ferske likestillingsundersøkelse «Global Gender Gap Rapport 2015».

Det er den anerkjente Genève-baserte stiftelsen World Economic Forum står bak undersøkelsen.

På de ti øverste plassene troner landene Island, Norge, Finland og Sverige på topp fire.

100-årsmarkering: Dronning Sonja taler under 100-årsmarkeringen for stemmeretten for kvinner i Norge for to år siden- et viktig steg i likestillingsarbeidet i norsk historie.

Med andre ord, total nordisk dominans.

Rapporten kan leses i sin helhet her.

Det er tiende gang undersøkelsen gjennomføres, og Norge klatrer nå opp fra tredje til annenplass i årets utgave og har dermed byttet plass med Sverige.

Kanskje noe mer overraskende er at Rwanda og Filippinene er mer likestilte (6. og 7. plass) enn Sveits, Slovenia og New Zealand (på henholdsvis 8., 9. og 10. plass).

For med stemmerett for kvinner allerede i 1893, ifølge Det store norske leksikon, var New Zealand først i verden med stemmerett for kvinner.

I Norge fikk de første kvinnene gå til stemmeurnene i 1913.

Les også

Likelønnsdebatten: Lønnsforskjellene er størst i finansbransjen

God på økonomi, svak på utdanning

Norge med sin annenplass får en samlet poengscore på 0.85 poeng, opp fra 0.837 poeng fra fjorårets utgave. 1 poeng er full pott.

Norge scorer full pott på – og er best i verden – «økonomisk deltagelse og muligheter». Estimert lønn for menn og kvinner er 40.000 amerikanske dollar, tilsvarende 346.400 kroner etter torsdagens valutakurs.

Deretter kommer Norge ut med en tredjeplass i delposten politikk, bak Finland og Island, og det er kvinnelige ministre som trekker opp Norge. Bronseplassen har vært i Norges hender siden 2009. I 2008 var Norge nest best i verden på likestilling i politikken.

Fire land i verden har bedre balanse mellom kjønnene i ministerpostene enn den norske regjeringen. Førsteplassen er delt mellom Finland, Kapp Verde, Sverige og Frankrike.

Saken fortsetter under bildet

MEKTIGE KVINNER: Flere av de store toppene i norsk næringsliv er kvinner. Fra venstre: LO-leder Gerd Kristiansen, finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og NHO-leder Kristin Skogen Lund.

På den andre siden av vektskålen presterer Norge svakere på helse og utdanning. Hele 31 land har et bedre utdanningsnivå og ytterligere 69 land scorer høyere på helse og overlevelse.

Norge faller dermed kraftig på utdanningsstigen ettersom Norge i fjor og de fire årene forut hadde den stolte førsteplass. Lav kvinneandel innen realfag er med på å svekke plasseringen.

Les også

Likestillingspris til Elisabeth Grieg

Kvinner taper terreng i jobbmarkedet

De økonomiske forskjellene på verdensbasis er redusert med tre prosent siden 2006, viser rapporten.

Først om 118 år anslår World Economic Forum full likestilling mellom kjønnene dersom dagens tempo holdes, da viser kalenderen år 2133. Forskjellene i økonomiske forhold har krympet med fire prosent mellom kjønnene siden 2009/2010.

Store steg er tatt innenfor høyere utdanning i disse årene, skrives det i rapporten:

Kvinner utgjør i dagflertallet av studentene ved universiteter i 97 land, men kvinnerepresentasjonen svekkes idet studiene avsluttet og arbeidslivet er neste steg. Kvinner er kun i flertall i utdannet arbeidskraft i 68 land.

Samtidig er utdanningsforskjellene stått uforandret og økt mellom kvinner og menn i 24 land over de siste ti årene.

Og blant de 145 landene undersøkelsen omfatter er kvinner kun i flertall i fire land innenfor politikk, likestillingen i politikken måles ut fra hvor mange ministerposter som besittes av kvinner sammenlignet med menn.

Kartet nedenfor viser hvilken plassering det enkelte land har i likestillingsundersøkelsen fra World Economic Forum. Du får mer informasjon om hvert enkelt land ved å «trykke på» det. De landene med mørkest blåfarge scorer høyest i undersøkelsen, og desto lysere farge landet har jo svakere resultat.

Les også

– Kan jeg si opp en ansatt på grunn av dårlige arbeidsprestasjoner?

Les også

Ny undersøkelse: Ledere mister innflytelse

Les også

Thorsteinn (41) vurderte jobbytte – fikk sparken

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Likestilling

Flere artikler

  1. Norge på sølvplass i likestillingskåring: – Dette er ikke en medalje som viser at vi er i mål

  2. Norge nest best på likestilling: – Vi skal ikke slå oss til ro med andreplassen

  3. Dette er verdens mest utdannede land

  4. Betalt innhold

    – Ha en plan så du ikke bare rekrutterer hvite menn i 40-årene

  5. OECD: Yrkesaktive kvinner har gitt nordisk vekstløft