Norske lederutdanninger klatrer på global skoleranking

Både BI og NHH klatrer på listen over verdens beste lederutdanninger, ifølge Financial Times' ferske kåring.

STOLTE: Handelshøyskolen BI er fornøyd med at de klatrer på Financial Times kåring over verdens beste ledelsesutdanninger. Men skolen har planer om å klatre ytterligere.
Publisert:

Hvert år kårer Financial Times verdens beste lederutdanninger.

I år klatrer både NHH og BI på listene både for kortvarige videreutdanningsprogrammer og bedriftsinterne programmer.

Rektor ved BI Inge Jan Henjesand understreker at skolen jobber aktivt med å sikre seg gode plasseringer.

– I arbeidet med å bli bedre er det tre ting vi fokuserer på. Det første er å utvikle de beste fagmiljøene som holder seg oppdatert og som publiserer i de beste internasjonale journalene. Det andre er at vi arbeider mye med pedagogisk utvikling for å sikre at forskningsbasert kunnskap omsettes til læring hos deltagerne på programmene, sier han.

– Det tredje er at vi forsøker å engasjere oss i et tett samarbeid med bedriftene og organisasjonene slik at vi gjennom å koble forskningsbasert kunnskap med forbedring av praksis kan utvikle oss til å levere det de trenger for å bli bedre.

NHH klatrer syv plasser til 44. plass på kortvarige programmer, mens BI endte på en 58. plass. I fjor lå sistnevnte på 62. plass.

BI ble best av de to på bedriftsinterne programmer med en 56. plass, opp 11 plasser fra året før. NHH klatret her fem plasser til 73. plass.

Les også

Her vil økonomistudentene helst jobbe

Kan ikke hvile

Til tross for at skolen har klatret på listene to år på rad, understreker Hanjesand at han har ambisjoner om å komme seg enda høyere opp på listene.

– Du spør om vi er fornøyd med denne plasseringen. Svaret på det er at vi aldri blir fornøyde. Vi skal jobbe videre med å bli bedre.

– Når det er sagt er vi jo fornøyd med at vi er høyt oppe på en slik rangering. Det er rundt 15.000 handelshøyskoler i verden, så å hevde seg så godt blant disse er vi selvsagt fornøyd med, sier Henjesand.

(saken fortsetter under bildet.)

SER FREMOVER: Rektor Inge Jan Henjesand ved handelshøyskolen BI vil jobbe videre med skolens fagmiljø.

Han legger til at norske virksomheter blir stadig mer internasjonale.

– I tillegg er det mange internasjonale virksomheter i Norge. Nå disse skal finne leverandører av kompetanseutvikling velger de blant de beste handelshøyskolene i hele verden. Da må vi på BI jobbe enda hardere for å være en attraktiv leverandør både nasjonalt og internasjonalt, sier rektoren.

Internasjonalt i toppen

Ifølge listene har den sveitsiske skolen IMD det beste kortvarige programmet, mens Iese Business School i Spania er ledende i verden på bedriftsinterne programmer.

Den amerikanske eliteskolen, Harvard, som er kjent som verdens beste skole havner imidlertid på tredje og 14. plass på listene.

Det plasserer BI i toppsjiktet blant skoler i Norden, kun bak Stockholm School of Economics for bedriftsinterne programmer, og bak Stockholm School of Economics, Aalto University og NHH på kortvarige videreutdanningsprogrammer.

-Å anerkjennes på globale rangeringer som Financial Times er viktig for Handelshøyskolen BIs attraktivitet ovenfor de beste forskerne og de viktigste internasjonale bedriftene, sier Henjesand.

Han legger til at BI gjør det veldig bra i kategorien for internasjonalt samarbeid. Skolen har de siste årene blant annet sendt mange elever til Kina, hvor skolen har tett samarbeid.

Les også

Lav yrkesfagstatus gjør at for få følger i Mikkels (19) fotspor

Svært viktig å være gode

– Hvor viktig er det at Norge får en god lederutdanning?

– Svaret på dette er todelt: Det er viktig at vi i et Norge i omstilling har gode ledere. Ledere som kan håndtere globalisering og digitalisering, og som kan lede inn i en ny tid der rammene forandres.

– I tillegg mener jeg at vi i en verden stadig mer preget av ny teknologi og kunnskapsbasert arbeid, kanskje burde se større eksportmuligheter for norsk lederutdanning. Den norske ledelsesmodellen fundert på tillit, involvering, og korte avstander mellom ledere og medarbeidere kan gi konkurransefortrinn i en mer global kunnskapsøkonomi, sier Henjesand.

Financial Times-listen består totalt av seks kategorier, hvor BI deltar i tre. De siste fire listene vil bli publisert i løpet av året. Sammenlagtkåringen basert på de seks andre kåringene publiseres i desember.

Les også

Her vil økonomistudentene helst jobbe

Les også

Rekrutterernes råd: Slik utmerker du deg i jobbsøkerbunken

Les også

– Uansett ikke mer på vidda enn med magefølelsen

Publisert: