Fire av fem ingeniører går rett i jobb

Ferske tall viser enorm etterspørsel etter nyutdannede ingeniører.

LUKRATIVT: Studenter med mastergrader innen teknologiske fag går rett inn i relevante jobber, viser fersk undersøkelse.
Publisert: Publisert:

Tidligere i uken vekket oljemilliardær Ståle Kyllingstad oppsikt da han gikk ut i VG og etterlyste strengere styring fra myndighetenes side for å tvinge flere unge til å ta realfagsutdanning.

Nå bekrefter ferske tall fra fagforeningen Tekna, som organiserer arbeidstakere med mastergrad innen realfag, at nyutdannede ingeniører går rett ut i jobb.

Deres undersøkelse blant nyutdannede medlemmer viser nemlig at 86 prosent fikk jobb før de fullførte studiet.

Det er en oppgang på fire prosentpoeng fra fjorårets undersøkelse.

- Undersøkelsen viser at vi er på vei tilbake til normalsituasjonen, der det er stor etterspørsel etter realfagsutdannede. Vi har lav kapasitet i disse utdanningene i Norge, og det sørger for at folk med denne kompetansen er svært etterspurte, sier direktør for samfunnspolitikk i Tekna Erik Strøm.

90 prosent av de spurte oppgir også å være i jobber som samsvarer med deres fagbakgrunn og utdanningsnivå, og at de fikk i gjennomsnitt 1,6 jobbtilbud før de takket ja.

LES OGSÅ: Oljemilliardær mangler hundrevis av ansatte

Mange søkere

Da oljegründer Kyllingstad krevde strengere styring av unges utdanningsvalg la han til grunn at problemet er at for få velger realfag.

KREVDE STYRING: Oljegründer Ståle Kyllingstad vakte oppsikt med å kreve at myndighetene tvinger flere unge inn i teknolog-utdanninger.

– Vi må slutte med lystbetont utdanning og gå tilbake til behovsprøvd utdanning. Det er en skrikende mangel på realfagsutdannede, sa han til VG.

Strøm forteller imidlertid at det er mange søkere til mange teknologiske utdanninger, og mener derfor at en ikke nødvendigvis må gå så hardt til verks.

- Innenfor mastergradsutdanninger i petroleum er det gjerne tre kvalifiserte søkere til hver plass, sier han.

Tekna mener derfor at problemet først og fremst er at utdanningskapasiteten er for lav innenfor teknologiutdanningene.

Strukturproblem

Strøm sier at høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) skylder på konjunkturene når hun forklarer hvorfor det er så stor ingeniørmangel i dag, men mener at hun tar feil.

- Dette er ikke et konjunkturproblem, men et strukturproblem. Det er altfor lav kapasitet innenfor teknologiske utdanninger i Norge, sier Tekna-direktøren til E24.

Han peker på at voksende ungdomskull vil sørge for at det er 25.000 flere studenter enn i dag i 2025, og oppfordrer Aasland til å sette seg ned med universitetene og høyskolene for å finne ut hvordan de kan la denne veksten komme ingeniørutdanningene til gode.

- Det er for få sivilingeniører i den norske arbeidsstyrken, og nå må vi bruke den sjansen økende studenttall gir oss til å gjøre noe med det, sier Strøm.

LES OGSÅ: Tora Aasland ut mot oljemilliardær

Publisert: