- Russetiden en topp gründerskole
Russetiden kan gi god erfaring før arbeidslivet.
Å være russ er en av Norges beste gründerskoler, skriver Proffice-sjef Per Bergerud i en ny E24-kommentar.
Han mener at å få en russebuss på veien kan sammenlignes med det å lede en bedrift.
- Det er en god skole i det å lede, i å bygge nettverk og i å håndtere media. Det samme som en gründer trenger, sier Allan Sande ved Høyskolen i Bodø til E24.
Han har doktorgrad i det særnorske fenomenet russ og mener Bergerud har helt rett:
- Russetiden er en mulighet til å prøve voksensamfunnet «live», og mange næringslivstopper, politikere og andre utmerker seg for første gang her.
LES BERGERUDS KOMMENTAR: «Russebussiness»
Minibedrift
Å holde styr på 30 medruss, sørge for sikkerheten deres eller inngå kontrakter med store sponsorer - det er ikke små oppgaver mange 18- og 19-åringer tar på seg i før, under og etter russetiden.
«Vis meg en daglig leder uten tidligere arbeidserfaring som skal forvalte et budsjett i millionklassen. Vis meg en HR-ansvarlig som uten erfaring eller utdanning innenfor feltet skal lose 30 ivrige sjeler i et nystartet selskap der alle veier er åpne og ingen avgjørelser er tatt på forhånd», skriver Bergerud.
- Hele russetiden er en lek med voksensamfunnet. Russen viser her at de forstår spillet, sier Sande.
LES OGSÅ: Turistforeningen trekker sponsing av russebuss
Tidlig til topps
Svein Aaser var tidligere konsernsjef i DnB Nor og nå sist profilert som styreleder for Ski-VM.
Han satt i russestyret i Fredrikstad.
- Jeg husker det først og fremst som en livlig tid, sier han til E24, og trekker frem at de var så heldige at de fleste eksamenene var gjort unna før feiringen.
- Det er vanskelig å si hva jeg lærte og ikke lærte, men vi lærte noe om ledelse og det å få flokker til å bevege seg i riktig retning.
Andre som markerte seg som russ er Ap-nestor Thorvald Stoltenberg. Også Høyres Per-Kristian Foss og utenriksminister Jonas Gahr Støre var russeformenn for sine kull.
Riksteateres sjef Ellen Horn var kanskje ikke overraskende sjef for revyen, mens journalist Toppen Bech var den første kvinnelige visepresidenten for Oslo-russen i 1958.
LES OGSÅ: Russesjefer blir samfunnsstopper
Fiasko og suksess
- Dette er ungdom som står overfor sitt livs viktigste valg når det gjelder karriere. Da må de forme identiteten sin først, og det er det russetiden handler om, sier Sande.
Det betyr med andre ord prøving og feiling, akkurat som for gründere.
- Russepresidenter som stikker av med revykassen, russestyrer som går konkurs fordi de har garantert for for store arrangementer - det speiler gründerlivets opp- og nedturer.
Andre kan gå på personlige nederlag som betyr at voksenlivet må settes på vent.
- Flere må jo ta ett år ekstra fordi de bruker for mye tid på russetiden, sier forskeren.
- Men kan det være verdt det veiet opp mot hva de lærer?
- Ja, det kan det, men det er jo dårlig tidsutnyttelse.