Tidligere ledertalent råder unge til å skaffe seg mentor

I 2002 sendte Hege Yli Melhus Ask, den første vinneren av E24 Ledertalentene, en e-post til skipsreder Elisabeth Grieg om hun kunne tenke seg å bli mentoren hennes.

TRIVES MED LEDELSE: Hege Yli Melhus Ask har gått gradene fra ledelse i speideren til å være ansvarlig for 600 ansatte og 8 milliarder kroner i Gjensidige.
Publisert:

Yli Melhus Ask hadde før hun tok kontakt med Elisabeth Grieg, bare lest om henne i avisen. Nå råder hun alle unge med lederambisjoner om å skaffe seg en mentor.

– Se deg gjerne om utenfor den bedriften du selv jobber i. Se for eksempel i pressen eller i sosiale medier om det er noen du lar deg inspirere av og som du tror kan være en «god match». Sannsynligheten er stor for at du får ja.

– Elisabeth fremsto som tydelig og modig. Litt kjerringen mot strømmen. Hun svarte ja nesten umiddelbart, og vi har holdt kontakten siden, sier Yli Melhus Ask.

Nå skal E24 arrangere Ledertalentene 2015. For syvende år på rad skal vi finne de beste næringsliv-talentene under 35 år her til lands.

Vet du om en dyktig person under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Da kan DU tipse om denne personen ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema.

Tipsskjemaet finner du her!

Verdifullt

Elisabeth Grieg roser Yli Melhus Ask.

– Jeg forstod ganske tidlig at Hege var spesiell og kom til å bli en viktig leder i norsk næringsliv.

– Hege er utrolig energisk og veldig kunnskapsrik, men også modig. Med det tenker jeg på at hun sier det hun mener og hiver seg ut i det. Hun har en drivkraft i seg selv som gjør at hun får til det hun setter seg som mål, sier Grieg og legger at til at Yli Melhus Ask har vært en like viktig mentor for henne selv.

– Jeg mener mentorrollen er toveis og gir verdi til begge parter.

Grieg forteller at de på møtene seg i mellom snakker om et bredt spekter av temaer.

– Selvfølgelig snakker vi mye om jobb og problemstillinger i forskjellige jobbsammenhenger. Hvordan takle mennesker man møter? Om å takle vanskelige situasjoner som oppstår, men også personlig samtaler av privat karakter.

– Hege er bare en av flere jeg har vært mentor for. Jeg tenker at det er en viktig oppgave for meg som leder å løfte frem unge ved å dele av min kunnskap og erfaring.

Mentor selv

De siste årene har Yli Melhus Ask selv fått mulighet til å være mentor for dyktige talenter og unge ledere.

– Blant annet er jeg mentor for en som for tiden bor i USA og som tok kontakt med meg etter å ha hørt meg holde et foredrag. Jeg blir inspirert av å høre hva yngre ledere tenker om ledelse.

– Det er flott å se at Hege også forstår viktigheten av å bruke sin rolle til å løfte frem andre. Det er viktig at alle vi som sitter i lederposisjoner gjør det, sier Grieg.

TOVEIS: Skipsreder Elisabeth Grieg mener det å være mentor gir verdi til begge parter.

– Unge ledere er uredde

Yli Melhus Ask, som i dag er konserndirektør i Gjensidige Privat og jurymedlem i E24 Ledertalentene for andre året på rad, fikk lederansvar som veldig ung.

– Først var jeg i speideren, så ANSA og deretter politikken. Jeg syntes tidlig det var gøy å få en gruppe mennesker til å enes om å nå de samme målene.

Hun forteller engasjert om viktigheten av både yngre og eldre ledere, og viser til at det i hennes ledergruppe i Gjensidiges divisjon for privatmarkedet hvor den yngste er 34 år og den eldste 58 år.

– Unge ledere tilfører både ambisjoner og energi og er gjerne oppdaterte på ny teoretisk kunnskap. Jeg ønsker å gi unge ledere muligheter tidlig, men de må vise ydmykhet for andres livs- og arbeidserfaring. Spredning i alder gir god dynamikk.

– Unge ledere er uredde og tør å prøve nye ting. Samtidig er mange tjent med veiledning fra erfarne ledere.

Les også

Slik opplevde de å bli kåret til årets ledertalent – og dette gjør de i dag

Nye forventninger

Nye generasjoner har andre forventninger til arbeidslivet enn dagens erfarne ledere, mener Yli Melhus Ask.

– Dagens unge ønsker hyppige tilbakemeldinger, fleksibilitet og en leder som byr på seg selv. Det er ikke tilstrekkelig med medarbeidersamtale én gang i året.

I dag har Yli Melhus Ask ansvar for privatmarkedet i Gjensidige Norge med 600 ansatte og 8 milliarder kroner i omsetning.

– Det mest krevende sett fra et ledelsesperspektiv nå er nok at kundeatferden er i endring.

Måten man handler forsikring på i dag er helt annerledes enn bare for noen år tilbake, forteller hun.

– Den viktigste jobben min er å rigge organisasjonen til slik at kundene opplever det som enkelt å snakke med oss, og ikke tenker på at de er i dialog med ulike kontaktpunkter i Gjensidige.

Studievalg

Yli Melhus Ask mener at det er flere veier for dem som ønsker å bli leder.

– Velg den studieretningen du har lyst til å ta. Antageligvis er det lettere med litt forståelse for økonomi. Imidlertid kan mye læres på veien. Hvis man har lyst til å bli leder, søk lederansvar tidlig.

– Hva tenker du om unge folk som allerede i studietiden uttaler at de skal bli ledere?

– Jeg synes det er fint med folk som har ambisjoner. Si det gjerne utad at du skal bli leder, men kombiner det med ydmykhet. Det spøkes ofte med at de du møter på vei opp, møter du på vei ned. Vær ydmyk i den første lederrollen. Spør om råd og bistand.

Les også

Rune Bjerkes 12 ledertips

Utydelighet

Yli Melhus Ask forteller at hun selv har opplevd dårlig ledelse.

– Min opplevelse av dårlig ledelse har vært i de tilfellene hvor det har vært utydelighet fra min overordnede om hva jeg skulle levere på. Det var frustrerende. Vi er alle forskjellig og må ledes på ulikt hvis.

Dagens ledere er nødt til å se individet og ulike behov hos den enkelte medarbeider, mener hun.

– Det største problemet, mener jeg, er dersom man ikke blir fulgt opp og at det er utydelige mål. Konfliktskyhet er heller ikke en god ting når du er leder. I en sånn posisjon må man tørre å ta tak i ting – også vanskelige.

Les også

Hun vil ha din hjelp til å finne unge ledertalenter

Les også

Nå starter jakten på Norges fremste ledertalenter

Publisert:

Her kan du lese mer om