Emelie begynte som resepsjonist – seks år senere var hun hotellsjef

Emelie Hamberg (33) gikk fra ekstrajobber og backpacking til hotelljobber med stadig mer ansvar. Det var langtfra planlagt - men steg for steg bare ble det slik.

UT AV KOMFORTSONEN: Og det brakte Emelie Hamberg til direktørjobb på Comfort Hotel Xpress Central Station. Her på toppen av bygget, med nabohotellet Comfort Hotel Grand Central i bakgrunnen.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr
Publisert:,

– Jeg var litt usikker på om jeg skulle søke, forteller Emelie Hamberg.

– Men jeg tenkte at jeg burde i hvert fall melde min interesse. Altså, hvis man ikke forteller andre hva man tenker og ønsker, hvordan skal de da kunne hjelpe deg?

Svenskebølgen

Hun forteller om øyeblikket i fjor, da 33-åringen bestemte seg for å ta sjansen - og søke på jobb som hotelldirektør.

Men historien begynner ikke der. Den begynte for ti år siden, den gang tusenvis av svensker kom til Norge for å jobbe. Én av dem var Emelie Hamberg. I foreldrenes bil satt 23-åringen, spent på nye utfordringer i nabolandet, hvor hun bare skulle være et halvt års tid.

Ti år senere bor hun fortsatt i Oslo. Hun rakk å reise verden rundt. Før hun inntok arbeidslivet for alvor, og jobbet seg opp til en stilling som for ti år siden ville vært en utopi.

Les flere saker fra Talent Media:

Målbevisst og ydmyk

Hun sitter i dongeribukse, t-skjorte og joggesko, og snakker om hvordan det kjennes:

– Direktør… Jeg må klype meg i armen. Det er superkult! Jeg tror egentlig ikke at jeg har merket at jeg har kommet hit, hvis du forstår. Jeg hadde aldri noe mål om å bli hotelldirektør.

Målbevisst er hun likevel, den tidligere fotballspilleren. Men i stedet for å ha ett stort mål, setter hun seg delmål. Og har alltid dørene åpne for nye muligheter.

– I stedet for å tenke «jeg skal bli dette om så og så mange år», lar jeg heller kunnskap, erfaring og menneskemøter lede vei, forklarer hun.

Siden i fjor har hun ledet Comfort Hotel Xpress Central Station rett ved Oslo S - et sentrumsnært og effektivt hotell, som også var med på DNs gasellekåring i fjor.

BACKPACKING: Emelie reiste jorda rundt før hun begynte hotellkarrieren.

Foto: Privat

Globetrotteren

Før Emelie dro til Norge for ti år siden, handlet det meste om fotball. Hun var kaptein på laget og drømte om en karriere. Så kom den store skaden. Hun la drømmen på hylla, og hadde ingen nye planer. Derfor gikk veien til Norge.

Her fikk hun jobb på lager, som bartender og på treningssenter – samtidig. Emelie sparte penger for å reise: India, Thailand, Filippinene, Malaysia, Indonesia og Australia. Men ikke til turistfellene, helst blant lokalbefolkningen.

– Jeg var en skikkelig globetrotter, ler hun.

Og kanskje er det her, hvor hun hele tida møter nye mennesker på nye steder, at grunnlaget for hotellkarrieren legges.

Det blir flere reiser, men også dette livet avbrytes av skader. Hun må hjem til Sverige to ganger for å operere armen.

14 av 300 fikk jobb

– Så til slutt er kassen bare tom, etter mye reising og operasjoner. Ja, jeg måtte ha jobb, forteller hun.

Det blir Norge igjen. Hun har ingen spesiell erfaring, og det man kaller «en CV med hull» etter noen år på reisefot. Så kommer en stillingsannonse i Oslo som virkelig treffer henne.

STARTET HER: Emelie Hamberg har fartet mellom tre av Comfort-hotellene midt i Oslo sentrum. I bakgrunnen ligger Grand Central, hvor hun først begynte som resepsjonist.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

– Hva er det dette, tenkte jeg. Det var som om de hadde skrevet denne annonsen for meg, sier hun.

Emelie søkte på jobben. Etter flere runder var hun i 2012 blant de 14 av 300 som fikk jobb på nye Comfort Hotel Grand Central på Østbanehallen.

«Ah, shit, jeg prøver!»

Emelie hadde ingen erfaring fra hotell, men hun finner seg til rette med én gang. Hotellet er nytt, alt og alle er nye, og skaper alt sammen.

23-åringen begynner i resepsjonen. Og bestemmer seg for det som blir første skritt mot mer ansvar:

– Jeg tenkte sånn her: Jeg vil bli så god at folk kommer til meg når de lurer på noe. Da jeg hadde nådd dét målet, var det sånn; Ok, what next!

Etter noen måneder blir hun assisterende resepsjonssjef. Så slutter resepsjonssjefen. Emelie søker på stillingen i siste liten - og får den.

Etter et og et halvt år på den posten, ser hun neste utfordring: Som driftssjef for både Comfort Hotel Grand Central og Comfort Hotel Karl Johan.

Også denne gang kvier hun seg, og søker på stillingen i siste liten. Men den lille tanken «shit, jeg prøver!», tar henne alltid med videre.

Emelie får jobben.

– Og så skjedde det jo noe, forteller hun.

Historien om Mohamed

For driftssjefen skulle bli kjent for langt flere.

Og kanskje var det nettopp erfaringen fra backpackingen som førte henne dit: Evnen til å ta kontakt med ukjente mennesker. Å se seg selv, egen kultur og sitt eget land i et nytt perspektiv. Emelie hadde møtt en hel verden, og visste at alle hadde mye mer i seg enn det som var synlig på CV-en.

Dét skulle komme godt med for en ung mann fra Somalia. Comfort Grand Central samarbeider med PS:hotell på Grünerløkka i Oslo, som drives av arbeidmarkedsbedriften OsloKollega. Her jobbet Mohamed, som prøvde å komme tilbake til arbeidslivet. Etter arbeidstrening skulle han ut i praksis på et «vanlig» hotell.

Han kom til intervjuet med Emelie. La CV-en på bordet. Men hun så ikke på den. Mohamed Adli Mohamed beskrev det slik til NRK i fjor:

– Jeg gruet meg til intervjuet. Det var den eneste sjansen jeg hadde. Det som overrasket meg da jeg satte meg ned, var at de tok CV-en min, og snudde den opp ned. De spurte: Hva slags person er du?

– Jeg ble veldig rørt. Så da jeg fikk sjansen, ville jeg vise dem at de ikke hadde gjort noen tabbe, sa han.

FIKK JOBB: Mohamed Adli Mohamed kom fra arbeidspraksis til å bli en av hotellets beste ansatte.

Foto: Faksimile NRK

Til NRK var det hotellkjendis og eier Petter Stordalen som frontet og skrøt av Mohamed. Men det var altså Emelie som ansatte ham.

– Jeg så ganske raskt at han hadde så mye å gi. Det drivet han hadde! Det glødet av ham når han snakket, forteller hun.

Mohamed var i praksis, fikk fast jobb som resepsjonist - ble årets ansatt, og beste selger!

– Det er så viktig å se potensialet i andre mennesker! Selv om de har en bagasje, sier hun.

Fra sceneskrekk til sjefsjobb

Høsten 2017 forteller Emelie historien om Mohamed på et lederkurs med kolleger. Litt senere blir hun spurt om å fortelle den på Nordic Choice-konsernets vinterkonferanse, med over tre tusen ansatte til stede.

– Altså, jeg er glad i å snakke. Men ikke foran store folkemengder. Først takket jeg nei, forteller hun.

Så blir hun likevel overbevist. For noen må fortelle denne historien. Og Emelie kan den best.

Å reise verden rundt var ikke noe problem. Men tanken på å snakke for flere tusen mennesker, skremte Emelie. Hun kunne jo besvime, ramle av scenen eller glemme ordene.

Som om ikke det var nok: Rett før vinterkonferansen får hun et spørsmål fra kjeden. Et Comfort-hotell i Bergen trenger hotelldirektør for en periode. Kunne hun tenke seg å være vikar?

– Jeg satt med haken nedpå brystet. «Dette kan jo ikke jeg, hvordan i all verden skal jeg drive et ukjent hotell som direktør», tenkte jeg. Nei, nei, nei, minnes Emelie.

Så sier hun likevel ja. Og Vinterkonferansen - den går også bra.

2018 has been a year where I have been brave. . 🎤 Spoke in front of 3000 people (without manuscript) ✈️ Moved to Bergen to work as Acting General Manager 🏃🏼‍♀️ 3 half-marathons 👊🏼 Got a new job as General Manager in Oslo 💸 Bought an apartment . 🤝2019 🧘🏼‍♀️Balance 🏃🏼‍♀️More races . #newyear #balance #running #runners #2019 #soready

Syv nødvendige år

– Altså, det der: Jeg gråt på scenen og skalv da jeg gikk av, men da jeg kom ned og det hele var over...vet du, jeg har aldri vært så stolt i hele mitt liv!

– Og dette handlet ikke om å få oppmerksomhet, men om å fortelle historien om Mohamed, sier Emelie.

Like etterpå gikk turen til Bergen. Dit reiste hun med selvtillit:

– Da var jeg liksom klar for hva som helst. Kast hva dere vil over meg, tenkte jeg. Jeg klarer dette. Jeg klarer hva som helst nå, minnes 33-åringen.

Etter noen måneder som vikarierende hotelldirektør, kommer Emelie tilbake til Oslo. Hun er klar for hverdagen og jobb som driftsleder.

Men slik gikk det ikke. For nå skulle hennes egen hotelldirektør bytte jobb. Kanskje det var neste steg?

Nok en gang var Emelie usikker. Men nok en gang bestemte hun seg for å melde sin interesse. Det endte med at kjeden gjorde en stor rullering på fem hoteller i Oslo. Emelie fikk sjansen som direktør på Comfort Hotel Xpress Central Station.

Etter syv år var resepsjonisten blitt hotelldirektør.

– At det har tatt såpass «lang» tid, har vært viktig. Man bør ikke stresse, mener hun.

– Hvert steg gir deg kunnskap og nye utfordringer, som gjør at du vokser i et fornuftig tempo. La det ta tid.

GIKK GRADENE: Vær tålmodig, og ikke hopp over trinnene, er rådet fra Emelie Hamberg.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Motivasjon og personlighet

– Hvordan var det egentlig å takke ja til vikariatet som direktør?

– Jeg tenkte jo først, som så mange andre gjør, at «nej, inte kan vel jag». Men så måtte jeg jo bare stole på at de rundt meg ga meg muligheten fordi de trodde jeg kunne klare det.

Nå er det Emelie som gir andre muligheten på hotellet hun leder.

– Ikke misforstå meg: Utdanning er kjempeviktig. Men i enkelte yrker er det minst like viktig med den praktiske erfaringen fra livet og verden.

- Når jeg ansetter, ser jeg etter motivasjon, personlighet, den lille brikken jeg savner i teamet, og ikke minst - utviklingspotensiale. Å dømme mennesker for det de har gjort, er fortid. Jeg vil vite hva de kan gjøre i fremtiden, sier hun.

Hva hadde skjedd, dersom hun ikke hadde blitt skadet som fotballspiller? Eller ikke begynt å reise? Eller ikke sett den stillingsannonsen?

– Nei, sier hun og tar hånden gjennom håret.

– Jag har ingen aning!

Har du sjekket Talent Medias podkast Karriererådet?

Emelies 5 gode råd:

  1. Bli kjent med deg selv.
  2. Vær tålmodig, la det ta tid. Ikke hopp over stegene.
  3. Skaff deg en deltidsjobb som ligner på det du studerer. Da gir plutselig studiene mer mening, og du kan bruke studiene i jobben.
  4. Bruk de rundt deg! Be om hjelp – men prøv alltid selv først.
  5. Våg! Du har et ansvar for deg selv å finne en jobb som inspirerer og motiverer deg. Så søk på den jobben du så gjerne vil ha. Hva har du å tape?

Slik kan du gå utenfor komfortsonen:

  1. Gjør ting alene som du vanligvis gjør med andre.
  2. Si ja til sosiale sammenkomster der du ikke kjenner noen.
  3. Si ja til ting som er litt ubehagelige, litt skumle, og ikke vær redd for å gjøre feil. Enten så går det bra, eller så går det over.
  4. Gjør ting motsatt av det du pleier.
  5. Reis til et land du aldri har vært, hvor du ikke snakker språket, og bo på hostel.