Ledertalentene 2019

Vil hjelpe norske gründere ut i verden

Da hun kom hjem fra gründerskolen i San Francisco, forventet hun å finne et gründer-miljø i Oslo. Men det eksisterte ikke. Derfor startet Maja Adriaensen å bygge et selv.

LEDERTALENTENE: Maja Adriaensen startet Startup Norway for å skape et miljø rundt gründerne i Oslo.

Foto: Karoline Johannessen Litland
 • Karoline Johannessen Litland
Publisert:

– Jeg hadde ikke vært en del av et gründermiljø før, men da jeg kom tilbake fra San Francisco, antok jeg å finne et lignende miljø i Oslo, bare mindre, forteller Maja Adriaensen, gründer av Startup Norway.

Men det eksisterte nesten ikke et gründermiljø i Oslo. Selvsagt var det gründere, men de fleste jobbet fra sofaen hjemme, og det var ingen steder å gå til dersom man vil snakke med andre.

– Kompetansen her hjemme var utdatert, og folk var redde for å dele ideer, forteller hun.

Det bestemte hun seg for å gjøre noe med, og i 2011 startet hun Startup Norway, en organisasjon som skaper arenaer og holder forskjellige kompetanseprogrammer for å bygge et miljø rundt gründere og startups i Norge.

I dag har organisasjonen 15 ansatte, og eier de tre underselskapene Startup Campus, Angel Challenge og Startup Extreme.

– De siste årene har ikke Startup Norway vært aktivt profilert, og vi har fokusert mer på de tre underselskapene. Nå tar vi merkevaren opp igjen og bygger en helhetlig profil, fordi vi ser at det fremover vil være viktig å koble nettverk, kapital og kompetanse sammen, sier hun.

For 11. gang skal E24 kåre årets unge ledertalent, men vi trenger din hjelp:

Vet du om et ledertalent under 35 år?

Tips oss!

Lærer å investere i startups

Startup Norway Campus, som er lokalene gründerne bruker, er ganske annerledes enn andre såkalte co-working-steder. I tillegg til å være et sted hvor man kan arbeide og treffe andre gründere, skal det også være en utviklings- og læringsarena for entreprenørskap.

Når man bygger et selskap for første gang, må man i hver fase lære mye nytt, og gründerhuset skal gi tilbud knyttet til de ulike fasene i oppstartsprosessen.

– Visjonen er at vi skal arrangere kurs og skape arenaer for gründere i forskjellige faser. På et tidspunkt har man for eksempel behov for å lære hvordan man bygger og strukturerer en salgsorganisasjon, på et annet tidspunkt trenger man kanskje input på hvordan sette opp en finansieringsplan, sier hun, og fortsetter:

– Alt er litt vanskeligere når man aldri har gjort det før, men lett gang nummer to, så da skal vi sette opp kurs på temaer som er relevante for gründere.

I tillegg til kunnskap er kapital en viktig faktor for suksess, og organisasjonen arrangerer kurset Angel Challenge som lærer investorer å investere i startups.

– Kurset er praktisk, og man lærer å selektere og vurdere forskjellige selskaper. Mot slutten av programmet legges det opp til at man investerer i et startup, forteller hun.

Foreløpig har 400 investorer deltatt på kurset, og investorene er både profesjonelle og private. En del av dem er også tidligere gründere som har solgt selskapene sine og ønsker å gi tilbake til nye gründere.

– Kursene har vært vellykkede og har bidratt til mye kapital inn i startup-miljøet, sier Adriaensen.

Nettverk på tvers av landegrenser

Dessuten samler Startup Norway hvert år flere hundre gründere fra inn- og utland på Voss. Startup Extreme arrangeres i tilknytning til ekstremsportuken, og i år deltok 800 fra både inn- og utland. Daglig leder Lisa Nyvoll forteller at det var en suksess.

– Det har vært behov for et arrangement der Norge viser frem gründerne våre til det internasjonale startup-miljøet, mener hun.

Under arrangementet samles lovende gründere og selskaper, spesielt innenfor teknologi, og det skapes nettverk på tvers av landegrenser. I tillegg benyttes anledningen til å vise frem Norge på sitt beste.

– Vi forsøker å gjøre det til noe unikt, med ekstremsport og norsk natur i bakgrunnen, sier hun.

Å koble sammen norske gründere og mennesker som har erfaring med å ekspandere internasjonalt, tror Nyvoll er nyttig. I gründermiljøet er det nemlig viktig å ha de riktige kontaktene.

– Å trekke inn mennesker som har svart belte i hvordan vokse ut i verden, fra 20 til 200 ansatte, tror jeg har stor verdi, sier hun.

Lisa Nyvoll er daglig leder i Startup Extreme.

Foto: Thomas Refvik

– Bare kast deg ut i det!

Fremtidsutsiktene ser lyse ut, og Nyvoll forteller at gründermiljøet i Norge er voksende. Etter hvert tror hun det vil være mulig å samle flere tusen engasjerte gründere til arrangementet på Voss. Og dersom du sitter og har en gründerspire i magen, har hun et godt råd:

– Mange tenker de skal vente på riktig tid og sted, at de trenger en businessplan og alt det der. Jeg tror heller man bare skal kaste seg ut i det.

Ved å teste ideen og se om den trigger markedet, kan man få et inntrykk av om det er noe man bør jobbe videre med. Deretter kan man begynne å lete etter mennesker som kan være med på å sikre suksess, som for eksempel investorer som har lyst å bringe kapital inn i selskapet.

Men før man kommer dit, bør man ikke styre så mye.

– Istedenfor å sitte i sofaen og planlegge i ett år, må man våge å ta skrittet ut og bare kjøre på. Det er på den måten man ser om ideen man har, fungerer, avslutter hun.

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2019
 2. Gründere
 3. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Skaper møteplasser for unge i finansbransjen

 2. Tror gode brobyggere ofte er skjulte helter

 3. «Årets innovatør» lei av buzzord fra gründere

 4. Annonsørinnhold

 5. Slik gjorde de karriere i verdensmetropolene

 6. Betalt innhold

  Svenske PR-rådgivere lanserer «by-hoppestokker»