Lederne: Nå stuper norske oljelønninger

Bonuskutt og færre konsulenttimer er blant årsakene til at lønningene til ledere i oljesektoren i snitt har sunket med hele 6,7 prosent på ett år, ifølge organisasjonen Lederne.

OVERRASKET: – Det er overraskende at prisfallet i fjor skulle slå så raskt ut på lønnsslippen til mellomledere i olje-, gass- og rederinæringene, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i Lederne.

Lederne
  • E24
Publisert:

Fredag i forrige uke stupte oljeprisen til 60,53 dollar per fat. Dette er det laveste oljeprisen har vært siden mars i år, og 45 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Oljeprisen og den reduserte aktiviteten i bransjen gjør seg nå utslag i oljelønningene. Før sommeren 2014 lå en gjennomsnittlig mellomlederlønn i bransjen på 840.500 kroner før skatt, mens snittlønnen nå har sunket til 784.000 kroner.

Dette viser norsk ledelsesbarometer 2015, en undersøkelse gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) for Lederne.

– Det er naturlig at dårligere tider påvirker lønnsnivået i en bransje. Likevel er det overraskende at prisfallet i fjor skulle slå så raskt og merkbart ut på lønnsslippen til mellomledere i olje-, gass- og rederinæringene, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i Lederne i en pressemelding.

Les også

Oljeanalytikere om to uker på fire uker fri: - Utlendinger ler av norsk offshoreturnus

Konsulenter rammes

AFI-forsker Eivind Falkum, en av forfatterne bak årets ledelsesbarometer, tror lønnsnedgangen blant annet skyldes at mange stillinger har blitt borte i konsulentbransjen og blant utbyggerselskapene.

Lønningene er jevnt over høyere i disse yrkesgruppene enn i driftsselskapene, ifølge Lederne.

Les også

Sjekk ledigheten der du bor

– I tillegg er det rimelig å anta at lavere aktivitet og kostnadskutt har ført til avkortede bonuser og mindre overtidsbetaling. Nedgangen ga nok også svake kort i vårens lønnsforhandlinger, men nøyaktig hvordan dette slår ut vil vi først se neste år, sier Falkum.

Da E24 snakket med makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets for en tid tilbake, var konsulenter også en av yrkesgruppene han trodde kunne bli rammet av bremsen i oljesektoren.

– Risikoen er om det forplanter seg i andre deler av norsk økonomi. Vi ser for oss at både lønnsveksten og forbruksveksten blir lavere, og det kan for eksempel bety at konsumorienterte næringer vil utvikle seg svakere. I tillegg kan sektoren som leverer tjenester til oljesektoren, som for eksempel jurister og konsulenter, bli hardere rammet, sa Bernhardsen.

Ifølge beregninger fra Statistisk sentralbyrå vil investeringene til olje- og gassvirksomheter i Norge falle med 15,5 prosent i løpet av 2015.

Nedgangen skal flate ut i 2016.

Les også

To faktorer vil bestemme hvor mye ledigheten øker

– Store lønnsforskjeller

Jan Olav Brekke i Lederne mener forestillingen om millionlønninger i oljebransjen er en ren myte og ikke på langt nær noe som gjelder de fleste.

– Det er imidlertid store lønnsforskjeller i denne sektoren. Lønnsfesten har i stor grad vært forbeholdt toppledelsen, mens trinnene under har hatt en lønnsutvikling noenlunde i takt med det man finner i andre bransjer, sier Brekke.

Til tross for at lederlønningene i de fleste andre sektorer står stille eller går forsiktig opp, troner olje-, gass- og rederisektor fremdeles på toppen av bransjestatistikken i Norsk Ledelsesbarometer 2015.

Sjekk grafikken: Ledigheten der du bor – hvordan er utviklingen i din hjemkommune?

På plassen bak følger ledere i IKT- og mediebransjen, som i snitt tjente 774 478 kroner i fjor.

Nederst på listen kommer barnehageledere og ledere i vekst- og attføringsbedrifter med bruttoårslønn på henholdsvis 557 415 kroner og 464 148 kroner.

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Nå tjener oljesjefene langt mindre enn tidligere

  2. Betalt innhold

    – Nå stuper lederlønningene i oljebransjen

  3. Ny undersøkelse: Ledere mister innflytelse

  4. Norske toppledere lytter mindre enn før

  5. Eksperter: Derfor blir den norske lederen mer profesjonell