Magnus (30) gikk fra trainee til økonomidirektør på fire år

Da Magnus Nøkleby gikk ut av siviløkonomstudiet i 2011, søkte han seg til et traineeprogram i en mellomstor bedrift. I dag er han økonomidirektør samme sted.  – Ikke vær redd for å brette opp ermene eller bidra på «gølvet», sier 30-åringen.

UNG LEDER: Magnus Nøkleby (30) mener engasjement har vært viktig for hans egen karriereutvikling.

Christian Høie Lie
  • Christian Høie Lie
Publisert:,

– Som nyutdannet i et mindre selskap er min oppfatning at man i større grad blir synlig, da det er mange oppgaver som skal løses, og du er nødt for å bidra på alle fronter, sier Magnus Nøkleby på spørsmål om sitt karrierevalg etter endte studier.

For syvende gang på rad skal E24 finne de beste næringsliv-talentene her til lands – og du kan hjelpe oss!

Vet du om en dyktig person under 35 år, som har utmerket seg med resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet? Da kan DU tipse om denne personen ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema.

Økonomidirektørens beste karriereråd

Nøkleby er i dag økonomidirektør i The Pure Water Company, et mellomstort norsk selskap, med til sammen 20 ansatte. I fjor omsatte bedriften for 40 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på 3,78 millioner kroner.

Rollen innebærer personalansvar for to personer. Han trekker frem flere ting han har gjort etter studiene, som han mener har vært viktig for at han har blitt forfremmet.

– Jeg tror det er viktig å være kritisk til etablerte sannheter og rutiner i bedriften eller organisasjonen man går inn i. Det krever selvfølgelig litt selvtillit. Det er noe jeg har opplevd at bedriften også har satt stor pris på.

Han innrømmer at det etter hvert som tiden går ikke er like lett å være like kritisk og spørrende som da han en gang var helt nyansatt.

– Vær kritisk til alt. Den etablerte praksisen er ikke nødvendigvis den beste. Sjefen har ikke alltid rett, tør å utfordre, men husk ydmykhet og lojalitet.

Videre trekker den unge økonomisjefen frem betydningen av å engasjere seg i hele bedriften som viktig for egen karriere – ikke bare eget ansvarsområde.

– Selv har jeg vært gjennom hele verdikjeden, fra produktutvikling til å være i kjeledress ute med vår serviceavdeling. Ikke vær redd for å brette opp ermene eller bidra på «gølvet», det tror jeg bli lagt positivt merke til.

UTPLASSERING: Som en del av traineeperioden i The Pure Water Company har Magnus Nøkleby (30) fått innsikt i hele bedriftens verdikjede. Her fra en byggeplass da han var utplassert i selskapets serviceavdeling.

Privat

Tidligere denne uken oppfordret Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth i et stort intervju med E24 ledere i norske virksomheter om å være raus med adjektivene dersom man oppdager noen unge talenter. Videre oppfordret hun ledere om å kommunisere det også utenfor lederrommene – ikke bare på lister ingen får se.

Nøklebys sjef i The Pure Water Company, Berit Wattne Andsem, er et levende eksempel på en som har tatt denne oppfordringen.

– Grunnen til at Magnus har kommet dit han har i dag har ikke bare vært at han har fått muligheter, men også at han har valgt å ta de mulighetene som har bydd seg. Blant annet dro han eksempelvis over til England i et snaut halvt år, på et tidspunkt han var godt etablert i Oslo. Magnus har alltid gitt mer enn forventet og det har selvfølgelig også bidratt til hans raske karrierevei, sier Wattne Andsem.

Les også

Vet du om et ledertalent? Da kan du hjelpe disse!

– Den beste starten på karrieren

Anne Røren Andreassen, som i dag driver sitt eget rådgivningsselskap, har tidligere vært ansvarlig for rekruttering til både Storebrand og IBM sine traineeprogrammer. Hun mener et traineeprogram er den beste starten på en karriere etter endte studier.

– Å være trainee er den beste starten på en karriere. Det er en unik mulighet til å få bred innsikt i en hel organisasjon før du spesialiserer deg videre, sier Røren Andreassen til E24.

– Jeg ser at traineer i stor grad lykkes raskere med å få lederansvar, blant annet fordi man er vant til å skifte jobb ofte, og får omstillingsevne. Du får en unik forståelse for selskapet, som er positivt både for egen karriere, men også for bedriften du jobber for, sier karriererådgiveren videre.

Hun forteller at det i løpet av en toårsperiode, som traineeprogrammene ofte varer, ikke er uvanlig med opptil fire ulike jobber.

Les også

- Venner meg aldri til nedbemanninger

Viktigheten av engasjement

Nøkleby har ved siden av økonomistudiene vært engasjert i studentforeningsarbeid, blant annet som styreleder av studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo. Han ser tilbake på studietiden som en fin tid som blant annet ga ham en fin erfaring fra å lede en gruppe mennesker.

– Jeg lærte mer utenfor skolebenken. Studentforeningen er en arena man ikke kan overse som student, og jeg kan ikke annet enn å anbefale alle å åpne øynene og bli med på mulighetene. Enten det er å lede innrykksukene, spille lacrosse, eller drive med styrearbeid. Man blir kjent med folk, får utfordret og utviklet seg selv, sier han.

LYKKES BEDRE: Karriererådgiver Anne Røren Andreassen opplever at studenter med tunge verv i studietiden gjør raskere karriere enn de som ikke har engasjert seg ved siden av studiene.

Informasjonsavdelingen, Storebrand

Han får støtte fra karriererådgiver Anne Røren Andreassen i at engasjement utenom studiene er en viktig forberedelse for arbeidslivet.

– Det jeg ser etter er hva de har gjort ved siden av studiene. Det viktigste er ikke om man har hatt deltidsjobb eller verv, men det er viktig å gjøre noe annet enn bare å studere. Det viser at man klarer å takle flere ting på en gang og klarer å planlegge studiehverdagen. Det er også en viktig egenskap i arbeidslivet.

– Dersom man ikke har gjort noe annet enn kun fag, da går du i «B-bunken» hos meg, sier hun.

Røren Andreassen opplever at se som påtar seg betydningsfulle verv i studietiden i større grad lykkes i arbeidslivet enn de som ikke gjør så mye ved siden av studiene.

– Disse personene lykkes raskere da de ofte tar mye raskere ansvar og er vant til å jobbe i grupper.

Les også

Fra pølseselger til salgssjef: – Jeg skulle lest mer ledelseslitteratur da jeg fikk personalansvar

Les også

- Må ikke flytte til Silicon Valley for å lykkes

Les også

Vet du om et ledertalent? Da kan du hjelpe disse!

Her kan du lese mer om

  1. Ledelse
  2. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fra pølseselger til salgssjef: – Jeg skulle lest mer ledelseslitteratur da jeg fikk personalansvar

  2. Les hennes råd til unge talenter

  3. – For min del finnes det ikke et A-lag og B-lag i norsk næringsliv

  4. Annonsørinnhold

  5. Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine

  6. – Jeg tror den eneste varige konkurransefordel er å bli god på å lære