Ny Kongsberg-sjef: En kvinne og en mann i finalen

Kongsberg Gruppen har i over et halvt år jobbet med å finne Walter Qvams etterfølger. Til slutt sto det igjen to interne kandidater, én kvinne og én mann.

ÉN MANN, ÉN KVINNE: Styreleder Finn Jebsen i Kongsberg Gruppen (til venstre) røper detaljer rundt ansettelsen av ny toppsjef. Til høyre står avtroppende sjef Walter Qvam.
Publisert:

Kongsberg Gruppen annonserte onsdag morgen at Walter Qvam gir seg som konsernsjef i konsernet i juni, i forbindelse med at han da vil være 63 år. Qvam har ledet forsvars- og teknologikonsernet siden 2008, og har en klausul i kontrakten som åpner for at han kan gå av ved fylte 63 år.

Den utvalgte etterfølgeren til en av Norges største industribedrifter er Geir Håøy, som rykker opp fra sin nåværende stilling som leder av Kongsberg Maritime.

Helt siden Walter Qvam informerte styret om beslutningen sin om å trekke seg tilbake etter sommeren 2015, har styret jobbet med å finne en erstatter.

I finalerunden sto ansettelsesutvalget i styret igjen med to kandidater: Geir Håøy og Hege Skryseth, hvorav begge er interne kandidater.

Næringsminister Monica Mæland (H)

Skryseth er i dag konserndirektør i konsernet. Hun har tidligere har hatt ansvar for forretningsutvikling, og har nå ansvaret for kommunikasjon, HR, compliance, bærekraft, IT, innkjøp og juridisk. Hun ble hentet fra jobben som sjef for Microsoft Norge i 2013, og er per i dag den eneste kvinnen i Kongsberg Gruppens konsernledelse.

Kongsberg Gruppens styreleder Finn Jebsen bekrefter overfor E24 at det var Skryseth som var med i finalerunden.

– Det er en veldig viktig og krevende oppgave å finne en etterfølger, og vi har vært opptatt av å ha en solid prosess, sier styreleder Finn Jebsen i Kongsberg Gruppen til E24.

Les også

Walter Qvam gir seg i Kongsberg Gruppen

KVINNE I TOPPEN: Hege Skryseth har i dag store ansvarsområder i Kongsberg-konsernet.

– Viktig for den interne motivasjonen

Jebsen og styret satte ned et eget ansettelsesutvalg bestående av to kvinner og to menn i styret etter at Qvam informerte om sin beslutning, og de har med hjelp av en hodejeger jobbet med å lete etter kandidater internt og eksternt som skulle passe til den profilen man ønsket seg.

I tillegg til å kjenne Kongsberg Gruppens markeder innen forsvar, maritim og offshore, ønsket man også en person med solid ledererfaring.

– Det har gått på personlige egenskaper også, blant annet hvor flink man er til å bygge team, oppnå resultater gjennom andre og når det gjelder relevant erfaring, sier Jebsen.

Les også

16 av 70 direktører er kvinner: – Regjeringen er i ferd med å svekke likestillingsarbeidet

Styrelederen påpeker at det alltid er snakk om avveininger i den endelige beslutningen, og at man ikke vil finne noen, selv i Kongsberg-systemet, som «kan alt» om selskapets mange virksomheter, men at det naturligvis er en stor fordel.

– Jeg og styret mener Geir (Håøy, journ.anm.) er den beste kandidaten. Vi legger vekt på intern rekruttering i Kongsberg. Det er også viktig for den interne motivasjonen at man ser at man kan nå helt til topps, sier Jebsen til E24.

Styrelederen presiserer at de også hadde med mange gode eksterne kandidater, selv om man altså endte opp med en intern.

SJEKK E24s GJENNOMGANG AV STATLIGE SELSKAPER: Åtte av 10 er menn

(Saken fortsetter under bildet)

NY TOPPSJEF: Geir Håøy, i dag sjef i Kongsberg Maritime, blir Kongsberg Gruppens nye konsernsjef fra sommeren av. Han har over to tiår med erfaring fra konsernet, og har de siste fem årene ledet det som er konsernets største virksomhet.

Kvinnedebatt

Det har lenge pågått en stor offentlig diskusjon om kvinnelige toppledere i Norge, og debatten blusset kraftig opp igjen i forbindelse med at Sigve Brekke ble utnevnt som konsernsjef i Telenor i fjor.

Næringsminister Monica Mæland gikk høyt på banene og ga allerede i mars i fjor en uvanlig streng og utvetydig beskjed til styret om å lete svært grundig og bredt etter kvinner til akkurat denne jobben.

Bakteppet for Mælands offentlige utspill var at to menn i månedene før var blitt utnevnt til nye konsernsjefer i Statoil og Yara, begge deleid av Staten.

Det første Mæland sa til Brekke var, ifølge Dagens Næringsliv: «Velkommen, selv om du ikke er kvinne».

Det er staten, gjennom Nærings- og fiskeridepartementet, som er største eier i Kongsberg Gruppen, med en eierandel på 50 prosent.

Walter Qvam påpeker at han mener den påtroppende konsernsjefen er en veldig sterk intern leder, som både kjenner Kongsberg fra innsiden, og som har en sterk internasjonal erfaring.

– Geir vil selvfølgelig fortsette å gå langs de strategiske linjene vi har trukket opp i konsernledelsen, sier Qvam til E24.

Kvinne i finalen

Finn Jebsen bekrefter at de til slutt, etter mye siling av kandidater, sto igjen med to personer:

– Til slutt gjensto det to kandidater, og begge var interne.

– Nådde en kvinne helt opp?

– Det var en kvinne og en mann i siste runde, sier Jebsen.

– Frykter du en reaksjon på valget av en mann i det debattklimaet vi ser i offentligheten?

– Vi har lagt til grunn at vi skal ha en veldig god prosess, og vi har lagt til grunn de kriteriene Næringsdepartementet legger opp til for slike prosesser. Det viktige er at vi naturligvis har valgt den personen styret mener er den beste kandidaten for Kongsberg Gruppen, sier Jebsen.

Les også:
Elisabeth Grieg: – Det er bullshit

Ikke pensjonist

Kongsberg Gruppen har en tung tradisjon for å velge interne kandidater. Selskapet hentet likevel en ekstern kandidat da Walter Qvam ble konsernsjef i 2008.

– Hadde Kongsberg hatt godt av å få en ekstern?

– Vi er jo veldig fornøyd med jobben Walter har gjort, men det føles godt at vi har funnet den beste kandidaten internt denne gangen, sier Jebsen.

Styrelederen presiserer at de også hadde med mange gode eksterne kandidater, selv om man altså endte opp med en intern.

Qvam er i tillegg til konsernsjefjobben i Kongsberg også styremedlem i seismikkselskapet PGS, og leder for stiftelsesrådet til Det Norske Veritas.

Akkurat hva han skal drive med fra juni av sier han at tiden vil vise, men har ikke tenkt å bli pensjonist:

– Det vil sikkert dukke opp interessante ting. Jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal ha en ny operativ stilling, men jeg skal heller ikke pensjonere meg, sier Qvam til E24.

– Mange som går av fra høye stillinger snakker om at telefonen stilner helt. Frykter du at overgangen blir litt brå?

– Jeg har hørt rykter om at folk sjekker pc-en når de står opp for å sjekke om det er noe galt med e-posten, humrer Qvam.

– Men det er viktig å få frem at jeg står i jobben til juni. Jeg får nå en periode med Geir (Håøy, den nye konsernsjefen, journ.anm.) hvor vi skal jobbe enda tettere sammen i denne overgangsfasen, fortsetter Qvam.

Les også

Hodejeger om direktørene: – Hvit, etnisk norsk mann i 40-50-årene

Les også

– Helt sikkert ikke vært en ulempe for meg å være kvinne

Les også

Mæland fornøyd med ny Telenor-styreleder

Publisert: