Raser mot Statoil-bonuser: – Respektløst, rett og slett

Mens deler av leverandørindustrien er i krise, drysser det på de ansatte i Statoil. Dette setter sinner i kok.

TØFFE TIDER: Markedsforholdene for leverandørindustrien er svake, delvis grunnet sparefokus hos Statoil. Dermed reagerer flere på oljeselskapets bonusutbetalinger. Bildet er fra Ågotnes utenfor Bergen.
Publisert:

I en periode der kutt og kostnadsreduksjoner står i fokus i oljeindustrien, ble det i dag kjent at Statoil utbetaler bonus på 5,5 prosent for 2015 til alle sine ansatte.

Dette vekker reaksjoner hos de ansatte hos selskapets underleverandører, der det har blitt tatt drastiske sparegrep.

– Jeg synes dette er dårlig timing. Det er etter mitt syn respektløst, rett og slett, sier varakonserntillitsvalgt Arild Håvik i Aker Solutions til E24.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Aker Solutions kutter lønningene for rundt 3.600 ansatte. Lønnskuttet omfattet alle ansatte som jobber med vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner, såkalt MMO, hos oljeserviceselskapet.

Varakonserntillitsvalgt Arild Håvik i Aker Solutions.

Aker Solutions MMO-virksomhet har vært presset etter at selskapet tapte en større vedlikeholdskontrakt med nettopp Statoil før jul. Dette har fått konsekvenser for både arbeidsstyrken og organisasjonsstrukturen.

Håvik undrer seg over om det har gått opp for Statoil hvordan situasjonen er for mange av aktørene i bransjen.

– Hvordan er stemningen hos dere om dagen?

– Det er laber stemning. Vi har hatt kraftige kutt, og hos oss i Aker Solutions er det faktisk folk som har måttet gå ned i lønn som en del av kostnadskuttene. Inntrykket er at alle må kutte, men når det kommer til seg selv bevilger Statoil seg faktisk bonuser... det er umusikalsk i mine ører, sier Håvik.

Tips oss:
Har du tatt sluttpakke i Statoil? Da vil vi gjerne komme i kontakt med deg!

– Uforståelig

Administrerende direktør Sturla Henriksen i Rederiforbundet.

De kanskje største besparelsene oljeselskapene oppnår på utbygginger i dag, kontra før den såkalte «oljebremsen» slo inn, er på riggleie.

Videre er situasjonen svært utfordrende for flere av rederiene som leverer tjenester til oljenæringen.

– Det er for oss helt uforståelig at Statoil gir bonus til alle ansatte i en situasjon hvor inntektene svikter, næringen er i krise og hvor hele den øvrige leverandørindustrien mister oppdrag og må si opp folk som følge av at Statoil kutter i aktivitet, leting og vedlikehold, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund i en kommentar til E24.

Rederiforbundet påpeker at offshoreselskapene har merket en brå aktivitetsnedgang det siste året, og nå står overfor en helt ny markedssituasjon. Mange bedrifter har måtte kutte ned på antall ansatte, og antall skip i opplag har gått fra null til 100 på ett år.

Les også

Offshore-tillitsvalgt: – Alle har grunn til å frykte for fremtiden

– Balansert løsning

Fra Statoil-hold understrekes det at bonusutbetalingen allerede er skjønnsmessig redusert med utgangspunkt i situasjonen i bransjen, i tillegg til at selskapet har frosset lønnen for medarbeidere i ledende stillinger.

Videre er bonussystemet endret med virkning fra i år. Konsernets resultater skal vektlegges i større grad, relativt til utviklingen i forhold til konkurrentene.

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen påpeker også mesteparten av kostnadsreduksjonene oppnås gjennom at selskapet, sammen med leverandørindustrien, utvikler bedre løsninger for utvikling og drift av felt.

– Har dere forståelse for at dette virker umusikalsk og respektløst?

– Jeg ønsker ikke å kommentere andres uttalelser. Men vi mener at vi har funnet en balansert løsning, der vi utbetaler en bonus i samsvar med det systemet vi hadde, der man gir en anerkjennelse til de resultatene som er oppnådd innen sikkerhet, produksjon og omstilling, og samtidig hensyntar at det er krevende tider i industrien. Det er derfor gjort en skjønnsmessig reduksjon, sier Pedersen.

Publisert: