- Ikke enig i at vi har vist lite ydmykhet og respekt
Organisasjonen Norsk olje og gass avfeier at de har vært kalde overfor de mange som har mistet jobben i oljesektoren.
I kronikken «Hvor er ydmykheten og respekten fra Norsk olje og gass» publisert her på E24 lørdag, kommer Erik Falk Hansen med massiv kritikk til interesseorganisasjonene innenfor oljeindustrien.
Falk Hansen, som jobber med ledelsesrekruttering i bransjen, kritiserer organisasjonene for å ha vært for passive i en tid hvor kostnadskutt har ført til at tusener har mistet jobben.
Han går spesielt ut mot Norsk olje og gass, som tidligere har avfeid at det er en krise og at kuttene oppstår som en normalisering etter tre år med rekordhøye investeringer.
Falk Hansen sier han savner ydmykhet og respekt, og at Norsk olje og gass aksepterer de problemene arbeidstakere får i forbindelse med nedbemanninger.
Han beskylder Norsk olje og gass for at de «finner det svært vanskelig å vise interesse i alt annet enn å kynisk forsvare seg selv og industrien».
Ikke enig i kritikken
- Vi gikk aktivt ut med et utspill 11. september. Grunnen til at vi gjorde det var at vi så at det var et rop om krise og følte et behov for å minne om investeringsprognosene og historien med et veldig høyt investeringsnivå, sier informasjonsjef Eli Ane Nedreskår i Norsk olje og gass til E24.
- Vi ville minne om at det har vært en positiv trend i det siste selv om det går noe ned i investeringer, påpeker hun.
- Vi har ved tidligere anledninger uttalt, og presiserer gjerne at vi har stor respekt for de menneskene som mister jobben, og ser at det er alvorlig for de bedriftene som må si opp deler av arbeidsstokken sin. Vi har stor forståelse for at de menneskene og bedriftene som sitter midt i nedbemanning har det vanskelig. Så jeg er ikke enig i at vi har vist lite ydmykhet og respekt for de involverte, sier Nedreskår.
- Statoil planlegger å kutte rundt 500 stillinger
Ser ingen bransjekrise
- Bransjen har vært preget av stor vekst de siste årene, og vi er nå kommet til et punkt hvor vi opplever en nedjustering og at tempoet reduseres, mener hun.
Hun peker på følgende: For fem år siden, i 2009, var investeringene innen olje og gass på 125 milliarder. Det var rekord den gang. I år er prognosene på 227 milliarder.
- Som nok en gang er rekord. Anslagene for neste år er ned omtrent 15 prosent, men det vil likevel være det tredje høyeste investeringsnivået noen sinne. Vi ser altså ingen bransjekrise innen olje- og gassindustrien. Det har vi sagt før, og det holder vi fast ved, sier Nedreskår.
- Hva vil du si til dem som mister jobben?
- Det er selvsagt beklagelig at de mister jobben. Håper og tror at kompetansen de har opparbeidet seg i olje- og gassindustrien er ettertraktet, slik at de får nye muligheter enten i andre bedrifter i bransjen, eller i andre bransjer, sier Nedreskår.
- For høyt
Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi har tidligere uttalt til fagbladet Oljearbeideren at det som pågår i oljeindustrien er bare en justering av aktiviteten, ikke en stor omveltning.
Til E24 sier han at det er en stor omveltning for de som mister jobben:
- Ja, visst er det dramatisk. For de som nå er rammet er det jo forferdelig. Jeg mener investeringsnivået har vært for høyt. Vi er ikke tjent på de store «peak'ene» for da får man et veldig stort fall som en nå gjør. Og så kommer et fall i oljepris på toppen av dette - og det er veldig alvorlig.
Professor om oljepris-stupet: - Kina er de som kan snu utviklingen
Han tror nedbemanningene kunne vært unngått dersom oljebransjen hadde tenkt litt mer langsiktig:
- Alle vil se at investeringsnivået på norsk sokkel ikke bare kan gå opp, sier han.
- Mitt mantra er stabilitet, stabilitet, stabilitet. Jeg mener myndighetene, oljedepartementet, oljedirektoratet og selskapene bør se at man er mer tjent med dette. Og jeg er opptatt av at man stimulerer ved lav aktivitet og demper det når aktiviteten er for høy. For hvem er det som lider uten dette - jo det er vanlige folk, sier han.
Torsdag uttalte olje- og energiminister Tord Lien (Frp) at det ikke er grunn til å bli veldig stresset over nedgang etter et høyt aktivitetsnivå.
Sande i Industri Energi er ikke enig med ministeren:
- Jeg blir stressa når folk mister jobben. Jeg blir i hvertfall det, sier han, og legger til:
- Vi må ha tro på norsk sokkel fremover. Nå må ikke alt bli helt svart og pessimistisk selv om det er ting som bekymrer, sier Sande.
Tusenvis har mistet oljejobben. Tord Lien: – Ingen grunn til å bli veldig stressa
- Kan ikke rope ulv
Tekna, fagforeningen for ingeniører, har ikke blitt spesifikt omtalt i kronikken til Hansen, men er også en interesseorganisasjon som ikke tror på krise.
- Har Tekna underdramatisert denne krisen når det faktisk er snakk om mange som har mistet jobben?:
- Vi kan ikke begynne å rope ulv ulv, før vi begynner å se en ulv. Det er ikke noen grunn til å skape mer krisestemning enn det er grunnlag for. Blant våre medlemmer ser vi foreløpig veldig små økninger i arbeidsledigheten. Det er alltid tøft med store endringer i livet, og de som har mistet jobben har all min sympati og støtte. Vi prøver å følge opp alle våre medlemmer, sier president Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna.
Etterlyser aktiv næringspolitikk
- Det er snakk om en «normalisering», men kunne ikke dette vært unngått?:
- Det spørs hvilken rekrutteringspolitikk de ulike bedriftene har ført og om de har ansatt flere folk enn det var behov for, men det vil være spekulasjoner fra min side. Vi vet jo at det har vært svært høy temperatur og et ganske hektisk arbeidsmarked. Det er sikkert noe man kunne gjort annerledes, men det viktigste for meg er hva man kan gjøre nå. Det finnes masse spennende jobber for ingeniører i Norge, og offentlig sektor har lenge skreket etter ingeniører, sier Randeberg.
Hun er opptatt av at kompetansen til de som mister jobben ikke går tapt:
- Det som er viktig for Tekna er å ivareta kompetansemiljø og jeg etterlyser litt aktiv næringspolitikk på dette. De som har mistet jobbene har verdifull kompetanse som kan brukes innen flere fagfelt, og det er viktig at de får brukt denne. Jeg håper de får nye givende jobber, og det tror jeg også, sier hun.
Les også: