Konflikt på jobben: Slik takler du en plagsom kollega

Du har en kollega som gjør arbeidsdagen din sur. Les tipsene til hvordan du skal håndtere situasjonen.

KONFLIKT: En person som plager deg på jobben kan være slitsomt. Men sjeldent lønner det seg å «slå tilbake» ifølge ekspert.
Publisert: Publisert:

Jobbrelasjoner. Har du en person som plager deg på jobben?

Det kan være alt fra en du misliker, til en kollega som er en direkte «mobber».

Hva skal du gjøre? Eller kan du kanskje ikke gjøre noe som helst?

Dine Penger har spurt noen eksperter.

– Det som først er viktig er at du tenker grundig gjennom hvorfor du finner denne personen plagsom, sier Kjell B. Hjertø, som er førsteamanuensis II ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen i Hedmark og ved BI.

Det inkluderre å tenke over hvorfor denne personen kanskje finner deg plagsom.

LES OGSÅ: Så mye feriepenger får du i år

Ta en samtale!. Også jobbekspert Helene Tronstad Moe hevder at hvordan du bør gå frem avhenger sterkt av på hvilken måte vedkommende er plagsom.

Dersom det er snakk om at du irriterer deg over uvaner ved kollegaen din, så kan det være på sin plass at du selv tar en prat med ham eller henne, mener hun.

Jobbekspert Helene Tronstad Moe ved Markeds-høyskolen og KPMG.

– Mange gruer seg for slike samtaler og utsetter dem derfor på ubestemt tid. Dessverre er det slik at mange problemer bare vokser dersom du ikke gir tilbakemeldinger eller iverksetter tiltak,sier Tronstad Moe som er førsteamanuensis ved Markedshøyskolen og arbeider som senior manager i KPMG.

- Det er derfor viktig at du faktisk velger å gjennomføre samtalen.

LES OGSÅ:Slik ødelegger du jobbsøknaden din

Vi er forskjellige. Ifølge Kjell B. Hjertø kan det at vi mennesker er forskjellige gi grobunn for konflikt. Ulike verdier og holdninger gjør at noen stadig kommer i klinsj.

Han mener det er mer konstruktivt å snakke om vanskelige relasjoner, fremfor vanskelige mennesker.

– Å sette en merkelapp på at noen er «vanskelig» er problematisk. Vi kan alle bli en jævel, eller oppføre oss dårlig som sadister overfor noen mennesker, men samtidig være hyggelige overfor andre, sier Hjertø, og fortsetter:


– Jeg har møtt mange ledere som sier: Jeg kjnner meg ikke igjen i karakteristikkene av meg selv som detaljstyrende og autoritær, bare spør min kone!

Ifølge Hjertrø er det i de fleste tilfellene snakk om relasjoner, mens et fåtall av situasjonene handler om personer med sterkt negativt avvikende psykopatiske personlighetstrekk, som ved ulike grader av psykopati.

– Folk går ikke vanligvis rundt og er ondsinnede. Noen folk er løsmunnede og sier ting som ikke alltid er gjennomtenkt, påpeker han.

LES OGSÅ: Gift deg før 1. juli, spar penger!

Tell til ti. Dersom du reagerer på en konkret kommentar kan du velge å reagere enten passivt eller aktivt.

– Dersom noen sier noe som er fornærmende eller nedlatende, er det menneskelig at man har lyst til å smelle tilbake. Men her er det smart å telle raskt til ti. Tenk gjennom hva som er den optimale måten for deg selv å reagere på i denne situasjonen.

Han mener det sjeldent er noe poeng i å slå tilbake:

Kjell B. Hjertrø,

- Det kan virke fristende hvis det er andre folk i rommet, å gi et ironisk sleivspark tilbake. Da kan du oppnå en kortsiktig gevinst, men sannsynligheten er stor for at du vil kunne slite med denne personen, sier han.

LES OGSÅ:Slik tar du kontroll over e-postboksen

Grip tak i det tidlig. Hvis du tenker at det er mulig å finne en løsning på situasjonen, må du invitere til en samtale på tomannshånd.

– Du bør ikke involvere andre, med mindre du ikke makter det alene, sier Hjertø.

Prøv å unnlate å legge skylden over på vedkommende, men si heller at «vi har et problem».

– Ta det ut av konteksten og finn en mest mulig gunstig anledning. Si at du reagerte på hva vedkommende sa og vil gjerne prate om det. Vær standhaftig, rolig, bestemt og «to the point». Ikke la vedkommende slippe unna med flåseri, eller annen hersketeknikk. Gå rett på, vær helt rolig, sier han.

Hjertrø påpeker at det er lurt å unngå aggresjon, si bare hvordan du opplever situasjonen.

LES OGSÅ:Så mye øker pensjonen din

Flytt deg unna. Spesielt dersom man skal jobbe sammen og er tvunget til å samarbeide, mener han det er viktig å gripe tak i slikt på et tidlig tidspunkt.

– Men hvis vedkommende uansett er en ignorant tufs i dine øyne, ville jeg forsøkt å blåse i det. Det er ikke nødvendig å skaffe seg flere fiender enn man har, sier Hjertø.

Dersom noen prat ikke fører frem, kan du vurdere å flytte deg unna om du ser noen muligheter til det.

– Om ingen ting annet virker kan det å manøvrere seg unna personen som plager deg kan være effektivt, sier Hjertø.

LES OGSÅ: Slik snyter vi på skatten

Tips til hvordan man gjennomfører en samtale

Forbered deg! Forbered deg godt før samtalen. Forsøk å definere hva målet med samtalen er, noen eksempler som konkretiserer problemet og noen gjennomførbare løsningsforslag. Det er viktig at du setter av god tid til selve samtalen, og at den finner sted uten noen form for forstyrrelser.

Gjennomføring. Som innledning kan det være ryddig om du er konkret og presenterer problemet slik du oppfatter det. Deretter kan det være klokt å forsøke å si minst mulig for å invitere samtalepartneren til å komme med sine reaksjoner, argumenter og eksempler. Gjør ditt ytterste for å lytte oppmerksomt og vennlig. Forsøk å opptre empatisk og saklig, selv om du skulle være uenig i noen av samtalepartnerens argumenter.

Forsøk deretter å oppsummere hva dere er enig om. Det kan være hensiktsmessig å formulere problemet i atferdstermer isteden for spesifikke personkarakteristikker. Stikkord her kan være å «ta ballen og ikke mannen» og å være «fast på sak og myk på person».

Etter hvert som samtalen skrider frem er det naturlig at noen konkrete løsningsforslag lanseres. Oppfordre gjerne samtalepartneren til å komme med noen gjennomførbare forslag. Av og til kan det være nødvendig å tenke litt trinnvis for å komme i mål.

Nytt møte. Forsøk å oppnå enighet rundt ett eller flere av løsningsforslagene, og la gjerne ett av «avtalepunktene» være en ny samtale om relativt kort tid. Da kan dere begge komme med tilbakemeldinger om hvordan dere synes oppfølgingen av tiltakene har gått.

Motivasjon. Når man skal definere et mål og retning for samtalen bør man tenke på hva man kan gjøre for at samtalepartnerens motivasjon ikke reduseres. Vi vet at det som øker motivasjonen mest er å tilføre noe positivt – som eksempelvis ros, anerkjennelse, belønning eller at du fjerner noe negativt, som å ta bort ubehagelige arbeidsoppgaver.

Kilde: Helene Tronstad Moe

LES OGSÅ:Du kan miste en million AFP-kroner!

Hersketeknikk? Dersom den "plagsomme" kollegaen istedet får deg til å føle deg skamfull eller latterliggjort, uten at du skjønner hvorfor, du opplever at de sår tvil om din verdi eller forsøker å gjøre deg usikker, kan det handle om bruk av hersketeknikker eller mobbeproblematikk.

I slike tilfeller kan det være hensiktsmessig å snakke med noen andre om problemene, mener Tronstad Moe.

- Flere har erfart at det er når de virkelig begynner å få makt og innflytelse at sannsynligheten for å bli møtt med hersketeknikker øker, sier Tronstad Moe.

LES OGSÅ:Flytt til utlandet som pensjonist: Betal null skatt på aksjegevinsten

SLIK TAKLER DU HERSKETEKNIKK

1) Hold hodet kaldt

Dersom du møter hersketeknikkene på en svært nøktern og saklig måte, vil den som utøver teknikken erfare at dette har liten effekt på deg. På denne måten kan du bidra til å gjøre deg selv uangripelig.

2) Analyser

Forsøk å analysere hvilke teknikker som blir anvendt – det være seg himlende blikk, ufint språk, hånlig latter, uønsket kroppskontakt eller uforskammet kroppsspråk.

3) Unngå personangrep

Forsøk å ikke gå inn på personangrep. Dette vil bare føre til at vedkommende som utøver hersketeknikkene oppnår det de ønsker. Intensjonen bak er gjerne å skape usikkerhet og få deg ut av balanse.

4) Spør vedkommende om kroppsspråket

Spør gjerne hva den som utøver hersketeknikken faktisk mener med blikket hun eller han sender deg. Denne konfrontasjonen bør du håndtere på en så rolig og nøktern måte som overhodet mulig. Den som utøver disse teknikkene er nødvendigvis ikke alltid så bevisst på hvordan dette oppleves.

5) Snakk med noen

Ta gjerne opp problemet med din nærmeste leder eller verneombudet. Trakassering er et brudd på både likestillingsloven, diskrimineringsloven og arbeidsmiljøloven.

6) La deg ikke psykes ut

Husk at det ikke er deg det er noe galt med – la ikke den som utøver hersketeknikkene psyke deg ut.

Kilde: Helene Tronstad Moe

Publisert: