VEIEN TIL MAKT: - Kvinner bør kaste seg inn i aksjehandel

Eierskap er en sikker vei til styrerom og makt, mener BI-konsulent.

FÅ KVINNELIGE EIERE: 73 prosent av aksjonærene i norske ASA og AS er menn. - Flere kvinner bør bli aksjeeiere, mener Elbjørg Gui Standal.
  • Renate Sæle
Publisert:

Flere kvinner bør bli bedriftseiere og investere i aksjer for å påvirke og å få makt.

- Skal vi sitte og vente på at noen leverer skoen til oss som Askepott, eller skal vi selv kaste skoen inn på arenaen?, spør Elbjørg Gui Standal retorisk.

Hun er studierektor ved BI, konsulent i styrearbeid og forfatter av bøker om styrer og etablering.

- Eiere velger styremedlemmer og eierskap gir rettigheter. Derfor er det viktig kvinner blir eiere, sier hun til E24.

Fersk forskning viser at kvinnelige styregrossister, såkalte "gullskjørt", sitter med flere verv enn menn etter at alle allmennaksjeselskap (ASA) skal ha minst 40 prosent kvinner som styremedlemmer.

Relaterte saker:

- Oppsøk maktarena

Gui Standal mener at til tross for høyre kvinneandel i norske styrer, er ikke kvinner nok bevisste på at investering gir tilgang til maktarenaene. Flere kvinnelige eiere vil føre til et bredere spekter av kvinner i styrerommene, mener hun.

- Det er underkommunisert og har forbauset meg litt. Vi snakker om kvoteringer og rettigheter, og det er viktig. Men vi må oppsøke eierskap. Det er en utrolig viktig arena for å se sammenhenger og helhet, være med på verdiskapningen, mener hun.

Å bidra til vekst, ha innflytelse på arbeidsplasser, ta i bruk ny teknologi og tenke internasjonalt er noe av det Gui Standal trekker frem som spennende oppgaver ved eierskap og styrearbeid.

73 prosent menn

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 73 prosent av aksjonærene, altså eiere i aksjeselskap (AS) og allmennaksjeselskap (ASA) er menn. Flest kvinnelige eiere finnes i Østfold med 34 prosent mens Vest-Agder ligger lavest med en andel på 23 prosent. Kvinner i personlig eide foretak rundt ein fjerdedel av alle eiere.

Gui Standal er klar over at det må penger til for å være eier. Men like mye en prioriteringssak:

- Kvinner er flinke til å gå inn i foreldreutvalg og idrett, og vi er aktive på den politiske maktarenaen. Da er det viktig også å delta i næringslivet. Her må kvinner kaste seg inn og engasjere seg, mener Gui Standal.

Hun er selv solid styreerfaring, blant annet som styreleder i Norway Royal Salmon og i Fargeglede ASA og i en privat barnehage. Hun har også vært styremedlem i blant annet Helse Sunnmøre.

Flere kvinne-etablerere

Men Standal forventer en endring, særlig ved at kvinner vil stå i spissen for gründerbedrifter som vil vokse seg større.

- NTNU-miljøet er for eksempel gode til å fremdyrke forskertalent som gjør ideer kommersialiserbare.

Her er statistikken på hennes side. Kvinner står for en tredjedel av etablerere og en fjerdedel av eierne i personlig eide foretak. Her forventes det vekst, ifølge SSB.

Flere saker på E24 Jobb

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Jeg trives med å forme egen skjebne

  2. Røkke gir kvinnene flertall i eget styre

  3. Stadig flere starter AS

  4. - «Gullskjørtene» dominerer styrerommene

  5. - For enkelt å gi kjønnskvotering skylden for lavere lønnsomhet