Statoil: Vet ikke hvor mange som må gå

DN skriver at opptil 2.400 ingeniører kan måtte gå fra Statoil. Selskapet selv opplyser at de ikke har en anelse om hvor mange ansatte som kan bli kuttet.

VET IKKE: Statoils prosess med å gå gjennom selskapet, nærmer seg slutten. Men oljeselskapet vet ikke hvor mange som må gå. Bildet viser Statoil-sjef Eldar Sætre.

Heiko Junge
 • John Thomas Aarø
 • NTB
Publisert:

Nye kuttrunder kan gjøre at så mange som 2.400 ansatte blir overflødige i Statoil, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil opplyser på sin side at selskapet ikke har noe tall.

– Det foreligger ikke noe tall for bemanningsreduksjoner, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil til E24.

Han tilbakeviser at Statoil sitter inne med et tall på hvor mange ansatte selskapet planlegger å kutte.

Norges største oljeselskap har jobbet med å snu alle steiner for å styrke effektiviteten og øke produktiviteten. I løpet av den neste måneden skal flere ekspertgrupper legge fram sine analyser av en prosess som ble satt i gang i fjor høst.

Hva som kommer ut av dette, vil komme en gang nærmere sommeren.

Les også

Foreslår tak for sjefenes lønn: 20 ganger lønnen til de ansatte

– Så vil vi når tiden og prosessen er moden kommentere utfallet av dette, sier Lindbæk.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil.

Statoil

– Er det naturlig at det kommer flere jobbkutt?

– I det arbeidet vi nå holder på med, vil det underveis bli klart hvilke bemanningsmessige konsekvenser dette får. Prosessen kan gi bemanningsmessige konsekvenser, men vi har ikke oversikt over dette nå.

Står fast

På oljeselskapets kapitalmarkedsdag i februar presenterte Statoil-sjef Eldar Sætre disse nye tiltakene for å forbedre selskapets lønnsomhet.

 • Organiske investeringer kuttes i 2015 fra 20 til 18 milliarder dollar (fem milliarder ble kuttet i fjor). Dermed kuttes det nye 15 milliarder kroner i investeringsplanen etter at den ble redusert med 30 milliarder i fjor.
 • Innsparingsplanen trappes opp med 30 prosent. Nå skal det spares 1,7 milliarder dollar i året fra 2016 (12,8 milliarder kroner i året)
 • Før eventuelle oppkjøp regnes med skal Statoil øke produksjonen sin med to prosent årlig til 2016. Fra 2016 til 2018 skal produksjonen økes med tre prosent
 • Planen skal gi en forbedring i kontantstrømmen på totalt fem milliarder dollar før skatt (37,6 milliarder kroner)
Les også

Trosser oljebremsen: Denne bedriften øker satsingen

Oljeselskapene har de siste årene jobbet hardt for å forbedre lønnsomheten, deriblant Statoil. En vedvarende høy oljepris har de siste årene resultert i en galopperende kostnadsutvikling.

Statoil har kuttet rundt 4,9 milliarder kroner siden 2013 gjennom en rekke forbedringsprogrammer. Bare i løpet av det siste året har selskapet vært gjennom en kraftig nedbemanningsprosess, og 1.950 ansatte har måttet finne seg noe annet å gjøre.

Denne prosessen pågår fortsatt.

Les også

Statoils tradingkontor har kuttet 70 stillinger

Vurderer omfattende kutt

Dagens Næringsliv skriver mandag at oljekjempen skal kutte inntil 20 prosent innenfor det tekniske området, der det jobber 12.000 ingeniører.

Avisen skriver at så mange som 2.400 ansatte kan bli overflødige.

Stig Lægreid, ansattrepresentant i Statoils styre og hovedtillitsvalgt i ingeniørorganisasjonen Nito, sier at selskapet nå ser på muligheten for å kutte inntil 20 prosent i det tekniske området.

Kuttet offshoreansatte

Fredag skrev Stavanger Aftenblad at Statoil reduserer staben med 150 fagarbeidere på sokkelen. Nedbemanningen er en del av et forslag på bemanningskutt i fagarbeiderstaben på 500 ansatte, skriver NTB.

De 150 fagarbeiderstillingene offshore ble vedtatt kuttet fredag, mens de resterende 350, som jobber på landsiden, skal vurderes i sammenheng med de foreslåtte, betydelige bemanningskuttene på teknisk område.

Sokkelleder Per Steinar Stamnes i Industri Energi Statoil er fornøyd med at den vedtatte nedbemanningen i fagarbeiderstaben på sokkelen ser ut til å bli gjennomført ved tidlig pensjon og naturlig avgang. Han mener likevel at Statoil bør være mer forsiktig enn det legges opp til i neste runde.

– Ledelsens tall er teoretiske. I praksis trenger vi høyere bemanning. Dessuten må vi ansette flere fra 2016. Hvis vi får en stor avgang nå, hvor mye god erfaring og kompetanse går av, kan det være sikkerhetskritisk, sier Stamnes til Aftenbladet, gjengitt av NTB.

Les også

Tror Røkke kunne solgt Det norske for minst 15 mrd. i morgen

Les også

– Statoil-comeback er svært sannsynlig

Les også

Foreslår tak for sjefenes lønn: 20 ganger lønnen til de ansatte

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  2.400 kan miste jobben i Statoil

 2. Betalt innhold

  Ny kuttrunde i Statoil – 2.400 kan bli overflødige

 3. Statoil: Kuttene handler ikke om redusert aktivitet

 4. Nesten 15.000 oljejobber er forsvunnet på to år

 5. Betalt innhold

  – 2.000 Statoil-ansatte må gå