Evry snapper Tietos ekssjef

Kolbjørn Haarr skal lede det nye Evry Norway.

NY SJEF: IT-selskapet Evry henter toppsjef fra konkurrenten.
Publisert: Publisert:

I dag varsler Evry at de slår sammen forretningsområdene Evry Industries og Evry Regions Norway under felles paraply med navnet Evry Norway. Enheten samler om lag 5.000 ansatte med en årsomsetning på drøyt seks milliarder kroner.

Hvem skal lede den nye enheten?

Jo, det er Kolbjørn Haarr, som ganske nylig gikk på dagen som sjef i Evrys konkurrent Tieto, der han både ledet norgeskontoret og var en av direktørene på konsernnivå.

Les denne: Tieto-sjefen går på dagen

Haarr forlot Tieto for to måneder siden.

Norges største IT-miljø

I fjor høst svirret ryktene om at Tieto var aktuell kjøper av Evry, inntil det ble klart at Evry ble kjøpt opp av det utenlandske finansfondet Apax. Nå ender Haarr opp som sentral leder for en av Tietos største konkurrenter.

Selv gleder han seg nå til å overta ansvaret for landets største fagmiljø.

- Evry er Norges klart største IT-miljø. Jeg har vært rundt omkring i flere selskap og synes det er kjempespennende å få være med å styrke det norske miljøet. Evry er jo en viktig hjørnestein i norsk IT-industri og bør kunne ha alle forutsetninger for å kunne lykkes over tid. Og da med nye eiere som har høye visjoner og virkelig trykker på. Det er nesten et lite samfunnsoppdrag å sørge for at Norge har et vitalt og godt IT-miljø. Der skal Evry fortsette å være en viktig kraft, sier Kolbjørn Haarr til digi.no.

Erfaring

Før han begynte i Tieto i 2009 kom Haarr fra flere lederstillinger i Hewlett-Packard, blant annet som direktør for HPs teknologitjenester i Nord-Europa.

Hvor nyttig blir din inngående kjennskap til Tieto når du nå skal lede Evry Norway?

- Det handler ikke først og fremst om kunnskap jeg har om en konkurrent, men erfaringen fra IT-industrien og kundenes behov. Jeg har vært i flere selskaper og IT handler alltid om kunnskap og folkene som jobber i selskapene. Jeg bringer med meg erfaring fra en lang en karriere på nærmere 30 år.

- Vi spiller i Champions League

Konkurransesituasjonen i dette segmentet er globalisert, mener Haarr, og nevner at det like gjerne er norske, som amerikanske eller indiske aktører de konkurrerer med.

- Det er «Champions League» hver gang du er ute og konkurrerer om en kontrakt, sier han.

I hvilken grad tror du ansettelsen kan oppleves som problematisk for din forrige arbeidsgiver?

- Det må du ikke spørre meg om. Det er et spørsmål du må ta med [Tieto].

Karantenetid

På hvilken tidspunkt han tiltrer i den nye jobben i Evry er ikke endelig avklart. Haarr ønsker ikke å gå nærmere inn på dette, men medgir overfor digi.no at det foreligger en karantenetid.

- Jeg kan ikke si noe om endelig tidspunkt, men som naturlig hører til er det en relativt lang oppsigelsestid som også inkludere noe karantene.

Hva vil du tilføre Evry? Hvilke styrker tar du med deg?

- En ting er lang erfaring men mitt mantra er kundefokuset. Den som er endelig dommer på om vi er gode eller flinke nok eller bedre enn konkurrenten, er kundene. I hvilken grad vi er i stand til å tilføre verdi. Du blir alltid dømt på det siste prosjektet, om du leverer til avtalt tid, budsjett og skaper verdi. Det er det nådeløse fokuset på kunden alt dreier seg om. Det har jeg med meg. I tillegg er det fokuset på kompetanse. IT-industrien er en veldig tydelig konkurransenæring; En bransje der alt dreier seg som kunnskap og konkurranse. Det er der slaget står.

Evry forenkler

Evry melder i dag at samlingen av Industries Norway og Regions Norway er noe de gjør for å forenkle organisasjonen. Det heter seg at en enklere organisasjon vil legge til rette for bedre utnyttelse av ressursene.

Svensken som relativt nylig ble utpekt til Evrys nye konsernsjef, Björn Ivroth, sier en i en pressemelding at Haarr foruten å lede Evry i Norge og blir en svært verdifull ressurs i konsernledelsen, der han altså får plass.

- I likhet med meg kommer Haarr inn med et eksternt perspektiv, og jeg har tro på en god miks mellom ekstern og intern erfaring for å realisere de høye ambisjonene vi har satt for selskapet, sier Ivroth.

digi.no har bedt Tieto om en kommentar til at deres nylig avgåtte direktør går til konkurrenten og vil oppdatere saken. Tietos finske konsernsjef Kimmi Alkio er i dag på besøk ved norgeskontoret på Skøyen i Oslo.

Saken ble opprinnelig publisert på digi.no

Publisert: