Kilder til VG: Årets lønnsoppgjør er i havn: Alle får 50 øre - lavlønte får mer

NHO og LO ble tirsdag kveld enige om en løsning i årets lønnsoppgjør. Resultatet ble etter det VG erfarer en ramme på 2,4 prosent, med sterk lavlønnsprofil.

ENIGE: LOs leder Gerd Kristiansen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund innledet årets lønnsforhandlinger. I kveld kom de komme i havn. Bildet er fra en tidligere anledning.

Cornelius Poppe NTB scanpix
 • Bjørn Haugan
Publisert:

LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund innledet de avsluttende forhandlingene i årets mellomoppgjør klokken ti tirsdag formiddag. Senere samme kveld kom de til enighet, som gjør at de slipper å be riksmekleren innlede mekling.

Oppgjøret de ble enige om vil danne rammen for alle de senere oppgjørene, blant annet i staten og kommunene.

Tallene

Her er hovedresultatet av forhandlingene mellom LO/YS og NHO:

** Alle får et generelt tillegg på 50 øre. De som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, får i tillegg 1,50 kroner. Samlet to kroner.

** Rammen anslås til 2,4 prosent.

­

Enigheten

Her er er grunnlaget for enigheten:

** I bunnen for rammen ligger det såkalte overhenget, som utgjør 1,1 prosent. Det er lønnstillegg gitt i fjor, som regel fordi de er gitt sent på året, som får effekt først i år.

** Så har det vært en drakamp om hva de skal beregne at årets lokale forhandlinger vil gi. Gjennomsnittet de siste fem årene har lokale forhandlinger gikk 1,5 prosent. Men i fjor preget olje- og ledighetskrisen den såkalte lønnsglidningen og de lokale tilleggene ble beskjedne 0,6 prosent.

Les også: Frps avgiftsøkning

Forventningene og resultatene der ute er større i år, så glidningen de lokale forhandlingene utgjør, legges på rundt en prosent tillegg, avhengig av om man trekker inn noen andre tekniske småtillegg.

Så overheng og glidning gjør at alle i snitt får rundt 2,4 prosent i tillegg, selv om selve tillegget på 50 øre kun utgjør rundt 0,15 prosent, eller 950 kroner i året.

NHO satt en grense på at oppgjøret skal bli på under 2,5 prosent, som er nivået på tillegget som det er forventet at våre handelspartnere ender på.

Det betyr at NHO bare kunne strekke seg til 2,4 prosent.

Les også

Derfor vil NHO ha et nytt moderat lønnsoppgjør

Sett med LO-øyne, ville 2,4 prosent tilfredsstille deres krav, som er å sikre kjøpekraften, altså at lønningene stiger mer enn prisene.

Prisene er forventet å stige med to prosent, så et resultat på 2,4 prosent vil gi en reallønnsvekst på 0,4 prosent.

Det betyr at begge parter kan gå ut og innkassere en seier.

– Strukket oss langt

– Jeg er aller mest fornøyd med at vi klarte å bli enige på egenhånd. Det er en styrke av oss. Oppgjøret på 2,4 prosent er under det vi tror handelspartnerne våre lander på. Det er historisk lavt og det er vi avhengige av når økonomien ikke er friskmeldt, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til VG.

Hun forteller videre at de visste at LO ville ha et generelt tillegg.

– Det at vi klarte å holde det så lavt som 50 øre, er vi godt fornøyd med, sier Skogen Lund.

NHO har altså gitt litt på lavtlønnstillegget i dette oppgjøret.

– Det har vært vanskeligst for oss. Spesielt én gruppe og det er reiseliv. Det kommer av at de hadde en streik i fjor for å få lokal forhandlingsrett. Men når man gir et så høyt tillegg nå, er det lite eller ingenting å forhandle på i lokaloppgjøret, utdyper hun.

I fjor steg lønningene mindre enn prisveksten, og oljetoppene var de største taperne.

– Lønningene i Norge er blant de høyeste i Europa. Derfor må lønnsøkningen her hjemme være lavere enn de landene vi konkurrerer med. Det håper vi å ha fått til i år, sier Skogen Lund.

Lavtlønnsprofil

Det var sterke krefter i LO som vil ha mer.

Det var også en drakamp om pengene skal gis som generelt tillegg til alle, eller om det blir null i generelt tillegg og at de pengene fordeles til lavtlønnsgrupper som har kommet spesielt dårlig ut og til grupper uten lokal forhandlingsrett.

Les også

Laveste lønnsvekst siden krigen

Det endte med at alle fikk litt og at de lavtlønte får mer.

Men man ga ikke spesielt tillegg til de uten lokale forhandlinger.

LO-Gerd fornøyd

– Dette er et solidarisk oppgjør. Vi har sikret et generelt tillegg til alle og et løft til de lavest lønte, mange av dem kvinner, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

– Vi har sikret et tillegg til de lavtlønnede kvinnedominerte yrkene. Dette gjelder 20 prosent av alle vi forhandler for, sier LO-lederen til VG.

Kristiansen legger til at de nå forventer reelle lokale forhandlinger, der det er rom for det.

– Vi har strukket oss langt, men vi endte på et resultat vi som fellesskap kan akseptere. For oss var det viktig å oppnå enighet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

– Lønningene i Norge er blant de høyeste i Europa. Derfor må lønnsøkningen her hjemme være lavere enn de landene vi konkurrerer med. Det håper vi å ha fått til i år, sier Skogen Lund.

– Vinn-vinn

– Det er en vinn-vinn-løsning som gjør at LO både får innfridd kravet om økt kjøpekraft og at NHO får innfridd sitt krav om at rammen blir mindre enn det den ligger an til å bli hos våre handelspartnere. Det betyr at vi kan forsterke rammevilkårene for norsk konkurranseutsatt industri. Dette er et godt og moderat oppgjør, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHOs største forbund, Norsk Industri.

Les også

Norske arbeidsgivere mer optimistiske enn på lenge

Les også

Norsk Helikopterservice: Krever at Statoil snur

Les også

Rolls-Royce fryser lønningene til 8.000 mellomledere

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Lønn
 2. Gerd Kristiansen
 3. Kristin Skogen Lund
 4. Landsorganisasjonen (LO)
 5. Arbeidsliv
 6. NHO

Flere artikler

 1. NHO-topp krever at du går ned i lønn

 2. NHO krever reallønnsnedgang etter kriseåret

 3. Derfor vil NHO ha et nytt moderat lønnsoppgjør

 4. NHOs lønnskrav: – Vi må se to-tallet

 5. Det blir ikke streik - 1,7 prosent lønnsvekst