Ledertalentene 2017

Gründer Oskar vil kutte ventetiden for personer med psykiske lidelser

Store pasientgrupper med lettere psykiske lidelser må vente over ett år på å få hjelp i helsevesenet. Som psykolog med tech-kompetanse, har Oskar Blakstad funnet en måte å tilby disse pasientene raskere behandling.

SELVLÆRT INNEN DATA: Gründer og psykolog Oskar Blakstad fikk tidlig interesse for data og internett, og har brukt kompetansen til å starte opp to nettsteder.

Foto: Privat
 • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Sørlendingen Oskar Blakstad (38) er noe så sjeldent som en psykolog med høy innsikt i teknologi og internett. Denne noe uvanlige kombinasjonen har han valgt å satse en gründerkarriere på – og på toppen av det hele ønsker han å løse en samfunnsutfordring med sitt prosjekt.

For omtrent tre år siden startet Oskar Blakstad opp nettstedet assistertselvhjelp.no. Målet med siden er å kunne gi pasienter med lettere psykiske lidelser som angst, depresjon og søvnproblemer raskere behandling enn de ofte blir møtt med i helsevesenet i dag. Dette gjøres gjennom å tilby pasientene behandlingsprogrammer via internett, i tett samarbeid med helsetjenesten.

Nå haster det med ditt Ledertalent-tips

Sammen med rekrutteringsselskapet Boyden skal E24 igjen kåre Norges beste ledertalent, og nå har du under en uke på å gi oss ditt tips om Ledertalenter.

For niende året på rad leter vi etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Kanskje er det DU som tipser oss om årets vinner? Klikk her for å melde inn din kandidat (det tar bare et par minutter)

Begynte med Oddsen-interesse

Men hvordan ender en psykolog opp med å lage nettsider? For Blakstad startet det i det små allerede i barndommen.

– Jeg begynte litt med programmering allerede da jeg var liten. Som tiåring var jeg veldig opptatt av Oddsen, så da begynte jeg å sette opp noen programmer for å slå Oddsen, forteller Blakstad om den spede begynnelsen.

Les også

Skaper arbeidsplasser for unge som faller utenfor

Til tross for den voksende datainteressen, startet han imidlertid ikke opp på IT-studier eller ingeniørstudier, men på psykologstudiet. Ved siden av studiene jobbet Blakstad som forskningsassistent, og han oppdaget etter hvert at han kunne bruke datakunnskapene sine i jobben.

– Jeg var involvert i mange studier, og brukte mye tid på dataanalyse. Jeg ble litt lei av det etter hvert, og fant ut at jeg kunne lage et dataprogram som kunne gjøre dataanalysen for forskerne, forteller Blakstad.

Programmet ble tatt godt imot, og Blakstad funderte dermed på hvordan dette kunne spres til andre forskere enn dem han jobbet sammen med.

Svaret var å opprette et nettsted for forskning ved navn explorable.com, som ifølge Blakstad ble godt tatt imot av målgruppen da det ble lansert i 2008.

Ville hjelpe flere med internettbehandling

Selv om nettsiden var et spennende sideprosjekt, begynte Blakstad å jobbe som vanlig psykolog etter studiene. Da oppdaget han raskt at ganske store pasientgrupper med psykiske lidelser får hjelp altfor sent, og satte seg som mål å bidra til å gjøre noe med denne situasjonen.

– Statistikken viser at 9 av 10 med psykiske lidelser ikke vil få hjelp innen tolv måneder. De fleste som går til en fastlege med en psykisk lidelse, er ikke «syke nok» til å ha krav på hjelp. Jeg fant ut at kunne bruke det jeg kunne om internett for å lage behandlingsopplegg som kunne hjelpe flere, forteller Blakstad.

Han begynte å lage teknologien i 2012, og i 2015 ble nettstedet assistertselvhjelp.no etablert.

På det datatekniske området er altså Blakstad helt selvlært, men har likevel bygget seg opp solide kunnskaper på feltet.

– Jeg har snakket med noen ingeniører som har jobbet for meg, og én av dem trodde at han snakket med en annen ingeniør, da han snakket med meg, sier Blakstad, og legger til:

– Mange gründere starter opp uten å kunne noe om det tekniske, og det tror jeg er en ulempe. Blant annet blir det da mye vanskeligere å beregne hvor lang tid ting tar.

– Gull med negative tilbakemeldinger

Blakstad har jobbet på fulltid i fem år med assistert selvhjelp-prosjektet, men i dag jobber han også en dag i uken som psykolog – «for ikke å miste touchen», som han sier.

I tillegg jobber han i en prosjektstilling ved Sørlandet sykehus. Her har de sett verdien i Blakstads teknologi- og internettkompetanse, og også behandlingsprogrammene han har utviklet.

– Men det tok lang tid før helsevesenet så nytte i dette. Nå har jeg imidlertid, i tillegg til prosjektstillingen ved sykehuset, samarbeid med åtte kommuner og organisasjoner som Blå Kors og Akan, forteller Blakstad.

De aller fleste brukerne av behandlingsprogrammene har kommet med positive tilbakemeldinger, men Blakstad innrømmer at det ikke passer for alle.

– Noen ønsker seg kanskje en «quick fix», men det er uansett ikke så lett å få til. Ellers er jo de negative tilbakemeldingene også gull for oss, for da kan vi gjøre nødvendige endringer, sier Blakstad, og gir følgende eksempel:

– Det var en veldig sinna mann som ringte til oss, og sa at han ifølge programmet måtte drive med fysisk aktivitet. Dette var imidlertid ikke mulig for ham på grunn av fysisk sykdom, men da fikk han heller ikke klikket seg videre i programmet. Etter at vi hadde fikset opp i problemet, var han veldig positiv igjen.

Motbakke økonomisk

Blakstad legger ikke skjul på at det økonomisk sett har gått i motbakke i de årene hvor han har prioritert prosjektet sitt, men at han nå endelig har begynt å tjene litt penger på prosjektet.

– Jeg tjener likevel bare halvparten av det jeg ville gjort som psykolog på heltid. Men så lenge jeg har hatt nok penger til å overleve og betale husleien, har det gått greit for meg. Jeg ville imidlertid ikke drevet med dette, hvis det ikke ga mening og jeg ikke hadde hatt tro på at dette kan vokse og bli større, slår Blakstad fast.

Han forteller at han nesten utelukkende har fått positive tilbakemeldinger på prosjektet sitt, også fra psykologkolleger.

– Psykologer er kanskje en av de minst teknologiske yrkesgruppene i verden, og de sliter virkelig med å skjønne hvordan det jeg driver med, fungerer. Likevel har de tro på meg. Jeg får også høre at jeg er modig, og at de selv ikke hadde turt å ta sjansen økonomisk sett.

– Uvanlig støttende familie

– Det er dessuten mange som lurer på hvor jeg får energien fra. Et svar på det kan være at jeg har hatt en usedvanlig støttende familie, helt siden barndommen. I tillegg er jeg en type som sjelden får dårlig samvittighet, eller unødvendige bekymringer, legger Blakstad til.

Les også

HR-sjef i Storebrand: – Kompetanse kan være utdatert på fem år

Blakstads familie er også blant de økonomiske bidragsyterne til prosjektet, i tillegg til blant annet Innovasjon Norge og andre uprofesjonelle investorer. Blakstad har også prøvd lykken hos profesjonelle investorer, men sier selv at han var for tidlig ute i prosessen med dette.

– Nå venter jeg med å ta kontakt med flere investorer til vi virkelig treffer, sier Blakstad.

Ser seg selv som en samfunnsinnovatør

I E24s Ledertalent-kåring har vi en egen kategori for sosiale entreprenører, som vi har kalt Årets Samfunnsbygger. Kategorien er for dem som har utmerket seg innen sosialt entreprenørskap. Prisen går til hun eller ham som i tillegg til verdiskapning for egen bedrift/organisasjon har utført en samfunnsnyttig innsats som har adressert ett eller flere samfunnsproblemer.

– Ser du på deg selv som en sosial entreprenør?

– Jeg hadde ikke tenkt på det selv, før jeg fikk en nominasjon til en kåring og noen i den forbindelse sa: «du er jo en sosial entreprenør». Men jeg er jo en gründer som prøver å gjøre noe med samfunnsutfordringer, og da er jeg vel en sosial entreprenør, sier Blakstad, og legger til:

– Jeg synes imidlertid ikke begrepet er så godt, og tenker at det kanskje burde hett «samfunnsinnovatør» eller noe lignende i stedet, sier Blakstad.

Les alle Ledertalent-saker her

Les også

Ledertalentene 2017: Bare én uke igjen til å tipse om flinke folk

Les også

Nå jakter også konsulentselskapene på teknologer

Les også

– Vårt fokus er ikke å tjene penger

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2017
 2. Entreprenørskap
 3. Gründere
 4. Teknologi
 5. Ledelse
 6. Digitalisering
 7. Helse

Flere artikler

 1. – Det er vanskelig å forstå betydningen av Maries arbeid

 2. – Samfunnsansvar er ikke lenger et sideprosjekt for bedrifter

 3. Måles på sosiale resultater, slik andre har resultatregnskap

 4. «Siri-gründeren» med ny helse-start-up: – Vil gjøre slutt på så mye lidelse

 5. Betalt innhold

  Flylegene – slik skal de hjelpe deg på lange flyreiser