Hodejeger: - Kan ta opptil seks måneder før Statoil har en ny toppsjef

Kostnadskutt og dalende oljepris til tross, hodejeger John Egil Mæland mener dette er et godt tidspunkt å finne ny Statoil-sjef.

GAMMEL OG MIDLERTIDIG: Helge Lund forlater Statoil og overlater styringen til Eldar Sætre (t.v.) frem til en ny sjef er på plass. Det kan ta opptil seks måneder.

Berit Roald
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:,

Onsdag kom meldingen om at Helge Lund går av som konsernsjef i Statoil etter ti år bak roret, og melder overgang til britiske BG Group. Samtidig startet spekulasjonene om hvem som skal ta over det norske flaggskipet innen olje og gass.

Ifølge opplysninger VG har fått fra sentrale kilder i Statoil, er Tim Dodson, leder for letevirksomheten i selskapet en av toppkandidatene. Dodson er britisk statsborger, og Senterpartiet og Arbeiderpartiet har ytret ønske om at den nye Statoil-sjefen skal være norsk.

Statoil har uttalt at de har nedsatt et utvalg som skal finne den nye Statoil-sjefen. Etter det E24 kjenner til står det mellom hodejegerbyråene Egon Zhender, Korn/Ferry og Russel Reynolds om å få lede topplederjakten.

Ingen av disse byråene har besvart E24s henvendelser.

Overfor E24 lanserer analytiker Trond Omdal i Pareto Trond Westlie i A.P. Møller-Mærsk, Walter Qwam i Kongsberg Gruppen og Schlumberger-topp Pål Kibsgaar-Petersen som mulige kandidater.

Ellers har Kristin Skogen Lund og Statoils teknologidirektør Margreth Øvrum blitt lansert som aktuelle, ifølge VG.

Sjefbytte er en stor mulighet

John Egil Mæland

Jeanette Larsen

- Det har kommet opp mange navn som både kan være aktuelle og interessert i å ta over etter Lund, sier hodejeger John Egil Mæland i Mercuri Urval, som sier at den nye sjefen godt kan være blant de lanserte kandidatene.

Mæland har ansvar for energisektoren i selskapet, og har vært med på rekruttering og utvelgelse av flere toppledere og spesialister i olje- og gassindustrien siden 2001.

Mercuri Urval er ikke involvert i jakten etter Statoils nye toppsjef.

Han sier at et lederbytte ikke nødvendigvis trenger å være negativt for et selskap. Det gir selskapet muligheter for å søke den riktige profil som kan håndtere de viktigste utfordringer som selskapet skal håndtere de neste årene.

Les også

Helge Lund til E24: - Jeg har hatt en drøm om å jobbe ute

Styret vil sammen med hodejegere utarbeide en profil som ivaretar dette. Når jakten på ny leder starter, kan man tilpasse søket etter de kandidatene som passer profilen styret ønsker.

Mæland tror bransjeerfaring er et absolutt krav fra Statoils side.

- Her står vi i dag. Dette er utfordringene våre, og denne profilen er det vi trenger. Steg to blir å indentifisere kandidater, og kartlegge hvor de jobber. De gode hodejegerne kjenner mange kandidater fra før, og er ofte i jevnlig dialog med dem hele året.

Les også

Statoil selger i Aserbajdsjan for 15 milliarder

Til E24 sier han at de selv har diskutert noen kandidater internt, men han vil ikke røpe hvem de anser som aktuelle kandidater.

- Det neste steget er å gjøre en forsiktig tilnærming til kandidatene. Legge ut følere, så et frø. Man finner som regel fort ut om de er motiverte eller ikke. Mange nøler litt i starten, men blir mer åpne etter hvert som man gjennomfører oppfølgingssamtaler. Til slutt sitter man igjen med et knippe kandidater man kan presentere styret, som tar den endelige beslutningen.

Har god tid

Lønn kan bli et problem, hvis Statoil ønsker å hente en internasjonal kandidat. Mæland tror den rette personen må trigges av utfordringen og prestisjen av å lede Statoil, fremfor lønn.

- De fleste har det allerede godt fra før.

Seks måneder er tiden Mæland anslår at det tar å finne en ny Statoil-sjef.

- De har ikke hastverk, og selskapet har en god konsernledelse. I tillegg har de store ressurser tilgjengelig.

Ufordrende landskap

Øyvind L. Martinsen

Nicolas Tourrenc

Professor Øyvind L. Martinsen ved Handelshøyskolen BI sier at en ny toppsjef må kunne navigere i det politiske landskapet, samtidig som personen har relevant erfaring fra internasjonal energivirksomhet.

- Flere har uttalt at det ikke er nødvendig med norsk pass, og oljesektoren er en internasjonal bransje. Det spesielle med akkurat denne jobben er også at Statoil er sterkt knyttet opp myndighetene, og utenlandske kandidater er kanskje ikke vant i å navigere i dette landskapet.

Les også

Statoil kutter 500 stillinger

Statoil gjennomfører nå store kostnadskutt i selskapet, noe som har blitt møtt med stor motstand hos de tillitsvalgte. SAFE-leder Hilde-Marit Rysst sa onsdag at beskjeden hun fikk fra plattformene da Lund trakk seg, var jubel og flaggheising.

Å få gjennomført kostnadsreduksjonene i henhold til planen, med stor misnøye hos de ansatte, blir en av hovedoppgavene til den nye sjefen.

- En intern kandidat kjenner organisasjonen bedre, men kan kanskje ha flere følelser forbundet med en slik prosess, som kan bli utfordrende.

- Er det på tide med en kvinnelig toppsjef i Statoil?

- Jeg syns at leder-, sektor- og kommunikasjonsferdigheter må få gå foran kjønn. Når det er sagt, er det kvinner med tilfredsstillende kvalifikasjoner ville det vært flott, og et klart signal til omverdenen, sier professoren.

Les også:

Statoil kutter oppdrag til forsyningsskip - prisene faller kraftigBellona følte seg lurt av Helge LundDen forrige sjefen gikk etter turbulens: Her er selskapet Lund tar overAnalytiker tror nordmenn får «lønnssjokk» hvis Lund skal erstattes med utlendingHelge Lund mer enn dobler lønna

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. VG: - Disse kan bli ny Statoil-sjef

  2. Her er de heteste kandidatene til å overta etter Telenor-legenden Baksaas: Ber Telenor lete spesielt etter kvinne som ny toppsjef

  3. Dette er favorittene til å bli ny styreleder i Telenor

  4. Annonsørinnhold

  5. Kongsberg Gruppen får ny sjef: Det stod mellom en kvinne og en mann i finalen

  6. Ryktebørs rundt toppsjefjobben i Statoil