Aaser om toppledere etter Brekke-valget: – Kvinner må bli like kompetente

Likestillingsombudet reagerer på holdningene fra Telenors nå sparkede styreleder etter at Sigve Brekke ble telegigantens nye konsernsjef. – Jeg går ikke med på det lenger! sier hun.

MØTE: Tidligere Telenor-styreleder Svein Aaser, her fra møtet med næringsminister Monica Mæland (H) da Sigve Brekke ble ny Telenor-sjef.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Tilbake i august var Svein Aaser og en rekke andre styreledere inne til lukket likestillingsmøte hos næringsminister Monica Mæland.

Det hadde gått tre måneder siden Sigve Brekke ble utnevnt til nok en mannlig Telenor-konsernsjef.

Mæland ville vite hvordan Telenor, Statoil, DNB og flere andre selskaper egentlig arbeider for å få kvinner inn i ledende stillinger. Ingen av selskapene har noen gang ansatt en kvinne som øverste sjef for konsernet.

Mæland fikk forsikringer fra Svein Aaser, som på den tiden fortsatt satt i styreleder-stolen, om at Telenor arbeidet svært aktivt for å rekruttere flere kvinner til ledende posisjoner.

Les også

Jobbekspert tar Telenor i forsvar

Aaser: – Må bli like kompetente

Dette gjentok Aaser i intervju med E24 rett etter møtet. Samtidig luftet Aaser noe av det han mente var problemet i arbeidet med å få flere kvinner til direktørstolene:

At de jevnt over ikke er like gode.

– Når du ser på det totale antallet mennesker, tror jeg nok vi skal erkjenne at det er noen færre gode kvinnelige lederkandidater, sa Aaser til E24.

Han fremholdt at det «ville være en stor feil overfor kvinnene» å etterstrebe 50 prosent kvinneandel, i all tid det ifølge han fantes færre gode kvinnelige lederkandidater.

– Det håper jeg ikke man gjør, sa Aaser, før han fortsatte:

– Vi må sørge for at kvinnene er like kompetente til jobbene som utlyses eller som er ledige. Det er vår oppgave å sørge for at de blir det.

Les også

VG-avsløring: Telenor-kvinner ble aldri innkalt til intervju om konsernsjef-jobben

OPPGITT: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik sier hun er lei av å høre at de ikke finnes nok gode kvinnelige toppledere.

– Vis meg dem!

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik sier hun blir provosert av å høre uttalelsene i dag, etter informasjonen som har kommet frem om utvelgelsesprosessen.

– Han har gitt uttrykk for slike holdninger i media flere ganger, og er heller ikke den eneste, sier hun til E24.

– Jeg går ikke med på det lenger! Det er mange nok kvinner. Og de er gode nok. Det viser Telenor-saken med all tydelighet, sier hun.

Ørstavik sier hun i en årrekke har fått høre det hun kaller «kvalitetsargumentet» fra mannlige næringslivstopper. Nå er hun lei.

– Det er et lettvint og dårlig argument som mangler dokumentasjon. Hvem er alle disse inkompetente kvinnene? Kom gjerne med dem! Vis meg disse skrekkelig dårlige kvinnene som ikke kan få plass i ledende posisjoner, sier Ørstavik.

– For Telenors del vet vi at de ikke fantes: Det var mer enn nok kompetente kvinnelige kandidater som kunne vært med i sluttrundene. Men ifølge medienes opplysninger var det likevel ingen kvinner i sluttprosessen. Hvorfor ikke? spør hun retorisk.

Aaser forsvarer uttalelsene

Svein Aaser tok ikke telefonen når E24 ringte onsdag.

Daglig leder Even Bolstad i HR Norge.

Etter å ha blitt tilsendt kritikken fra Orstavik over SMS, valgte han imidlertid å forsvare sine uttalelser fra august i en tekstmelding tilbake:

«Jeg er enig i at det er mange kompetente kvinner i Norge, men det er viktig å øke antallet med bl.a. internasjonal erfaring.»

Sigve Brekke hadde nettopp internasjonal erfaring gjennom å ha vært Telenors Asia-sjef.

Karriereekspert Thorleif Solstad mener betydningen av denne erfaringen har blitt undervurdert av kritikkere av ansettelsesprosessen.

– Med all respekt: Det nytter ikke å ha all verdens erfaring fra Norge når du skal styre virksomhet i Asia, sa Solstad til E24 tirsdag – og viste til Telenor Norge-sjef Berit Svendsen.

Les også

DN: Berit Svendsen røk ut etter to jobbintervjuer

– Må bryte ut av stereotypier

Even Bolstad er sjef for HR Norge. Han mener kvinner er like gode ledere som menn, men at det private næringslivet går glipp av mange av dem.

– Tar man utgangspunkt i at vettet er sånn noen lunde likt fordelt mellom kjønnene, er det klart at kvinner er underrepresentert. De er gode nok, men mange virksomheter er ikke flinke nok til å bryte ut av sine stereotypier av hvem de skal ansette.

– Det er et paradoks at offentlig sektor stikker av med så mange fryktelig gode kvinnelige ledere, sier Bolstad til E24.

Han vedgår at det er naturlig at internasjonal erfaring står høyt på listen i et selskap som Telenor.

– Samtidig har man ikke klart å prioritere utvikling av denne kompetansen for begge kjønn internt i de seks årene før Baksaas gikk av. De har trolig ikke hatt høyt nok fokus på å få kvinner inn i «kronprins-posisjonene». Det er der styrene må ha fokuset sitt nå, sier Bolstad.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Sigve Brekke
  3. Svein Aaser

Flere artikler

  1. Likestillingsombud om Telenor-kvinnene: – Håper dette får konsekvenser

  2. Hodejeger om direktørene: – Hvit, etnisk norsk mann i 40-50-årene

  3. Styreleder i Telenor kalles inn på teppet av Mæland

  4. Telenor-styret kunne bare velge mellom menn

  5. Telenor-kvinner ble aldri innkalt til intervju om konsernsjef-jobben