Les hennes råd til unge talenter: OL-vinnerens suksess i næringslivet

Siren Sundby vant både VM- og OL-gull som seiler, og gikk ut av BI med de beste karakterene i sitt kull. Nå deler hun sin suksessoppskrift.

GLAD: Siren Sundby feirer etter å ha vunnet OL-gull i europajolle i Aten i 2004.

Herbert Knosowski
 • Christian Høie Lie
Publisert:,

– Innsats og hardt arbeid har vært viktig for mine prestasjoner i idretten og arbeidslivet. Ingen får noe gratis, og du må være villig til å gå den ekstra milen, sier Siren Sundby.

32-åringen fra Son vant OL-gull i Aten i 2004, ble verdensmester og gikk ut av BI med både beste karakterer og beste masteroppgave i 2011.

Hun jobber i dag Capgemini Consulting, og er nominert i E24s Årets ledertalent-kåring.

For syvende gang arrangerer E24 sin årlige Ledertalentene-kåring. Vi skal finne de beste næringsliv-talentene her til lands.

Vet du om en dyktig person under 35 år, som har utmerket seg med resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet? Da kan DU tipse om denne personen ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema.

Tipsskjemaet finner du her!

GULLVINNER-SELFIE: Siren Sundby, OL-vinneren fra Aten 2004 er nå blitt 32 år - og er nominert til årets ledertalent 2015.

Konsulentkarriere

Blant de som er tipset inn så langt er altså Sundby. Hun ble både olympisk mester, verdensmester og europamester i europajolle. VM-sølv og EM-bronse ble det også i løpet av karrieren

I dag jobber hun som «managing consultant» i Capgemini Consulting, et sted hun har jobbet helt siden studiene.

Les også

Norske studenter kjøper «vitnemål i gull»

Tidligere i år fikk hun ytterligere personalansvar i selskapet, noe som innebærer lederansvar for åtte frem til sommeren. Fra mandag kommer det inn 13 nyutdannede som hun i tillegg vil få ansvaret for.

– Jeg er sikkert like nervøs og spent som de nye som skal begynne.

Sundby har ikke hele tiden visst hva hun vil jobbe med, men en karriere i «management consulting» var noe hun ønsket allerede i studietiden.

– Jobben min blir aldri kjedelig. I denne bransjen skal man være glad i endring, og det er noe som trigger meg.

Les også

Grieg: – Vi må komme forbi at det skal være en høy og mørk mann som får jobben

(artikkelen fortsetter under bildet)

GULLVINNER: Siren Sundby (i midten) vant i 2004 OL-gull i seiling i Aten. Her med bronsjemedaljør Signe Livbjerg (t.v.) fra Danmark og sølvmedaljør Lenka Smidova (t.h.) fra Tsjekkia.

Menahem Kahana

– Å se at teamet mitt gir gass og lykkes og at de utvikler seg gjør lederjobben givende, eier hun til E24.

- De yngste medarbeiderne forventer at det skal være morsomt og at ting utvikler seg kjapt. Jeg tror de nyutdannede er enda mer opptatt av karriere enn for noen år tilbake, kanskje på grunn av fremveksten av sosiale medier. I dag er det mye enklere å måle seg mot andre.

Les også

Hjelp oss med å finne årets ledertalent!

En fellesnevner

Sundby forteller at suksessen hun har hatt både i idrettslivet, gjennom studiene og i yrkeslivet har en fellesnevner.

– Jeg har tatt med meg mange ting fra seilingen. Jeg har også utdannet meg på vanlig vis, med en bachelor i ingeniør fra København og en mastergrad på BI, men seiling er kanskje den viktigste utdanningen min, sier hun.

– En fellesnevner er å gjøre ting målbart, være strukturert og trene på de riktige tingene. Jeg føler at jeg i dag jobber ganske likt som da jeg seilte med mye prosjektarbeid. Alle mesterskap så jeg på som en lang rekke med prosjekter. Som i dag, var jeg også da prosjektleder.

Å planlegge tiden er også noe den tidligere OL-vinneren trekker frem som viktig.

– En suksessoppskrift for meg har vært å planlegge tiden min slik at jeg kan være hundre prosent til stede når jeg skal. Det er selvfølgelig veldig vanskelig å etterfølge i praksis, men jeg gjør mitt beste for å strukturere tiden min best mulig.

Les også

– For min del finnes det ikke et A-lag og B-lag i norsk næringsliv

OL-vinnerens tips til studenter

Sundby vil i tillegg til det generelle tipset til suksess over gi studentene følgende råd:

 • Jeg vil absolutt anbefale dagens studenter å få seg praksisplass ved siden av studiene. Å ha været ute i stormen er viktig før man er ferdig studert. Det blir fort ganske teoretisk kun å studere.
 • Jeg har alltid hatt en «regel» om å bestandig stille et spørsmål i timen! Det skjerpet meg, jeg måtte strekke meg, og jeg viste meg. Den regelen gjelder kanskje litt fortsatt.
 • Ellers være strukturert, være nysgjerrig, vise at man har «drive», ta en utfordring, tørre å feile, samt tenke muligheter fremover.
 • Uansett hva du driver med så er ikke ting alltid like gøy, så det er viktig å «gjøre det gøy». Det er gøy å være god, og du blir god når du har det gøy.
Les også

Tidligere ledertalent råder unge til å skaffe seg mentor

Slik unngår hun at korthuset raser

Sundby mener ledelse er noe man på trene på i likhet med idrett, men at hun kanskje har det litt i blodet. Å ha flere ben å stå på tror hun er viktig.

– Som leder må du ta en del beslutninger med risiko for at det ikke alltid er de riktige valgene. Når man gjør er feil valg, kan man fort føle at korthuset raser. Jeg tror det er viktig å ha noe utenom jobb. Det kan være familie, venner, idrett eller annen hobby.

– Hva er det vanskeligste du har opplevd som leder?

– Å matche like godt alle de ulike personlighetene man har ansvar for er kanskje det vanskeligste. Videre kan man ikke være bestevenn med alle. Du må også klare å ta tøffe beslutninger. Som mellomleder kan du komme i litt skvis mellom å ivareta dine nærmeste medarbeidere og samtidig etterleve forventninger til organisasjonen og de på et høyere ledelsesnivå enn deg selv.

Les også

Norske studenter kjøper «vitnemål i gull»

Les også

Råder unge til å skaffe seg mentor

Les også

– For min del finnes det ikke et A-lag og B-lag i norsk næringsliv

Her kan du lese mer om

 1. Ledelse
 2. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tidligere OL-vinner er «Årets brobygger»

 2. Profilerte idrettsutøvere: Dette kan næringslivet lære av idretten

 3. Fra idrettskarriere til næringslivsstjerner

 4. Annonsørinnhold

 5. – Må huske at man ikke er verdensmester

 6. Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine