IT-nestor mener mange bedrifter er teknologisinker: – Må få inn flere unge talenter
Selv om Norge generelt ligger langt fremme teknologisk, er mange bedrifter for trege med å ta i bruk nye teknologi, mener bransjenestor Dag Honningsvåg.
– Altfor mange bedrifter har vært for sent ute fra startblokken når det gjelder å ta i bruk ny teknologi. Ofte strander det på at det blir tatt inn for få unge, smarte folk i selskapsledelsen, som man kan gi rom til å tenke nytt, sier Dag Honningsvåg.
Han er tidligere administrerende direktør i Making Waves, og en nestor i norsk IT-bransje.
I år har Honningsvåg tatt på seg jobben med å være fagekspert i E24s Ledertalentene-kåring, nærmere bestemt i den nye kategorien «digital nytenker».
Kategorien er for dem som har skapt resultater gjennom å ta i bruk ny teknologi og nye løsninger for å videreutvikle sin bedrift.
Tips oss!
Sammen med rekrutteringsselskapet Boyden skal E24 igjen kåre Norges beste ledertalent!
For åttende året på rad leter vi etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?
– Utfordret i min tenkning
– Vi er uten tvil veldig langt fremme teknologisk i Norge. Likevel er det noen av de store, etablerte selskapene som ikke har vært flinke nok til å ta inn de unge talentene – og det er gjerne med dem nyvinningen starter, sier Honningsvåg, og legger til:
– Dette er ikke til forkleinelse til dagens selskapsledelse og styrer. Men jeg ser bare hvilken enorm effekt det har hatt på meg selv for eksempel å møte unge, smarte folk som sitter i startups rundt omkring. Jeg har blitt utfordret i min tenkning av dem, fordi de ser sammenhengene på en helt annen måte enn jeg selv gjør.
Honningsvåg presiserer at han ikke forventer at alle selskaper skal få inn 25-åringer i ledelsen, men at de unge talentene også kan gi input til ledelse og styre på andre måter.
– Disse flinke folkene er de som skal dra oss videre, og vi må la dem få slippe til.
Tidligere i uken skrev vi om at DNV GL er blant bedriftene som hvert år lar masterstudenter få frie tøyler under et sommerprosjekt, og dette var et tiltak Honningsvåg berømmet.
– Burde ansette fjortiser
Administrerende direktør i IKT Norge, Heidi Arnesen Austlid, deler i stor grad Honningsvågs betraktninger.
– Jevnt over er det en ganske lav digital kompetanse blant norske ledere. Målinger viser også at digitalisering er noe de bruker lite tid på, sammenlignet med for eksempel asiatiske og amerikanske ledere, sier Austlid.
– Lederne forstår riktignok at de må gjøre noe, men de aner ikke hvordan de skal hente ut effekten av digitalisering i virksomheten, legger IKT Norge-direktøren til.
Austlid sier at de pleier å spøke med at norske bedriftsledere burde ansette fjortiser, men ligger til at det ligger et snev av alvor i den oppfordringen:
– Norske ledere må forstå verdien av digitalisering, og må ta en større risiko. Kunnskapen ligger hos de unge «digital natives», og lederne bør i større grad bruke dem som mentorer for sin videre virksomhetsutvikling, sier Austlid, og tilføyer:
– Og skal bedriften din overleve i fremtiden, må du også ha digitalt kompetente folk i ledergruppen.
Gründerhuben 657: – Samarbeid er den nye konkurransen
– Stiller med åpent sinn
Som fagekspert for Ledertalentene er Honningsvåg overbevist om at de skal klare å finne frem til talenter både i nye, fremadstormende entreprenørbaserte bedrifter og de store, etablerte.
– Jeg kommer til å ha et åpent sinn, og kommer sikkert til å få mange positive overraskelser. Mange bedrifter har slike lysende stjerner som har klart å bevise at ny teknologi virker, og at man ved hjelp av ny teknologi kan skape helt nye virksomhetsområder for selskapet.
– Teknologi vil gi nye arbeidsplasser
De neste årene forventer Honningsvåg at mange selskaper kommer til å nyte godt av både kunstig intelligens og robotisering.
– Det er helt naturlig at det skrives mye om frykt for å miste arbeidsplasser til roboter, men her gjelder det å ha mange tanker i hodet samtidig. Mitt fokus er å se på det som skal skape grunnlag for effektivisering, høyere lønnsomhet og utvidet satsingsområde, sier Honningsvåg og legger til:
– Jeg håper virkelig det ikke blir slik at det i styrerommene blir holdt tilbake på teknologiske nyvinninger for å redde arbeidsplasser. Mange arbeidsplasser vil garantert forsvinne, men nye arbeidsplasser og nye arbeidsoppgaver vil oppstå i kjølvannet av økt produktivitet og nye forretningsmessige muligheter.
– Teknologi og design en uslåelig kombinasjon
Honningsvåg forteller at han nylig var på gründertreffet «An Interesting day» til digitalbyrået Bakken & Bæch, hvor blant annet mange unge, fremgangsrike innovatører fra USA var invitert til å holde foredrag. Felles for dem var at de behersket flere fagområder, og spesielt var kombinasjonen økonomi, teknologi og design fremtredende.
– Kombinasjonen av teknologi og design er uslåelig, og noe vi vil se mange sterke innslag av i årene som kommer. Det er definitivt noe å satse på for dem som skal velge studier og yrkesretning, slår Honningsvåg fast.
Én av de store fordelene med å beherske begge områder, er for eksempel at man som entreprenør lettere ville kunne teste ut ideene sine, mener fageksperten:
– Den største faren for entreprenører er at de blir så forelsket i ideene sine at de glemmer å teste ut funksjonene og hvilken interesse det er for produktet ute i markedet.
– Må være rom for å gjøre feil
– Hvilke egenskaper mener du er en fordel å ha dersom man vil være leder og jobbe med ny teknologi?
– Den fremste lederegenskapen er å klare å selge inn sine ideer og tanker, og i tillegg klare å få med seg både ledelse og organisasjon på det du ønsker å gjøre, sier Honningsvåg.
– Det ligger mer teknologi bak et papirfly enn en Boeing 737
– Som leder på dette området er det dessuten utrolig viktig at man gir medarbeiderne stor frihetsgrad og rom for å gjøre feil. Sannheten er mye mindre etablert innen teknologi; her skal man pløye ny mark og teste hypoteser som aldri har blitt testet før. Ting kan gå galt – og vil gå galt – innenfor teknologi, og det er viktig at det er tillatt, legger han til.
– Har lyktes på grunn av medarbeiderne
Selv om Honningsvåg oppfordrer andre bedrifter til i større grad å ta inn de unge talentene, innrømmer han at det ikke alltid har vært like lett for ham å gjøre det selv når han har vært i lederposisjoner.
– Det er nemlig også viktig å sørge for mangfold i ledergruppen, og det betyr at det er mange faktorer å ta stilling til når man gjennomfører nødvendige rokeringer, sier Honningsvåg.
– Selv har jeg som leder vært velsignet med fantastiske medarbeidere, som har utfordret meg. Og det er når jeg tør å sette min egen tenkning til side og lytte til andre at magien oppstår. Grunnen til at jeg har lyktes som leder er utelukkende medarbeiderne og timingen, og det minner jeg meg selv på hver eneste dag.