Slik finner du drømmejobben med mobilen

Smarttelefonen kan være et godt virkemiddel når du vil finne nye jobber. Her ser du hvilke apper du trenger.

Overalt, alltid: Du har med mobilen over alt, og da er den nyttig for å finne nye jobber og forbedrede seg til intervjuet.

  • Vegard Haugen (tek.no)
Publisert:

Leting. Det kan være vanskelig å oppdage nye, interessante stillinger hvis du ikke følger godt med på stillingsmarkedet.

Dessuten må du sørge for å ha en presentabel CV, og makte å skrive en god søknad som skaffer deg jobbintervjuet. Kanskje føler du deg også litt rusten på enkelte områder, selv om du har papirer på at du skal ha den nødvendige kompetansen?

Hvis du kan tenke deg en ny og spennenede jobb, bør du vurdere å ta smartmobilen din til hjelp. I denne guiden får du vite hvordan du kan bruke den for å oppnå dine karrieremål.

Med over alt. Kristin Wahl, leder i Karrierehuset, forteller at smartmobilen kan være et godt verktøy i jobbjakten.Hun trekker frem at de aller fleste har med seg smartmobilen sin overalt, og at vi benytter de tjenestene som er tilgjengelige og attraktive til enhver tid. Det gjelder også hvis du er i jobbsøkermodus:

Kristin Wahl, daglig leder i Karrierehuset

Foto: Karrierehuset

– Det gir en større mulighet til å lete etter drømmejobben når du har tid uavhengig av hvor du befinner deg, sier Wahl.

Wahl ser at i fremtiden vil mobilen antagelig også brukes på søkersiden:

– Utviklingen på dette området eskalerer raskt, og vi tror at de som har en smartmobil i fremtiden også vil bruke den til å sende jobbsøknader, sier hun videre.

Her er våre tips til hvordan du kan bruke mobilen til å finne drømmejobben:

1. På jakt etter jobb

Søk i alle annonser: Å tråle gjennom stillingsannonser i papiraviser hver dag er en fryktelig ineffektiv måte å lete etter nytt arbeid på. De samme annonsene finnes jo digitalt, og her kan du søke mer spesifikt etter det du ser etter.

Nye jobber: Indeed Job Search er en global tjeneste med lokal tilpasning. Henter ned jobber fra de viktigste norske tjenestene

Foto: Google Play

Imidlertid vil de færreste orke å sette seg ned foran PC-en hver kveld for å se hva som har dukket opp av relevante stillinger. Her finnes to gode løsninger; Last ned en app som søker for deg, eller aktiver automatisk varsel på potensielt interessante stillinger.

Det første først: Indeed Job Search er en app som samler stillingsannonser fra blant annet Finn.no, NAV, Jobbdirekte og norske kommuner. Her ser du raskt hvilke nye jobber som har dukket opp på dine søkeord, og du kan også velge om du vil motta tips om nye jobber på e-post.

Last ned Indeed Job Search (gratis) til Android eller iPhone

Varsel per e-post, som du kan få rett inn på mobilen din, er det andre gode alternativet.

Hos Finn.no kan du for eksempel skreddersy hvilke typer stillinger du vil tipses om.

E-postvarsel fungerer også veldig bra hvis du bruker mer spesialiserte søkemotorer, eksempelvis Mediehuset Teks egen Teknojobb.no.

Her finner du i hovedsak IT-relaterte stillinger innen drift, salg, programmering og ledelse.

Et tredje alternativ er naturligvis å besøke jobbsøktjenester eller bedriftenes nettsider direkte via mobilnettleseren. Her fungerer for eksempel http://m.finn.no forholdsvis bra.

Via NAVs mobilside kan du også søke direkte på jobber hvis du har registrert CV fra før.

Les også:Mobilskjermene skaper hodebry for bedrifter

2. Let på nye steder

Bruk av mobil til å surfe i sosiale medier betyr også stadig mer når gjelder rekruttering.

Snakker med: Høyskolelektor Cecilie Staude er spesialist på sosiale medier, og peker på at de smarteste arbeidsgiverne snakker med og ikke til søkerne.

Foto: Nicolas Tourenc

– Vi vet i dag at omlag en av tre bruker sosiale medier i jakten på ny jobb. At over halvparten av de unge mellom 18-24 gjør det samme, er en klar indikasjon på at det antallet vil øke, forteller høyskolelektor ved BI Cecilie Staude som blant annet er medforfatter av boken Sosial Kommunikasjon.

(Tallene stammer fra en undresøkelse gjennomført avInfact for X-tra personell i mai 2012.)

Staude peker på at dette vil bety at arbeidsgivere som er gode i sosiale medier vil få et fortrinn ved å finne de gode hodene først:

– Når så mange bruker ny teknologi i jobbjakten blir det også viktig for virksomheter å posisjonere seg for fremtidens talenter på de kanalene der disse befinner seg, sier Staude.

Kristine Wahl hos Karrierehuset peker på det samme, og anbefaler blant annet tjenesten LinkedIn:

– Ja, vi anbefaler kundene våre å bygge nettverk på LinkedIn og benytte seg av det som kan gi muligheter for god informasjon og utvikling, og research på sosiale medier. I dag er det jo også mulig å studere gratis på nettet ved blant annet Harvard University, svarer Wahl.

LinkedIn er Facebooks jobbfokuserte «fetter», og der kan man blant annet plukke opp jobber som er ledige i sitt nettverk. Dessuten legger du ut din egen CV, så folk kan finne deg.

Les mer om LinkedIn bruk: Slik får du mest ut av din «CV» på nett

Andre ledige jobber blir ofte distribuert gjennom Facebook og Twitter.

3. Gjør deg klar til jobbintervju

Blir du først innkalt til jobbintervju er det viktig å komme godt forberedt. Har du en skytjeneste, som Dropbox, iCloud, SkyDrive eller lignende kan det være smart å lagre en kopi av CV-en din og søknaden der.

Notater. Google Keep hjelper deg med å organisere alle dine gjøremål, også de som er relatert til jobbsøking. Evernote er en annen app som gjør jobben omtrent likt.

Foto: Google Play

Frem til jobbintervjuet kan du nærmest "pugge" de detaljene du har gitt om deg selv, og tenke ut mulige spørsmål som kan oppstå på bakgrunn av opplysningene.

Ellers kan det være en god idé å føre en slags journal på mobilen over hva du har gjort for å komme et steg nærmere drømmejobben.

For eksempel kan du som iPhone-bruker kjøpe den oversiktlige, passordbeskyttede appen Day One, mens Android-brukere med fordel kan benytte gratisappen Google Keep.

En hvilken som helst notatappkan imidlertid fungere til dette formålet.

Apropos notater: Når du forbereder deg til et jobbintervju kan det være lurt å undersøke litt fakta om selskapet, om ledelsen og viktigst av alt den- eller de som skal intervjue deg.

Les mer:Slik forbereder du deg til intervjuet

I en notat-app kan du skrive ned navn (så du husker det), «topics» som du tror kan være hensiktsmessig å ta opp, en punktliste med såkalte «dårlige sider» – og hvordan du kan snu det til noe positivt – og alt annet du måtte komme på.

Leser du over listen noen ganger før du trer inn i løvens hule, kan det være du gjør det bedre enn du kanskje fryktet. Etterpå kan du eventuelt oppsummere førsteinntrykk og hva du synes du klarte å formidle best under intervjuet.

Les også:Dette må DU spørre om når du er på intervju

Litt på siden; og temmelig alternativt vil nok mange si; men en annen ting smartmobilen din muligens kan hjelpe deg med i forkant av et jobbintervju, er å slappe av og stresse ned.

I applikasjonsbutikkene og musikkbutikkene finner du apper og lydbøker med avslapningsteknikker og pusteøvelser, som du «vil kjenne at du blir mer og mer avslappet» av. Kanskje kan noe slikt roe nervene før et jobbintervju?

4. Mobilen til praktisk småtteri

En smartmobil gir deg mange muligheter. Vet du ikke hvor du skal møte til jobbintervju, kan du raskt sjekke Google Maps eller et annet mobilkart.

Sjekk arbeidsplassen: Med Proff Norge-appen kan du sjekke driftsresultatene til firmaet du skal på intervju til.

Foto: iTunes

Kjører du bil kan du bruke mobilen som GPS, eller så kan du kan bruke en app for å finne ut hvordan du reiser dit med kollektiv transport. For eksempel appen RuterReise i Oslo eller Brakar i Buskerud.

Skulle du mot formodning plutselig få dårlig tid til intervjuet kan du slå opp nummeret du må ringe for å si at du blir et par minutter forsinket.

Takket være en taxi-app som skaffer deg nærmeste drosje kan det derimot hende at du rekker det likevel.

Kommer du ut fra intervjuet med et følelse av at noe ikke helt stemmer, kan du forresten dra opp iPhone-en din og sjekke appen Proff Norge. Via denne bedriftsportalen kan du sjekke regnskapstall og hvem som har hvilke verv i selskapet, og kanskje få et inntrykk av om hvor seriøst selskapet er.

På utkikk etter jobb i teknologibransjen?

Sjekk mobilen.no sin Teknojobb-tjeneste her

5. Ta e-utdanning nå

Når du skal bytte jobb, og særlig hvis du har planer om å forflytte deg over i en litt annen bransje, kan det være du trenger å lære deg noe nytt først. Eller bare at du må friske opp gammel kunnskap. Også her kan smartmobilen være til hjelp.

Lær deg selv: Via iTunes-U finner du forelesninger fra universiteter og høyskoler verden over.

Foto: Itunes U

Det finnes utallige lydbøker og e-bøker innen ulike fagfelt som kanskje kan gjøre nytten. Ellers har Apple bygget opp en stor samling med forelesninger og instruksjoner fra universiteter verden rundt i sin tjeneste iTunes U.

Her kan du eksempelvis høre filosofiforelesninger fra Yale, få erfare hvordan Stanford lærer bort app-utvikling, eller se en video som lærer deg hvordan du bruker Twitter og Flipboard på best mulig måte.

Her er mulighetene mange, og hvis du er kunnskapstørst kan dette være en leskende kilde. Bruk iTunes U på vei til- og fra jobb hver dag, så vil du være bedre forberedt når du blir innkalt til jobbintervju.

Last ned iTunes U (gratis) til iPhone og iPad

Et brukbart alternativ til iTunes U er Khan Academy, som er tilgjengelig på mobil via uoffisielle apper til iOS, Android, og Windows Phone.

Det kan finnes apper som kanskje går mer spesifikt på det feltet du ønsker å jobbe med også, og derfor kan det være lurt å gjøre et søk i applikasjonsbutikken i tillegg.

Videre finnes det en rekke lærerike podcaster, som du blant annet finner via Apple-appen Podcaster til iOS, BeyondPod til Android eller WPodder til Windows Phone. Det finnes imidlertid flere gode podcast-avspillere å velge mellom.

Hva slags podcaster du finner vil variere kraftig, men det går sansynligvis an å finne noe som kan være relevant også innenfor din bransje.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Flere artikler

  1. Få god hjelp på ferie: Ta med disse appene på ferie

  2. Unngå fallgruvene: Slik ødelegger du jobbsøknaden din

  3. Sosiale medier blir stadig viktigere i jobbsøking

  4. Adecco-sjef med varsko mot prestisjejaget: - Det norske utdanningspresset kan være skadelig

  5. SSB-prognoser: For mange utdannede: Studiene som gjør det vanskeligere å få jobb