Strøm av søkere fra «oljå» til Skanska: Kristen bytter oljejobb med byggebransjen
Mannskapsmessig nyter byggebransjen godt av oljenedturen. Selskap som Skanska arver oljearbeidere som har blitt arbeidsledige, eller som bekymrer seg for å bli det.
To ganger i året har bygg- og anleggskonsernet Skanska introduksjonsprogram – eller «onboarding» – for nyansatte.
På introduksjonsprogrammet som ble holdt i august, var det like mange av de nyansatte som kom fra oljesektoren, som fra andre bedrifter byggebransjen.
– Vi forventet at det ville være en del fra oljebransjen nå, men det har aldri vært så mange som nå, forteller rekrutteringssjef i Skanska, Christian Scheen til E24.
Sandnes-bedrift var helt oljeavhengige - slik la de om og unngikk oppsigelser
Like mange fra oljen
– Vi begynte å se trenden allerede rundt påsketider, da vi utlyste flere stillinger, blant annet som direktør prosjektstyring. Da opplevde vi en mangedoblet interesse fra oljesektoren. Vi utlyste de samme stillingene to år tidligere, og vi hadde ikke i nærheten av den interessen da, forteller Scheen.
Totalt var det 46 personer på Skanskas introduksjonsprogram for nyansatte i august.
Under samlingen ble de bedt om å fortelle hvilke sektorer de kom fra, og det ble klart at to tredjedeler var fra henholdsvis olje- og byggesektoren. Det som var spesielt i år, var at det var like mange fra olje som fra bygg.
Én av dem som var på høstens introduksjonsprogram i Skanska var den nyansatte prosjektdirektøren Kristen Vollestad.
Han kommer fra oljejobb i Kværner og før det igjen Aker Solutions, og ser mange likhetstrekk mellom bygg- og oljesektoren.
– Innen olje gjør vi en engineering, og i Skanska gjør vi en prosjektering. Så navn og begreper er forskjellig, men prosjektmodellen er lik. Både der og her jobber vi med planlegging, kostnadsoppfølging og kontrakt, forteller Vollestad.
Han påpeker at mye av det tekniske også i de to sektorene er like.
– Uansett om det er en plattform eller et stort bygg, så er det snakk om store stålkonstruksjoner, og beregningene vil være de samme, påpeker Vollestad.
Erna på valgkampturné i Oljefylkene: – Det ser ikke ut som om det har stoppet helt opp
Gikk på grunn av nedgangstid
– Hvorfor valgte du å gå fra olje- til byggsektoren?
– Det er en nedgangstid i oljebransjen, og jeg begynte derfor å tenke i de baner. Jeg så også at mye var overførbart, og fant en mulighet som jeg ville undersøke nærmere, forteller Vollestad – om det å bytte subsea med byggverk.
– Begge selskapene er stor og prosjektdrevne, og dermed like på den måten, legger han til.
Vollestads inntrykk er at det er flere som gjør som ham, og vurderer å ta steget fra olje til bygg.
– Allerede på introduksjonsprogrammet traff jeg et par jeg kjente fra før, og jeg har sett igjen flere gamle kolleger her, forteller Vollestad.
Nærmere 25.000 oljejobber borte
Begge er prosjektdrevne
Som nevnt er både bygg og olje prosjektdrevne sektorer, og det er derfor i høyeste grad overførbart hvis man har kunnskap fra den ene av sektorene og ønsker seg over i den andre.
– En annen grunn til at Skanska kanskje er spesielt attraktivt for dem som kommer fra oljesektoren, er at vi også har store prosjekter – og noen av dem i internasjonal skala. Så i likhet med oljebransjen ønsker vi folk som kan tenke seg å jobbe utenlands, sier Scheen.
– Hvor gode er mulighetene for dem som kommer fra oljesektoren og nå vil over i bygg og anlegg?
– Vi rekrutterer ikke flust vi heller. Men regjeringen sier jo at de nå ønsker å bygge opp infrastruktur ved å fokusere på bygg og anlegg, vedlikehold og oppgradering, og vi håper at det vil føre til økt behov i bygg og anlegg. Ser du historisk på det, har det dessuten alltid være behov for vei, bygg og bolig, slår rekrutteringssjef Scheen fast.
– Må fremsnakke seg selv
Det store antallet nyansatte fra oljesektoren i Skanska, gir håp for arbeidsledige ingeniører, mener president i ingeniør- og teknologorganisasjonen Nito, Trond Markussen:
– Vi ser på jobbsøkerkursene våre i Rogaland at mange fra oljesektoren vil vite mer om byggebransjen, og hvilke muligheter som finnes der. Det vi må lære dem er hvordan de kan vise bredden i sin kompetanse, tenke litt utradisjonelt og fremsnakke seg selv i større grad, mener presidenten.
Nylig varslet regjeringen at de vil satse 2,5 milliarder kroner på vedlikehold for å få bukt med arbeidsledigheten. Markussen mener at både arbeidsgivere og arbeidstagere må bruke dette handlingsrommet til å finne hverandre:
– Er man for lenge ute av arbeidslivet, blir det vanskeligere å komme i gang igjen. Norge har ikke råd til å la ingeniørene gå arbeidsledige.
Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes
Forventer flere søkere
Hos Betonmast har de ennå ikke sett konsekvensene av nedgang i oljesektoren like tydelig som hos Skanska.
– Men tidligere har vi nesten ikke sett noen søkere derfra, mens vi nå har noen flere.
– Forventer dere flere søkere fra oljebransjen fremover?
– Ja, det gjør vi. Tidligere har tendensen vært at folk har gått den andre veien, fordi oljesektoren har fremstått som mer attraktiv. Men nå regner vi med at det kommer til å gå andre veien. Men selv om det kommer flere søkere fra oljen, er det ikke dermed sagt at vi kommer til å ansette mange av dem heller, sier Evensen.
Én av tre i leverandørnæringen frykter for jobben
Veidekke har merket noe økning i søkere fra oljen, men heller ikke de har pågang over hele landet.
– I løpet av 2015 har vi sett en markert stor endring i Rogaland. Det er enkelttilfeller også andre steder, men den store endringen ser vi altså i Rogaland, sier kommunikasjonssjef i Veidekke, Helge Dieset.
Også i AF Gruppen merker de økt interesse:
– Vi opplever generelt stor pågang av ingeniører som ønsker å jobbe i AF Gruppen. Det er en merkbar økning i antall søkere med erfaring fra oljesektoren, sier direktør for Personal & Organisasjon, Bård Frydenlund.