Sparte 3,7 millioner med ny it-løsning

Imatis er IT-selskapet som stadig vinner nye anbud, både i Norge og utlandet. Nå er ett av deres prosjekter nominert til å bli Norges beste innovasjonsprosjekt.

SKJERM: Det nye systemet gjør at ansatte kjapt kan få oversikt over hva som skjer på sykehuset. Den er også laget slik at den kun viser sensitiv informasjon om en person med identitetsbrikke står foran skjermen. Når hun snur seg bort, forsvinner det igjen. Her er gründer Morten Andresen foran en testskjerm.

Foto: Sigrid Moe/E24
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Vi hadde ikke fått dette til uten våre partnere, sier avdelingsdirektør Trond Trondsen i Helseetaten Oslo kommune. Han har ansvar for avdelingen ved Aker sykehus som denne uken avsluttet et digitaliseringsprosjekt.

Nå står han på scenen foran et fullsatt møterom for å feire prosjektet. En av dem i salen er Morten Andersen, en av gründerne i porsgrunnsbedriften Imatis.

Les også

Nå starter jakten på Norges beste innovasjonsprosjekt

Flyt

IT-selskapet leverer IKT-tjenester til sykehus og kommuner.

– Våre systemer sørger for god flyt for og med pasienter, blant annet med selvbetjent registrering og betaling av egenandel, også via mobil. Vi ser nå at også eldre klarer dette fint, forklarer Andersen til E24.

Deres system skal også ha oversikt over ressurser, som rom, leger og fysioterapeuter og servicetjenester som rengjøring, transport av utstyr og medisin. Oversikten skal også skape bedre samhandling mellom helsetjenestene og bydelene.

– Systemet gir sykehusene bedre oversikt over eventuelle flaskehalser. Om rommene ikke blir rengjort fort nok, så kan pasienter havne på gangen. Om bydelen ikke vet hvilke behov en pasient har før hun står der, så kan overgangen til å bo hjemme være vanskelig, sier Andersen.

Resultater

Prosjektet har vært et samarbeid mellom Oslo kommune, SINTEF, Csam Health og Imatis, som har levert teknologien. Avdelingen som har vært med på prosjektet er kommunal akutt døgnenhet (KAD), med 73 senger.

Det startet i 2014, og ble avsluttet i sommer. Og det har gitt resultater, ifølge undersøkelser gjort av SINTEF. De viser at det mellom 2014 og 2016 var en reduksjon på 20 prosent i personalkostnader per pasient på KAD.

Fra 2015 til 2016 har enheten hatt en effektivitetsforbedring på 3,7 millioner kroner. Sintef-forsker Tarald Tohde har forklart at de mener skyldes den digitale samhandlingsløsningen Imatis, sammen med organisasjonsendringene og arbeidsstøtten.

Sykepleiere og leger har også vært med på prosjektet.

Prosjektet har endt med at Oslo kommune har inngått en ny, stor kontrakt med Imatis.

Helseteknologi

Imatis sin forgjenger, Cardiac AS, ble grunnlagt i 1991 ved NTNU i Trondheim. Da var selskapet hovedsakelig en leverandør til olje- og gassindustrien, og Imatis kom til verden i 2007, da gründer Morten Andersen ønsket å konsentrere seg om helseteknologi.

I dag har selskapet 50 ansatte, og kontorer i København, Australia og Sverige, i tillegg til hovedkontoret i Porsgrunn.

– Det er ganske vanskelig å komme inn i helsesektoren, men samtidig er leger og klinisk personale veldig opptatt av fakta. Så når vi kan vise til resultater, så er de med, sier Andersen.

Internasjonalt

Selskapets systemer brukes i dag blant annet av 14 sykehus i Australia, i en region i Danmark, og skal rulles ut i Västra Götland-området i Sverige, i tillegg til flere steder i Norge.

– Jeg føler at vi står inne i et taktskifte. For to år siden var det nesten ikke anbudsrunder innenfor dette, nå er det masse, sier Andersen.

Han tror at noe av deres suksess var at de startet med spesialiseringen innen digitaliseringen av helsesektoren før trenden tok av.

– Det er foreløpig ikke så mye konkurranse innenfor det vi driver med. Det er konkurrenter på enkelte tjenester, men ikke helheten, sier Andersen.

Han forteller at innovasjon er det viktigste de driver med.

– Jeg tror at om du ikke innoverer er i front, så vil du falle av. Vi vil hele tiden innovere, men ha enkelte perioder med større satsing, forteller gründeren.

Les også

– Vil bety økte inntekter i millionklassen

Les også

Dette er kryptovalutaene du må vite om

Les også

Slik vil de gjøre oppdrettsanlegg ubemannet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Entreprenørskap
 2. Næringsliv
 3. Digitalisering
 4. Teknologi
 5. Sintef
 6. Ledelse

Flere artikler

 1. Dette er Norges beste innovasjonsprosjekt

 2. Nytt datasystem i Statnett: – Snart kan vi oppdage feil før de skjer

 3. Fantastiske nye Helse-Norge

 4. Bransjen vil bli kvitt stempelet som velferdsprofitører

 5. Etterlyser satsing på helseteknologi før nettgiganter tar over