– Robotiseringen av samfunnet har allerede startet

I fremtidens arbeidsmarked vil stadig flere av oss jobbe med å analysere data, mens roboter tar seg av de kjedelige og rutinemessige arbeidsoppgavene, mener IT-selskap bak ny rapport.

ROBOTMØTE: I fremtiden kommer menneske og robot til å jobbe sammen, mener noen forskere. Her er det den tyske forbundeskansleren Angela Merkel som rekker ut en hånd til den menneskelignende roboten Asimo.
Publisert:

I boken «Jeg, robot» fra 1950 tegnet den russisk-amerikanske forfatteren Isaac Asimov et fremtidsbilde der alle kjedelige og rutinemessige arbeidsoppgaver utføres av roboter.

Det store amerikanske IT-selskapet Cognizant har spunnet videre på disse tankene og skrevet rapporten «The Robot and I», med den lange undertittelen: «Hvordan digital teknologi gjør mennesker og forretninger smartere ved å automatisere rutinearbeid.»

Les også: Forskere og investorer advarer mot kunstig intelligens

Positivt syn på robot-samarbeid

I Asimovs bok går det galt den dagen robotene begynner å gjøre opprør mot menneskenes regler, men forfatterne av rapporten har et mer optimistisk syn på det fremtidige samarbeidet mellom roboter og mennesker, skriver va.se.

– Vi er allerede i startfasen av et robotisert samfunn der vi har begynt å automatisere rutineoppgaver, men vi ser for oss et scenario der vi kommer til å bruke robotene til både å jobbe smartere og bli smartere, sier Gajen Kandiah, som er visepresident i avdeling for bedrifts- og prosesstjenester i Cognizant.

Les også: Svenske forskere: Halvparten av dagens jobber vil forsvinne

Kostnadsbesparende

I rapporten har Cognizant undersøkt mer enn 500 bedrifter, og konkluderer med at stadig flere av oss kommer til å jobbe med å analysere data i fremtiden, mens robotene tar seg av rutineoppgavene.

Innenfor bank- og forsikringssektoren kan vi allerede se tydelige konturer av en robotisering, peker rapporten på. Ved å automatisere rutineoppgavene har hver fjerde bank i undersøkelsene senket kostnadene ved kundehåndteringsoppgaver med 15 prosent. I tillegg oppgir 66 prosent av bedriftene at de regner med å senke kostnader med minst ti prosent de neste tre-fem årene.

Les også: Dette rommet kostet 200 ansatte jobben

Frykter ikke robot-konsekvensene

Man kan lett seg for seg at mange mennesker kan bli overflødige på arbeidsmarkedet ved et inntog av roboter, men rapportforfatterne ser ikke dette som noe problem.

– I løpet av de siste 50 årene har økonomien alltid funnet måter å erstatte jobber på. Tenk bare på alle sekretæroppgavene som forsvant med data- og tekstbehandlingsprogrammer, uttaler assisterende visepresident ved senter for fremtidens arbeidsmarked ved Cognizant, Robert H. Brown ifølge va.se.

Forfatterne av rapporten frykter heller ikke et fremtidsscenario hvor kunstig intelligens er blitt så avansert at menneskeheten står i fare, slik blant andre teknologipionerer som Bill Gates og Elon Musk, og Stephen Hawkin, har advart mot.

– Vårt budskap er at det finnes en plass for både mennesker og roboter, avslutter Brown.

Les også

Slik skal studentene kapre drømmejobben

Les også

Den svenske supermeglerens beste råd for å nå toppen

Les også

- La luksusen ligge hjemme på jobbintervjuet

Les også

Derfor føler du deg skitten når du bygger nettverk

Publisert:

Her kan du lese mer om