26.000 oljejobber borte: – Det vil komme flere kutt

Sjeføkonom venter langt flere jobbkutt på norsk sokkel.

JOBBENE FORSVINNER: Mange årsverk er kuttet på norsk sokkel de siste årene. Flere skal det bli, mener økonomer.

John Thomas Aarø
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Mandag ble det kjent at Kongsberg Maritime kutter 200 årsverk.

I det siste har kuttene fra oljebransjen kommet tett som hagl.

Minst 25.245 oljejobber har forsvunnet på norsk sokkel siden starten av 2014, ifølge en oversikt av DNB Markets (se faktaboks).

Mange selskaper har ikke angitt konkret hvor mange jobber som forsvinner. Medianen av selskapenes kuttanslag viser at det nå er 26.140,5 jobber som er borte.

Les også

Rammes av oljebremsen: Kongsberg Maritime kutter 200 årsverk

Mer vil komme

– Det vil komme flere kutt. Det forplanter seg nokså gradvis gjennom økonomien, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til E24.

Han peker blant annet på at mange leverandører fortsatt kan ha utstyr og tjenester å levere, men at ordreboken er tommere på litt lengre sikt.

Nordea - og de fleste andre prognosemakere - venter et investeringsfall på norsk sokkel på om lag 15 prosent i år. I de to neste årene venter Nordea et fall på ytterligere 15 prosent.

En rapport utarbeidet av IRIS på oppdrag fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass viser at det ved utgangen av 2014 var 330.000 ansatte som direkte eller indirekte jobbet i oljebransjen.

De indirekte jobbene defineres som jobber som leverer generelle varer og tjenester til oljebransjen, som hotell, transport, finans og så videre.

Juel tror at vi i verste fall kan se tilsvarende store kutt i bemanningen som det ventes i investeringene.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor vi er i løypen nå, men mellom 50.000 og 100.000 jobber kan det i verste fall bli. Da tenker jeg på de oljerelaterte yrkene i vid forstand, sier Juel, med henvisning til rapporten fra IRIS.

Dersom Juel får rett, er vi ikke mer enn halvveis i jobbkuttene.

Nordeas sjeføkonom tar imidlertid forbehold.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Vidar Ruud

– Leverandørindustrien vinner flere anbudskamper nå enn de gjorde for noen år siden. Selv om investeringene faller i Norge, kan det ramme utenlandske leverandører mer enn norske. Det kan gjøre at dette anslaget er for høyt, sier han.

Bak anslaget til Juel ligger det en forventning om en oljepris som vil være lav lenge. Nordea har en forventning om at oljeprisen jevnt og trutt vil tikke oppover og nå 70 dollar fatet i 2017.

Les også

Erna Solberg om oljebremsen: – Dette er ikke krise

Innovasjon - færre jobber

Han påpeker videre at det viktige ikke er hvor mange som forsvinner isolert, men hvor mange jobber andre næringer klarer å spise.

– Det er mulig å bytte jobb, også i Rogaland, sier Juel.

Før oljeprisfallet i fjør høst var oljebransjen godt på vei inn i en tøffere tid, ledet an av oljeselskapene.

Det ble et uttalt mål fra en samlet oljebransje om å kutte i kostnadene. Mantraet var å gjør ting smartere og mer effektivt.

Med oljeprisfallet på toppen har dette blitt enda mer aktuelt.

– Mitt inntrykk er at det er mange i bransjen som ikke har trukket ned rullgardinene og lagt seg på sofaen i påvente av høyere oljepriser, men er innovative. Mer innovative produkter betyr samtidig at antallet ingeniørtimer som må til for å få ut hver liter olje, blir mindre, sier Juel.

Skrur opp

I midten av juni ventet sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank at oljebremsen ville gjøre at 35.000 oljejobber gikk tapt.

Etter en sommer der oljeprisen tok svalestup, skrur han anslaget opp.

Sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank Markets.

John Thomas Aarø

– Nå har oljeprisen ligget lav lenger enn jeg trodde, og derfor vil bruttotallet være noe høyere, kanskje over 40.000, sier Knudsen til E24.

Han er imidlertid varsom med å legge for stor makroøkonomisk betydning i anslaget.

– Tallet er isolert sett irrelevant. Tallet kan være så høyt det bare vil så lenge det absorberes av andre sektorer. I Rogaland ser vi at det ikke er slik at antallet sysselsatte faller like mye som fallet i antallet jobber i oljebransjen skulle tilsi. Det tar ikke hensyn til de som får ny jobb, de som drar utenfor fylkesgrensen, eller utlendingene som drar hjem, sier Knudsen.

Knudsen venter at sysselsettingen i Rogaland faller med rundt én prosent neste år, noe som tilsvarer rundt 2.500 jobber, og en arbeidsledighet som topper ut oppunder 5 prosent.

– Bunnen i aktivitetsnivået i oljebransjen vil nås om et års tid, sier han.

Les også

Sjeføkonomens dystre spådom: – Full krise i Norge i 2019

Les også

Spår flere år med oljebrems

Les også

– Hører ingen rop om krisepakker

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen

Flere artikler

  1. – Overrasket over at det ikke er verre

  2. – Har stoppet helt opp

  3. – Blir et avgjørende tall for norsk økonomi

  4. Annonsørinnhold

  5. Tror på flere arbeidsledige i Norge

  6. – Klar risiko for negativ vekst