Verdens fjerde rikeste vil ha tre dagers arbeidsuke

Den meksikanske milliardæren Carlos Slim mener det hadde gagnet verden om folk flest kun jobbet tre dager i uken, og pensjonerte seg senere.

VIL HA FÆRRE DAGER: Mexicos rikeste mann og verdens fjerde rikeste Carlos Slim mener verden kunne vært tjent med kortere arbeidsuker.

Foto: Michael Dwyer Ap
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

– Kortere arbeidsuker er løsningen på problemer som oppstår ved skift i sivilisasjonen, sier Carlos Slim i et intervju med Bloomberg.

Den meksikanske telekom-milliardæren er når denne artikkelen skrives verdens fjerde rikeste mann.

Han peker på at teknologiske fremskritt er i ferd med å eliminere noe av behovet for fysisk arbeid, samtidig som folk lever lenger og har bedre helse.

– Denne sivilisasjonen krever mer kunnskap, mer erfaring og mindre fysisk utmattelse. Produktiviteten har økt kraftig, i motsetning til hva økonomene sier, og vi ser at arbeidsledighet er et stort problem for mange land, særlig i Europa, sier Slim til nyhetsbyrået.

Fått med deg denne? Svensk professor vil ha totimers arbeidsdag

– Det er viktig at folk ikke pensjonerer seg når de er 50, 60 eller 65 år. Jeg mener folk bør pensjonere seg senere fordi de har mer kunnskap og erfaring, og jeg synes folk skal jobbe tre dager i uken for å lage plass til andre.

Han legger til at en kortere arbeidsuke vil dempe behovet for transport, i tillegg til at mer fritid vil føre til at folk fokuserer mer på spennende fritidsaktiviteter, som gir økonomisk vekst.

Dette er ikke første gang det kommer spreke arbeidstidsforslag. Den svenske professoren Bodil Jönsson vil ha totimers arbeidsdag, mens LO i Norge har snakket om sekstimersdag.

Les også

Verdens rikeste menn tapte 1.717 milliarder på én uke

Gjør det selv

Til Bloomberg forteller Slim at hans eget telekomselskap América Móvil har startet forsøk med kortere arbeidsuker for enkelte avdelinger for ett par år siden.

– Vi har tilbudt folk med mye kunnskap å bli i selskapet lenger før pensjon mot at de jobber færre dager. 40 prosent av dem som fikk tilbudet slo til, sier milliardæren.

Han mener selskapene i lengden vil tjene på å betale noe mer per time slik at folk kan jobbe færre dager, fordi en vil bli stadig mer produktive, skriver Bloomberg.

Slim er selvskapt milliardær etter å ha startet telekomselskapet América Móvil.

Ifølge Forbes lister er Slim verdens fjerde rikeste mann.

Han plasserer seg bak Microsoft-gründer Bill Gates, eier av kleskjeden Zara, spanske Amancio Ortega, samt investor Warren Buffett.

Meksikanseren på fjerdeplass har en formue på 49 milliarder dollar, eller 412,58 milliarder kroner.

– Tenk deg om alle de ansatte i mine avdelinger jobbet tre dager i uken. Dette hadde vært perfekt. Da kunne halvparten jobbet mandag til onsdag, og andre fra torsdag til lørdag. En hadde fått fylt opp alt behovet og folk ville pensjonere seg i en alder av 75 år, sier Slim, som selv fortsatt arbeider i en alder av 76 år.

Les også

Mark Zuckerberg er nå den sjette rikeste på jordkloden

Annerledes for sjefer

Selv om Slim er for en kortere arbeidsuke er han klar på at dette ikke kan gjelde for toppledelsen i selskapet.

– En kan ikke bytt administrerende en gang i uken, sier han til Bloomberg og legger videre til at de som holder disse stillingene heller får pensjonere seg tidligere og gjøre plass for andre, sier han.

På spørsmål om han ser noen problemer med kortere arbeidsuker understreker Slim til Bloomberg at det selvsagt er folk som vil motsette seg alle forandringer, men at dette ikke betyr at en kan stoppe samfunnets utvikling i retningen av et service samfunn og ikke et som er avhengig av produksjon.

Les også

Verden har blitt fattigere på superrike

Les også

Verdens rikeste menn tapte 1.717 milliarder på én uke

Les også

De ti rikeste menneskene i verden har minst to ting til felles

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Bill Gates
 3. Arbeidsledighet
 4. Lønn

Flere artikler

 1. Mexicos rikeste mann tapte over 42 milliarder kroner på Trumps seier

 2. De største taperne blant milliardærene: Han har mistet 191 milliarder av formuen

 3. Forbes: Dette er verdens ti rikeste milliardærer

 4. Jensen om seks timers arbeidsdag: – Kan bety økt skatt på 11 prosentpoeng

 5. Betalt innhold

  Adam har innført firedagersuke: – Gjør et mye bedre arbeid