BT-direktøren er Årets Ledertalent på Vestlandet: - Prøver ikke å tenke på alt som kan gå galt

Ledertalent og BT-sjef Andreas Thorsheim (32) står midt i sin vanskeligste lederoppgave noensinne.

TUNGT LEDERANSVAR: Andreas Thorsheim (32) sitter med ansvaret for å lede mediehuset Bergens Tidende gjennom en dramatisk nedbemanningsprosess.
Publisert: Publisert:

- Denne høsten oppleves nok som ubehagelig for alle i Bergens Tidende, sier Andreas Thorsheim, administrerende direktør i den bergenske avisen og i dag kåret til Årets Ledertalent på Vestlandet.

- Vi kjenner at det står store ting på spill i Presse-Norge, fortsetter Thorsheim.

- Det er veldig vanskelig å vite hva fremtiden vil bringe, men jeg prøver å ikke tenke på alt som kan gå galt.

Bakteppet Thorsheim sikter til er en av de lengst varslede, men like fullt mest dramatiske stormene, i norsk presse på mange år.

Som i de andre avisene i mediekonsernet Schibsted Norge, har fallende annonseinntekter og opplagsnedgang innhentet det tradisjonsrike mediehuset i Bergen. Mange må gå, og i disse dager legges tilbud om sluttpakker og AFP på bordet.

Han står midt i sin vanskeligste lederoppgave noensinne - og den personlige utmerkelsen som et av de fremste Ledertalentene i Norge, kommer litt ubeleilig.

- Jeg føler ikke at jeg har bevist noe i de oppgavene jeg nå har.

SJEKK HELE LISTEN FRA VESTLANDET: Dette er de ti største talentene

Lynkarriere

Åtte år har gått siden han kom inn som trainee i Schibsted. Lynkarrieren har gått via jobben som nyhets- og utviklingssjef i E24 (fra 2006 til 2008), tilbake i konsernet og frem til hans nåværende jobb som leder av mediehuset Bergens Tidende.

Dette består av avisen med samme navn, nettavisen bt.no og en rekke lokal- og gratisaviser. BT hadde en omsetning på 860 millioner kroner i fjor, og et resultat før skatt på 135 millioner.

Andreas Thorsheim (32)

Dette sier juryen om Andreas:

Andreas er en leder som gyver løs på alt han foretar seg med analytisk tilnærming, men samtidig utmerket magefølelse. Han er en god motivator, men stiller også krav til omgivelsene. Han har gjort lynkarriere, men er ydmyk i møte med nye oppgaver, og er først og fremst opptatt av å få det til der han er. De som har jobbet med Andreas, mener han er «en ener som kan nå så langt han vil».

Avgjørende valg

Det han vil akkurat nå, er at omstruktureringene i Bergens Tidende, som «for tiden opptar 99 prosent av tankevirksomheten hans», skal gjennomføres på en så OK måte som mulig.

Før han ble sjef i BT, var Thorsheim finansdirektør i Schibsted Norge (som den gang het Media Norge). Det er det samme mediekonsernet som nå krever at de fire regionavisene BT, Stavanger Aftenblad, Færdrelandsvennen og Aftenposten tilsammen skal spare 400 millioner innen 2015.

Han kjenner bedre enn de fleste den økonomiske tankegangen som ligger bak vedtakene om kutt. Logikken i det hele er han beredt til å forsvare.

Avisenes lesere og avisenes kunder (annonsørene) har endret måten de bruker aviser på, og har helt andre forventninger til avisene nå enn de hadde for bare få år siden, ifølge Thorsheim.

Med dette kommer også store endringer i hvor og hvordan avisene tjener sine penger.

- Oppi dette så må vi ta noen tøffe valg både med produktene og organisasjonen vår, sier Thorsheim.

LES OGSÅ: Ledertalentene: Slik blir listen til

- Råd til å være fri

32-åringen avviser at det eneste Schibsted og direktørene i Schibsteds aviser vil, er å tjene penger.

- Det er ikke riktig at vi kun vil tjene penger. Men det er riktig at mange tror at at det er slik.

- Er du en typisk blåruss?

- Jeg har gått på NHH og vært finansdirektør og sånt, så en del av karrieren min har helt klart vært en blårussrolle, sier Thorsheim, som i 1998 gikk ut av Valler Videregående skole med rød lue på hodet.

- Jeg håper ikke jeg sees på som en bønneteller og en resultatjeger, sier Thorsheim, og slår deretter fast at det alltid skal være et trygt mellomrom mellom inntekter og kostnader, også i mediebedrifter.

- Dette er den beste garantien for at det ikke kommer en annonsør eller en annen maktperson og dikterer hva som skal stå i avisen. Man må ha råd til å være fri.

HUN ER MIDT-NORGES STØRSTE TALENT: - Aldri bli lenge i en jobb under en dårlig sjef

HAN ER NORD-NORGES STØRSTE TALENT: Bryggeridirektør Roger Karlsen er

Fortid, nåtid, fremtid

Thorsheim mener en god leder i hovedsak kan måles på tre punkter.

- Det første er effekten du har på folk. Hvordan bidrar du til medarbeidernes utvikling?

- Det andre er hvilke resultater du oppnår. Resultater er både å få til de målene du har satt deg, men også å få de til best mulig.

- Den tredje dimensjonen som jeg mener er viktig, er at en god leder også klarer å skape noen nye muligheter for bedriften. Det kan være muligheter for etterfølgeren din til å gjøre det enda bedre, å tilrettelegge for enda bedre resultater eller en ny forretningsidé, noe som ikke nødvendigvis lykkes med en gang, men kanskje er sentralt for bedriftens ve og vel siden.

Utfordringen er å få alt til å stemme, samtidig.

- Ofte kan du ha det hyggeligere på jobb hvis du ikke er så nøye på hvordan det går. Noen ganger kan du få veldig gode resultater med en gang hvis du driter i fremtiden. Noen ganger kan du få til masse ting i fremtiden hvis du driter i både folkene og resultatene her og nå.

I Bergens Tidende står fortid, nåtid og fremtid på spill - for mange hundre ansatte, og for Thorsheim.

- Målet på god ledelse er å få det til skikkelig bra på alle tre, samtidig, og det er vanskelig.

DE FREMSTE TALENTENE I MIDT-NORGE: Sjekk listen

DE FREMSTE TALENTENE I NORD-NORGE: Åtte som utmerket seg

- Si det som det er

Han vet at Bergens Tidende har eksistert i nesten 150 år, at usikkerheten om det som skjer er stor, og informasjonsbehovet er enormt.

- Mange legger store deler av identiteten sin i arbeidsplassen, har både sin og kanskje ektefellens inntekt fra arbeidsplassen, og mange har gitt store deler av livet sitt, mange sene kvelder, for å alltid få ferdig morgendagens avis.

- Min innstilling er at det aller viktigste for en leder i denne situasjonen er å være åpen med informasjon. Du må få sagt ting som de er, sier Thorsheim.

Så er det den vanskelige balansegangen mellom «å si ting som de er» og å behandle folk med respekt og skånsomhet.

- Man blir veldig ydmyk for oppgaven. De valgene vi tar nå er avgjørende for å ivareta arven, men også for, forhåpentligvis, å flytte BT inn i en ny 150-årsperiode, sier Thorsheim.

- Hva lærer man på NHH om hvordan man som leder skal forholde seg til folk i en slik situasjon?

- Man lærer ganske lite om det på NHH.

- Men man lærer ganske mye om det i oppdragelsen sin.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om