- De vil måtte omskoleres

Olje er fortsatt mest populært blant ingeniørstudentene, men det vil ikke kunne vare lenge, mener SSB.

ENDRING: Forskningsleder Torbjørn Eika i SSB tror det vil bli vanskeligere å få jobb i oljenæringen om noen år.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Oljegigantene Statoil og Aker Solutions troner fortsatt på toppen av jobbønskelisten til de fleste ingeniørstudentene, mens Statkraft og andre selskaper som spesialiserer seg på fornybar energi, sliter med å klatre.

- I mange år har oljenæringen og leverandørindustrien ekspandert. Det har nok medført at det for flinke folk med relevant bakgrunn har vært relativt lett å få godt betalte jobber i disse næringene, sier forskningsleder Torbjørn Eika i SSB til E24.

Han tror imidlertid at dette vil endre seg om noen år.

- Hvis det går som vi tror, vil veksten i etterspørselen etter denne type kompetanse imidlertid fort kunne begrenses til å erstatte avgangen fra bransjene og knapt nok det. Det vil dermed kunne medføre at det gradvis blir vanskeligere å få slike jobber, sier Eika.

Han tror dermed at studentene vil bli tvunget til å rette fokuset sitt mot andre næringer.

Les også

Her er norske studenters drømmearbeidsgivere

Mest populære

I Universums studentundersøkelse for 2014, som presenteres her på E24, har over 10.000 studenter rangert norske arbeidsgivere etter hvor attraktive de er.

Det har resultert i lister over de 30 mest populære arbeidsgiverne i fire «bransjer»: Business, IT, Ingeniør og Humaniora.

Oljenæringen står høyt i kurs - særlig blant ingeniørstudentene, men også hos andre.

Sjekk listene her!

Omskolering

Til tross for trenden blant studentene tror ikke Eika at oljeinteressen kommer til å bli et stort problem for norsk næringsliv.

Men det avhenger av at folk på sikt er villige til å omskoleres.

- Jeg tror at disse, med spesialkompetanse på oljerelaterte problemstillinger, relativt enkelt vil kunne «transformeres» til å være relevante i andre næringer, men da med lavere lønn enn det de nok hadde tenkt seg, sier Eika.

- Bidrar studentenes oljefokus til å gjøre Norge mer oljeavhengig?

- Litt uklart hva man legger i oljeavhengighet. Avgjørende vil være hvor fleksible folk og utdannelsen er. Vi oppfatter ingeniører og folk med teknisk kompetanse som relativt anvendelige i ulike sammenhenger, sier Eika.

Les også

Næringslivet jakter ledere i Forsvaret

Les også

Vil ikke hjem til Norge

Uenige

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Kommunukasjonsdirektør Bente E. Engesland i Statkraft.

Statkraft mener det er viktig at flere studenter engasjerer seg i fornybar energi. Ifølge selskapet har de heller ingen problemer med rekrutteringen.

- Kloke hoder og solid kompetanse er av avgjørende betydning for konkurranseevnen. Statkraft er en kompetansebedrift og vi trekker store veksler på kunnskapen som er bygget opp over tid og som vi vil dyrke i tiden fremover, sier kommunikasjonsdirektør Bente E. Engesland i Statkraft.

Hun understreker at selskapet de siste året har hatt god pågang på ledige jobber i selskapet, og kjenner seg ikke igjen i tallene fra undersøkelsen.

- Vår erfaring er at stadig flere ønsker å satse på en karriere innen fornybar energi. Søknader til stillinger viser at Statkraft er en veldig attraktiv arbeidsplass, ikke minst fordi vi arbeider med ren energi og er et selskap som vokser internasjonalt. Til traineeprogrammet vårt sist høst var det over 1300 søkere til 8 stillinger, sier Engesland til E24.

Listevinner Statoil sier at de mener det er for tidlig å si noe om denne utviklingen nå, og avventer resultatene i årene som kommer.

Les også

Her er norske studenters drømmearbeidsgivere

Samfunnsøkonomiske tap

POSITIV: Forsker Marit Linnea Gjeldsvik

SSB tror at en nedtrapping av oljesektoren kan være positivt for flere sektorer som tidligere har slitt med rekrutteringen fordi de ikke kan konkurrere med oljebransjen på lønn.

- I den grad bedrifter ikke klarer å tiltrekke seg folk med relevant utdannelse, er dette selvsagt ikke optimalt, sier forsker Marit Linnea Gjelsvik til SSB.

Hun understreker at dersom oljesektoren trappes ned, slik SSB tror vil det gjøre det enklere for andre sektorer i næringslivet å rekruttere ingeniører. Hun tror denne utviklingen vil være positiv for norsk næringsliv på lang sikt.

- Samfunnet kommer best ut av det hvis sammensetningen av faglig kompetanse i størst mulig grad matcher behovene. De samfunnsøkonomiske tapene med en «feil mix» av kompetanse, vil som nevnt avhenge av hvor lett man lar seg omskolere, sier Gjelsvik til E24.

Les også

- Jobbsikkerhet vil gå ut over lønningene

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Næringslivet jakter ledere i Forsvaret

  2. Vil ikke hjem til Norge

  3. - Vi trenger de klokeste hodene

  4. Her er norske studenters drømmearbeidsgivere

  5. Her er norske studenters drømmearbeidsgivere