Åpner opp for utflagging av Color Line - 700 kan miste jobben
Regjeringen vil åpne for at Kiel-fergene til Color Line kan flagge om til Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). 700 ansatte står i fare for å miste jobben. LOs påtroppende leder reagerer skarpt.
– Dette er å ofre norske sjøfolk for å gi selskapene mulighet til å bruke billig utenlandsk arbeidskraft, sier LO-nestleder og påtroppende leder Hans-Christian Gabrielsen til Dagsavisen.
Næringsminister Monica Mæland (H) sendte for to uker siden et forslag på høring om å myke opp regelverket for skip som seiler under internasjonalt flagg.
Color Line har i flere år truet med å flagge ut av Norge dersom de ikke får anledning til å flagge skipene over fra det norske skipsregisteret (NOR) til NIS. Gabrielsen oppfordrer regjeringen til å trekke høringsforslaget.
Ulstein Verft skal bygge verdens største hybridskip
– LO vil oppfordre regjeringen til å trekke forslaget og i stedet gå i en dialog med ledelse og tillitsvalgte i selskapet om alternative løsninger for å beholde hele flåten på NOR-flagg, sier Gabrielsen.
Leder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund sier han regner med at om lag 700 av de ansatte om bord på skipene M/S Color Fantasy og M/S Color Magic, som trafikkerer strekningen mellom Oslo og Kiel, vil bli erstattet av utenlandsk arbeidskraft.
– Regjeringen sier de vil hindre utflagging, men de vil ikke hindre nedleggelse av norske arbeidsplasser, sier Hansen til Sysla.
Ulstein Verft leverer rekordskip
For å være registrert i NOR, er det et krav mannskapet jobber under norske lønns- og arbeidsvilkår. Det samme kravet gjelder ikke for det internasjonale skipsregisteret (NIS).
Stanse utflagging
Forslaget om utenriksfergene er bare ett av flere forslag fra det såkalte fartsområdeutvalget. Utvalget fikk i oppdrag å se på endringer i reglene for skip i NIS-registeret, for å stanse utflaggingen til utlandet.
Utvalgsleder Ole Jacob Bull sier utvalget både har hatt som mål å styrke «NOR-flagget» og prøve å få norske skip som er registrert i utenlandske skipsregistre, tilbake til Norge.
Det første kan gjøres ved å fjerne taket på den såkalte nettolønnsordningen, som er en kompensasjon til rederier som bruker norsk mannskap på konkurranseutsatt fart i norsk farvann.
Ordningen koster i dag nær 1,8 milliarder kroner i året, hvorav den største delen går til skip som går til norsk sokkel. Utvalgets forslag til endringer vil ikke føre til noen særlig økning i statens utgifter.
For å hente flere skip «hjem», har utvalget foreslått å myke opp reglene i NIS-registeret, slik at flere skip som opererer på norsk sokkel og som går i fraktefart mellom norske og europeiske havner, kan være registrert der.