Kom til Norge som 16-åring uten å kunne alfabetet, nå er 27-åringen butikksjef
Ali Rezai kunne ikke det vestlige alfabetet og snakket ikke et ord norsk da han kom fra Afghanistan som 16-åring. Nå er han 27 og driver butikk med 12 ansatte og 50 mill. i omsetning.
– Jeg har alltid satt meg mål, sier Ali Rezai på flytende Finnmark-dialekt.
For 11 år siden kom han alene til Norge fra Afghanistan. Da var han 16 år gammel.
Nå er han butikksjef i Kiwi i Kirkenes. Under hans ledelse hadde butikken i fjor rundt 10 prosent vekst, og 50 millioner kroner i omsetning.
Mål å kjøpe bil
Rezai forteller at veien til butikksjef-jobben har vært en lang og tøff reise.
De siste årene før han kom til Norge bodde han i Iran hos slektninger og jobbet som snekker. Han hadde ikke gått på skole siden sjuende klasse. Han måtte lære det norske alfabetet, og å skrive og snakke norsk.
Etter opphold på asylmottak, først i Oslo og så i Vadsø, fikk han oppholdstillatelse.
I Vadsø begynte han på ungdomsskolen og fikk norskopplæring.
Og prøvde å få seg jobb.
Ledertalentene 2019: Gründere skal gjøre «likes» om til penger
Rezai tenkte at en jobb kunne hjelpe ham til å bli bedre i det norske språket. Han trengte mer enn bare undervisningen på skolen for å bli god på å snakke, følte han. Det var vanskelig å bli kjent med nordmennene i Vadsø, og han hadde heller ingen norske venner.
Men selv om han tilbød seg å jobbe gratis, hadde han ikke hellet med seg.
Så kom han inn på videregående i Kirkenes, og flyttet dit.
Der løsnet det.
Først fikk han deltidsjobb på Scandic, så på Shell og så på Sparkjøp.
På et tidspunkt hadde han fire jobber - og gikk på skole samtidig.
– For meg har det funket å sette meg mål å jobbe mot. Det første målet mitt var å kjøpe meg bil. Da måtte jeg jo ha jobb og tjene penger, sier han.
Trodde ikke på seg selv
Da han ble tipset om at Kiwi trengte folk, gikk han til butikksjefen og spurte, og fikk beskjed om å levere en åpen søknad.
Dagen etter at han hadde vært der med søknaden, ringte butikksjefen og tilbød ham en 20 prosent stilling som butikkmedarbeider.
Javad Mushtaq (30) mener nordmenn tar for lite risiko – sluttet i Aker Solutions uten å vite hvor han skulle
På Kiwi i Kirkenes så de fort at Rezai var flink i jobben sin, og han fikk raskt mer ansvar. Da butikken trengte ny assisterende butikksjef, måtte han overtales til å ta jobben.
– Jeg trodde ikke på meg selv. Jeg trodde at fordi jeg ikke hadde norsk bakgrunn, så ville jeg ikke klare det, sier Rezai.
I 2016 ble butikksjef-jobben ledig. Etter overtalelse, og etter å ha prøvd seg som butikksjef i en midlertidig periode, sa Rezai ja.
– Jeg ble pushet, og jeg fikk det til, sier han, og forteller at distriktssjefen og regionsjefen i Kiwi kom på besøk kort tid etter at han hadde overtatt stillingen.
– Hva har du gjort her? Butikkstandarden er jo på topp, sa de, forteller Rezai.
Den 27 år gamle butikksjefen hadde sagt til seg selv: «Jeg skal snu denne butikken, og levere en bra butikk, med fornøyde kunder».
For å lykkes, tenkte han på kundene, forteller han.
– Tidligere var det nesten 80 prosent russer-handel her. Jeg har fokusert mest på lokal handel, for å få folk som bor her til å handle hos oss også. Og i fjor var vi i avisa, og ryktet har gått om at Kiwi i Kirkenes går bra, sier han.
Ble kåret til Årets ledertalent: – Gjorde alt fra første etasje til helikopteret
Nominert til pris
Nå er Rezai nominert til Mangfoldsprisen, for sitt arbeid med integrering.
Han har 12 ansatte fra åtte forskjellige land.
– Jeg husker det fra Vadsø, at jeg søkte nesten overalt, men ikke fikk jobb. Jeg tenkte at det sikkert er sånn for flere som kommer fra andre land. Så når folk har søkt hos oss, har jeg gitt dem en sjanse. De har levert det jeg har forventet av dem, sier han.
Rezai har opplevd at nye ansatte har vært redd for å prate, redde for at de ikke kan snakke norsk godt nok.
Han kjenner seg igjen i den redselen.
– Det tok sikkert fem-seks måneder fra jeg kom til Vadsø til jeg begynte å prate. Jeg kunne jo ordene, dem lærte jeg på skolen. Når jeg begynte i jobb, gikk det mye enklere.
Som butikksjef har Rezai selv tatt initiativ til språkopplæring i butikken, ved å jobbe med varene og snakke om hva de skal brukes til.
– Dyktig og tydelig leder
Nå har han kjøpt seg både bil og bolig, og han har satt seg mål som butikksjef: Å være bedre enn konkurrentene.
– Jeg vet at jeg er et forbilde for mine ansatte. Og jeg vet at de liker når jeg jobber selv ute i butikken sammen med dem. Jeg er ikke en sånn butikksjef som sitter så mye på kontor.
Kiwis kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin sier Rezai er et bevis på at man kan nå langt i butikkjeden med gode holdninger, stå-på-vilje og konkurranseinstinkt.
– Ali ble raskt lagt merke til av sine ledere, og var et naturlig valg da butikksjef-stillingen på Kiwi Kirkenes ble ledig. Han har levert fra dag én. Butikken har en fantastisk vekst i et tøft marked. Ali er en svært dyktig og tydelig leder, som brenner for å gi flere muligheten i arbeidslivet. Derfor er han også nominert til Mangfoldsprisen, sier Arvin.