Veivesenet kontrollerte ikke reisverket på Reinertsen-bro

Veivesenet innrømmer svakheter i rutinene.

ENDTE TRAGISK: To personer omkom da Rotvollhaugen bro i Trondheim kollapset i mai 2013.
Publisert:

- Det er ikke uvanlig at man sjekker reisverket under slike kontroller, men i dette tilfellet var ikke det vårt hovedfokus, sier prosjektleder Harald Johnsen i Statens vegvesen til E24.

8. mai omkom to personer da Rotvollhaugen bro i Trondheim plutselig kollapset. Fredag holdt entreprenørfirmaet Reinertsen en pressekonferanse, hvor de la frem resultatene fra den interne granskningen etter hendelsen. Årsaken til ulykken var ifølge selskapet mangelfull avstivning fra topp til bunn i midtreissystemet, hvilket førte til at reisverket brast under støping.

Nå viser det seg altså at reisverket ikke ble sjekket da Statens vegvesen, som er byggherre, var på kontroll bare timer før ulykken.

Veivesenet har tidligere opplyst overfor E24 at ingen avvik ble avdekket under kontrollen.

LES OGSÅ:Adressa: - Stillasfirma er siktet etter brokollapsen

Følger entreprenørens sjekkliste

Johnsen, som er prosjektleder for E6 Trondheim - Stjørdal, som Rotvollhaugen bro er en del av, forklarer at de hadde én mann på stedet. Denne personen kontrollerte blant annet at det ikke lå fremmedlegemer i betongen.

Johnsen legger for øvrig til at det er vanlig at Statens vegvesen følger en sjekkliste entreprenøren selv har laget når de er ute på slike kontroller.

- Reisverket var ikke noe av det som sto på listen under denne kontrollen. Vi har anledning til å be om å se på ting som ikke står på sjekklisten, men i dette tilfellet ble altså ikke reisverket kontrollert, sier han.

Dette til tross for at veivesenet i en kontrollørmeldingmerket «farlig arbeid»sendt 5. november 2012, flere ganger påpeker er blitt observert og bemerket at stillasene på en annen bro i samme prosjekt ikke var riktig utført, eller mangelfullt satt opp.

LES OGSÅ: Fikk refs av veivesenet før brokollapsen

Ifølge Johnsen er det for øvrig variasjon i hvor gode kunnskaper veivesenets kontrollører har om blant annet reisverk.

Tror ulykken kunne vært unngått

Johnsen svarer følgende når E24 spør om ulykken kunne vært unngått hvis enten Reinertsen eller veivesenet hadde tatt initiativ til å kontrollere reisverket under kontrollen 7. mai:

- Jeg ønsker ikke å spekulere i hvem som har ansvaret. Vi har nå krevd at det fra nå av skal være en tredjepartskontroll, og håper at vi med det unngår flere slike ulykker, sier han.

Har du tips i denne saken? Skriv til oss.

- Det er meget stor sannsynlighet for at vi hadde unngått brukollapsen 8. mai hvis vi også den gangen hadde hatt en tredjepartskontroll, legger han til.

Siktet

Fredag ble det kjent at politiet har tatt ut siktelse mot firmaet Master Solutions, som sto for byggingen av stillaset ved Rotvollhaugen bro.

- Vilkåret er tap av menneskeliv og ødeleggelse av fremmed eiendom. Strafferammen er på tre år, sier politiadvokat Aage Sliper Midling til Adresseavisen.

Han understreker at siktelsen er mot selskapet, og ikke mot enkeltmennesker.

Det har ikke lyktes E24 å komme i kontakt med Kristian Reinertsen i forbindelse med denne saken.

LES OGSÅ:

Publisert: