Forskning om teambuilding: Rafting og rappellering gir ikke bedre samhandling

Er du soldat eller stuntmann, kan paintball og rafting muligens ha en positiv effekt på arbeidsplassen. For andre kan slike aktiviteter virke mot sin hensikt.

OPPSKRYTT: Den positiove effekten av teambuildingsesjoner som ekstremsport, paintball, gokart og lignende på arbeidsmiljøet er ikke påvisbar, ifølge forsker.
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Slike aktiviteter kan faktisk bidra til å styrke allerede etablerte bånd mellom kolleger, i stedet for å etablere nye, sier Kenneth Stålsett ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU til forskningsnettstedet Gemini.

– I verste fall kan slike arrangementer føre til uheldige situasjoner som i ettertid forplanter seg inn i arbeidshverdagen, og det blir ikke bedre om det også er alkohol med i bildet.

«Ingen forskning som viser»

I sin doktorgradsavhandling om teamutvikling fastslår han at gokart, paintball og rafting muligens kan ha en effekt hvis man er soldat eller stuntmann, men ikke hvis man er ingeniør eller revisor og jobber på kontor.

Les også

Jobbekspertene svarer: «Kan arbeidsgiver ansette en ny person i min stilling under tvist om oppsigelse?»

– Det er lov å ha det artig på jobb, men det finnes ingen forskning som viser at slike aktiviteter gir bedre samhandling på arbeidsplassen i ettertid – selv om de kommersielle arrangørene kanskje hevder det, sier Stålsett.

- Mareritt

– I næringslivet finnes det kommersielle aktører som sier at teambygging skjer gjennom rafting og rappellering, og de argumenterer med at teambygging er viktig. Sjefen som kanskje bruker 100.000 kroner på et slikt opplegg, kan krysse av for at teambygging er gjennomført. Disse aktivitetene vil likevel ikke gjøre at de ansatte samhandler bedre i ettertid, sier Stålsett.

Han merker seg også at aktiviteter som skiller seg veldig fra det de ansatte jobber med til daglig, som regel ikke er for alle.

– Ingeniører som skal lære seg samhandling ved å ligge på gulvet i et stort rom og berøre hverandre, opplever dette som et «mareritt», konstaterer han.

Les også

Norsk undersøkelse: 44 prosent er villige til å bytte bransje for å få jobb

Les også

YS-lederen: Arbeidstakerne er omstillingsvillige

Les også

Nytt vedtak i Forsikringsklagenemnda: Beinbrudd under teambuilding var ikke yrkesskade

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Økonomi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Gjør deg klar for «hybridkontoret»

 2. Betalt innhold

  Vet du egentlig hva som er best av å jobbe hjemme og på kontoret? Det tviler forskerne på

 3. Betalt innhold

  Eksperter: Dette er farene ved permanent hjemmekontor

 4. Betalt innhold

  – Mange ledergrupper mistet noe under pandemien

 5. Betalt innhold

  – Mindfulness er ikke alltid positivt