Vekterstreik avverget på overtid

Det er enighet i meklingen for vekterne. Dermed blir det ingen streik, og sikkerhetskontrollen på Gardermoen går som normalt fredag morgen.

AVVERGET: Det kunne blitt lange køer på Gardermoen hvis vekterne går ut i streik fredag. De reisende som skal å fly i helgen oppfordres til å møte som normalt.
Publisert:

Fristen for meklingen gikk ut ved midnatt, men først fire timer på overtid kom partene fram til en avtale.

Parats forhandlingsleder, Lars Petter Larsen, er godt fornøyd med å ha unngått streik og med gjennomslaget for krav knyttet til ansvar og kompetanse. Han mener det nå er lagt et godt grunnlag for fremtidige forhandlinger.

– Sammen med en aksept for våre krav knyttet til risikoforhold i jobben, er tjenestetillegget vekterne ombord på skip nå får, en viktig anerkjennelse for den jobben våre medlemmer utfører hver dag, sier Larsen i en pressemelding.

Også arbeidsgiversiden er fornøyd med å ha unngått streik, og direktør Petter Furulund i NHO Service sier de er «blitt enige om en bedre og løpende dialog med Parat om viktige bransjespørsmål».

Kan oppstå forsinkelser

Dersom meklingen ikke hadde kommet i mål, ville 250 vektere ved Oslo Lufthavn gått ut i streik. Flyplassledelsen hadde advart og sagt at en streik raskt ville gjort at sikkerhetskontrollen på flyplassen måtte stenge. I løpet av natten ble dette altså avverget, men det kan likevel oppstå noen mindre forsinkelser, opplyser flyplassens kommunikasjonssjef.

– Ettersom det ikke blir streik, vil vi holde åpent som vanlig, men det kan bli enkelte mindre forsinkelser som følge av den usikre situasjonen som har vært i forkant av den mulige streiken, sier Joachim Westher Andersen.

42.200 passasjerer

Fredag er det ventet svært høy trafikk. Totalt er det 42.200 passasjerer som skal sikkerhetskontrolleres, og dette tallet er blant de høyeste noensinne på Oslo lufthavn.

Før streiken ble avverget natt til fredag, ble de reisende som skal ut og fly i løpet av helgen oppfordret til å møte som normalt. En vekterstreik ville fått store konsekvenser for flypassasjerene.

– Vi gjør alt vi kan for å avvikle trafikken på en best mulig måte med de forutsetningene vi har, men dessverre vil en eventuell streik gi store konsekvenser for alle som skal ut og reise, uttalte Andersen torsdag.

Fortsatt streikefare i Europa

Det er ikke bare i Norge det har vært fare for arbeidskonflikter i luftfarten denne uken.

I Sverige melder Dagens Industri torsdag kveld om stor avstand mellom SAS og Svensk Pilotforening.

Torsdag takket pilotforeningen nei til til et nytt tilbud fra arbeidsgiveren og dersom partene ikke kommer til enighet innen fredag klokken 18, går svenske piloter ut i streik.

Etter at de norske pilotforeningene kom til enighet med SAS torsdag ettermiddag unngikk man at også 435 norske piloter gikk ut i streik.

Også i Frankrike planlegger pilotene i Air France å gå ut i streik lørdag om ikke de blir enige med arbeidsgiver om en ny lønnsavtale.

Den planlagte streiken i Air France er del av en lengre tids uenighet knyttet til Air France forsøk på å bli mer konkurransedyktig i forhold til lavprisselskaper.

Konfliktnivået økte da Air France vant en rettssak som ga de muligheten til å øke pilotenes arbeidstid uten å gi lønnsøkning.

Les også

Vekter-mekling i natt - fortsatt streikefare i lufttrafikken

Les også

SAS-pilotene mekler langt over fristen

Les også

Norwegian-rettssak gjelder hele arbeidslivet, mener Parat

Publisert:
Gå til e24.no