Bryggeridirektør Roger Karlsen er Nord-Norges fremste ledertalent i 2012

Roger Karlsen (34) er en bryggeridirektør som går mot strømmen, for mens andre bygger ned, bygger Mack nytt.

INDUSTRIBYGGER:Oppvokst i Nordreisa i Nord-Troms, og nå direktør i ølbryggeriet Mack, vet Roger Karlsen (34) hvilken betydning industriarbeidsplassene har for Nord-Norge. Hans ambisjon er å bygge opp norsk industri for fremtiden.
Publisert:

I spissen for å ta Tromsøs stolthet til nye høyder står Macks kommersielle direktør og Årets Ledertalent i Nord-Norge, Roger Karlsen.

- Vi håper jo egentlig å være en hel landsdels stolthet, og ikke bare Tromsøs, sier Karlsen til E24.

34-åringen har i dag stillingstittelen kommersiell direktør i Macks Ølbryggeri, en jobb som i praksis innebærer ansvaret for all operativ drift av det 135 år gamle brygghuset.

Men at denne driften nå skal fortsette med fornyet styrke i tiden fremover, er noe verken ansatte eller øl- og brustørste Mack-kunder kunne ta for gitt for bare få år siden.

LES OGSÅ: Disse åtte ledertalentene utmerker seg i Nord-Norge

Valgte Karlsen

I 2008 sto de slitte og gammeldagse Mack-lokalene i Tromsø i veien for å drive bryggeriet på en effektiv og konkurransedyktig måte.

Ute i Europa var bryggeribransjen preget av nedleggelser og sammenslåing av virksomheter.

Å investere for fremtiden ville bli dyrt. Men å sakke akterut ville kanskje bli dyrere.

Styret i Mack valgte å satse, og Karlsen ble hentet inn for å å gå mot strømmen.

Dette sier E24s Ledertalentjury om Karlsen:

- Han har et drivende konkurranseinstinkt, gjennomfører med energisk handlekraft og har alltid en god dose humor som trigger medarbeidernes prestasjoner. Han leverer til riktig tid og kvalitet. Ambisjonen er stor og viktig: å bygge norsk industri for fremtiden.

LES OGSÅ:Dette er årets jury

- Industrieventyr

- Det trigget meg voldsomt å komme hjem for å være med på et slikt industrieventyr i nord, sier siviløkonomen, som begynte som forsyningsdirektør og prosjektleder i Mack i 2010.

Prosjektet han har ledet innebærer flytting av all produksjon og lager, unntatt Macks mikrobryggeri, ut av Tromsø og til bryggeriets nye fabrikk i Nordkjosbotn i Balsfjord kommune, 70 kilometer unna.

Flyttingen innebærer store endringer for de ansatte.
- Som leder har du ansvar for å ta vare på både menneskene og bedriften. Når du må gjøre grep som faktisk endrer livene til folk, kan det være vanskelig å være leder, sier Karlsen.

- Men vi har unngått de store konfliktene. Noen blir pendlere, andre flytter. Noen har tatt AFP, noen har valgt å forlate Mack. Men vi har klart prosessen uten at noen må gå mot sin vilje, sier han.

LES OGSÅ: Ledertalentene fester grepet om Nord-Norge

Naturlig ansvar

Tidligere i år kom forfremmelsen til kommersiell direktør, og fikk med det ansvaret for rundt 100 av de totalt 115 ansatte i organisasjonen. For Karlsen føles det naturlig å ta det ansvaret en lederrolle medfører.
- Jeg tror nok at det er noen «ledergener», hvis man kan kalle det det, eller egenskaper man har som person, som kan være med på å bestemme om du blir en leder eller ikke.

- Men min erfaring er også hvis man blir gitt ansvar på et tidlig tidspunkt, så utvikler man også evne og vilje til å ta på seg ansvar.

Når han som sjef selv gir ferske og yngre folk ansvar og muligheten til å prøve seg, mener han det er viktig å signalisere at det er lov å feile.
- Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har feilet opp igjennom, men hver gang har mine ledere stått bak meg. Det er viktig, sier Karlsen.

LES OGSÅ:Slik blir listen til

Industribygger

Årets Ledertalent i Nord-Norge er opprinnelig fra Nordreisa i Nord-Troms, og vet hva industrien har hatt å si for landsdelens innbyggere, på godt og vondt.

Der realiteten for mange industrikommuner i nord de siste årene har vært permitteringer og nedleggelser, er andre i stor vekst.

Karlsen mener han ser en tydelig parallell mellom utviklingen i det nordnorske næringslivet og det store bildet i norsk økonomi.
- Utfordringen for Nord-Norge er selvsagt avstanden til markedet. Men Norge som land er også langt unna de store konsumentmarkedene i verden. Det er likevel mange sterke bransjer både i Norge og Nord-Norge som kommer til å overleve, spår han.

Selv har han et sterkt ønske om å være med på å bygge opp, og ikke ned, norsk industri i årene som kommer.

Spesielt stor tro har han på den nordnorske oppbyggingen innen olje, gass, bergverk og mineral, men også på de ringvirkningene som vil oppstå fra denne oppbyggingen.
- Bare se på det Mack gjør nå - når vi investerer i en ny fabrikk i et knøttlite lokalsamfunn. Det er store summer som genereres i regionen. Men for få til noe slikt trengs risikovillig kapital. Og det er mange som må tørre; både eiere, styre og ikke minst de ansatte må tørre å tro på at det går, sier Karlsen.

Med de fysiske endringene i produksjon og infrastruktur på plass, vil det nye anlegget være i full drift fra 1. november.

Neste skritt for Mack har Karlsen klart:

- Nå skal vi få opp omsetningen, sier Årets ledertalent i Nord-Norge.

Følg E24s Ledertalentene på Facebook

Alle sakene om Årets Ledertalenter finner du på

E24.no/jobb/ledertalentene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om