Pablo Barrera er vinner av «årets drivkraft» i Ledertalentene: – Det er et enormt ansvar

Han har ansvar for Yaras vareforsyning globalt. Han har også ansvar fort Yaras innkjøp av varer som gass og maskiner samt tjenester.

PÅ JOBB SOM LANDSJEF I CHILE: Pablo Barrera (til høyre) ved mottak av skip med Yara-gjødsel fra Nederland til Chile.
Publisert: Publisert:

Pablo Barrera er konserndirektør for forsyningstjenester, og har ansvaret for alt av innsats- og råvarer Yara International kjøper inn.

I en alder av 33 år har den unge rogalendingen ansvaret for en innkjøpsportefølje som beløper seg på rundt 8,5 milliarder dollar, altså 72 milliarder norske kroner.

– Det er et enormt ansvar. Når man sitter i forhandlinger er beløpene så store at et kutt i innkjøpspris på en halv prosent kan bety flere millioner dollar, sier Barrera til E24.

Pablo Barrera er av Ledertalentene-juryen kåret til «årets drivkraft» for 2018.

For tiende året på rad kårer E24 Norges største ledertalent under 35 år. Fredag 7. desember offentliggjøres det hvem som vinner 2018-utgaven. I dagene frem til utdelingen offentliggjør vi vinnerne av de åtte underkategoriene Ledertalentene 2018 er delt inn i.

Vil gi verden mat

– Tusen takk til juryen, og til de som nominerte meg. Det er utrolig gøy med en slik anerkjennelse, sier han.

Siviløkonomen fra NHH kom til Yara i 2014 - den gang fra konsulentselskapet BCG, og startet da i Yaras avdeling for strategi og forretningsutvikling.

– Hovedgrunnen til at jeg kom til Yara var selskapets visjon om å bidra til bærekraftig matproduksjon for verden.

Samtidig peker han på at han ville jobbe i et stort selskap, og drømte om å jobbe i Latin-Amerika.

Den muligheten skulle han få.

Til foreldrenes hjemland

I januar 2017 ble han utnevnt landsjef i Chile, og ble der ansvarlig for Yaras salgs- og markedsføringsaktiviteter i landet.

Da var han 31 år.

– Jeg fikk muligheten basert på at jeg hadde jobbet hardt og hadde levert gode resultater. At mine foreldre kommer fra Chile, gjorde det spesielt og det ble en fin opplevelse, sier Barrera på klingende Haugesund-dialekt.

I Yara fikk han mye ansvar tidlig, og i årene før Chile-oppdraget var han først strategidirektør fra 2015, så ledet han deretter en større omstilling av organisasjonen som en følge av at konsernsjef Svein Tore Holsether tiltrådte høsten 2015.

Barrera ledet deretter arbeidet med å revidere og reetablere selskapets nye misjon, visjon og verdier, noe som involverte hele det globale selskapets organisasjon og alle dets ansatte.

Møtte en annen arbeidskultur i Chile

Han forteller at innimellom møtte han utfordringer i den daglige interaksjonen med medlemmene i teamet i Chile. Han måtte omstille seg til en mer uformelle kultur, enn den vi har i Norge.

– Vi er jo ikke særlig formelle i Norge. Men i Latin-Amerika er relasjoner viktigere, både på kontoret og med forretningsforbindelser. I et forretningsmøter må man starte med å spørre hvordan det går med familien, sier Barrera.

Han peker samtidig på at Latin-Amerika er man i arbeidslivet vant til tettere ledelse enn i Norge, der lederen setter retningen og så løper den ansatte i den retningen med mer autonomi.

– Ledelse krever at man er tettere på for å sikre fremgang i Latin-Amerika. Det skyldes ikke vond vilje, men at man er vant til å få veiledning og instrukser hyppigere, sier Barrera.

I stillingen som landssjef i Chile merket han at det gikk veldig kort tid fra en beslutning til han kunne se effekten av den.

Denne stillingen hadde han inntil han ble utnevnt til konserndirektør våren 2018.

ÅRETS DRIVKRAFT: Bilde fra tiden da Pablo Barrera (t.h.) var landsjef i Chile. Her på besøk hos en distributør i det søramerikanske landet, som også er den haugesund-baserte Barrera-familiens opphavsland.

– Innerst inne er jeg en strateg

– Innerst inne er jeg en strateg. Jobben som konserndirektør handler mye om strategisk tenkning, både på vegne av selskapet og mitt eget ansvarsområde. Eksempelvis hvordan du kan gjøre smartere innkjøp og være smartere enn motparten og komme med argumenter i forhandlinger, sier Barrera.

Han peker på at ved å utfordre og finne nye løsninger, kan man spare penger på innkjøp.

Når det gjelder logistikk, sender Yara varer verden rundt. Selskapet flytter milliarder tonn hvert år, og selger produkter i 150 land.

– Å få logistikkflyten å gå rundt er veldig interessant ut ifra de mange operasjonelle utfordringene man kan møte.

– Hvilke ambisjoner har du? Har du en konsernsjef i magen?

– En dag hadde det absolutt vært spennende. Men det er ikke hastverk å hoppe videre. Jeg synes jeg jobber i et spennende selskap og liker jobben min.

– Hva gjør du ellers når du ikke er på jobb?

– Jeg prøver å bruke tid på venner og familie. Besøke mine foreldre i Haugesund og å være sammen med mine søsken. Jeg er også glad i å løpe, sier Barrera.

Han forteller at løping er blitt et fristed, en mulighet å ta en tenkepause i hverdagen, og at han trenger denne tiden.

PÅ SPRANG FREMOVER: På løpetur i Bogotá i Colombia – Pablo Barrera med sin tidligere sjef, Olaf Hektoen - regionsjef for Latin-Amerika i Yara.
Publisert:

Her kan du lese mer om