Ble Ledertalent-toer i 2016: – Søk deg til gode ledere som du kan lære av

Eirik Folkvord Tandberg i Fortum stakk av med annenplassen i Ledertalentene i fjor. Han har lært seg mye om ledelse ved å følge med på hvordan flinke ledere rundt ham har gjort jobben sin.

KREVENDE: Eirik Folkvord Tandberg, administrerende direktør i Fortum Oslo Varme, synes det er mest krevende å ta beslutninger som kommer til å påvirke andre.
Publisert: Publisert:

I 2016 var det en 31-åring fra Mjøndalen som stakk av med annenplassen i Ledertalent-kåringen, bak Aneesh Rajaram. Eirik Folkvord Tandberg (32) var på det tidspunktet konserndirektør for Hafslund Varme med 90 ansatte.

Tidligere i august i år gikk Tandberg inn i en ny rolle, som administrerende direktør for Fortum Oslo Varme (se faktaboks), og med det har ledertalentet fått 180 ansatte under seg. 32-åringen har også fått det øverste ansvaret for å sørge for Oslos avfall blir energigjenvunnet på en miljøvennlig og god måte, samt å forsyne store deler av hovedstadens befolkning med fornybar varme.

– Jeg synes det er spennende og gøy å være leder. Samtidig er det utfordrende, sier Tandberg, og legger til:

– Det desidert mest krevende med lederstillingen er å vite at du tar beslutninger som vil få betydning for andre mennesker. Akkurat dét ansvaret kjenner jeg veldig på.

Nå haster det med ditt Ledertalent-tips

Sammen med rekrutteringsselskapet Boyden skal E24 igjen kåre Norges beste ledertalent, og nå har du under en uke på å gi oss ditt tips om Ledertalenter.

For niende året på rad leter vi etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Kanskje er det DU som tipser oss om årets vinner? Klikk her for å melde inn din kandidat (det tar bare et par minutter)

«Skole, fotball og bandy»

Tandberg trådte som nevnt sine barnesko i Mjøndalen, hvor tiden i stor grad gikk med til «skole, fotball og bandy», ifølge ham selv.

På videregående fant han ut at han håndterte både økonomi- og ingeniørfag «greit», og derfor falt valget på studiet Industriell økonomi og teknologiledelse, da han dro til NTNU i Trondheim for å studere.

– Det var kombinasjonen økonomi- og ingeniørfag som avgjorde studievalget. Jeg hadde med andre ord valgt studiet, selv om teknologiledelse ikke hadde vært en del av navnet, sier Tandberg, som altså ikke hadde noen klar idé om en lederkarriere fra start av.

Tok ledelsen i studentlaget

Underveis i studiet fikk imidlertid indøk-studenten så smått testet ut lederferdighetene, da han ble trener og leder for det nyoppstartede student-fotballaget Janus, som han også var med på å etablere.

Les også

Ledertalentene 2017: – Savner kandidater fra fiskerinæringen

– Jeg gikk på et krevende studium, og var nok også en strukturert student. Samtidig var jeg opptatt av å ha det gøy i Trondheim, og holdt hele tiden på med fotball og idrett, sier Tandberg.

– Det var ikke slik at jeg hadde en konkret plan om hva jeg skulle gjøre etter studiene, men jeg fokuserte på å levere her og nå, og gjøre det bra på skolen, legger han til.

Tandberg lå heller ikke på latsiden i sommerferiene i studietiden, og et internship i McKinsey var med på å sikre ham hans første jobb – nettopp i konsulentselskapet McKinsey.

– I den første jobben min lærte jeg å bruke analytiske evner i praksis, gjennom å jobbe opp mot reelle selskaper, forteller Tandberg.

– Fulgte godt med på ledere rundt meg

Oppholdet i McKinsey ble derimot av den kortvarige arten, for Tandberg fikk seg etter ganske kort tid jobb i Hafslund, og her har han tilbrakt de siste drøye seks årene.

– Jeg hadde ledere rundt meg og over meg i selskapet som ga meg mer og mer tillit og ansvar, og etter tre og et halvt år i Hafslund-konsernet fikk jeg for første gang personalansvar, forteller Tandberg.

Selv om Tandberg insisterer på at han ikke var fast bestemt på å bli leder fra tidlig alder, så innrømmer han at han var nysgjerrig på ledelse.

– Jeg fulgte godt med på hvordan ledere rundt meg gjorde ting, og hvorfor de gjorde som de gjorde. Så var jeg jo veldig spent på om jeg ville få til ledelse i praksis selv, sier Tandberg.

Lederne til Tandberg angret åpenbart ikke på at de hadde gitt ham ansvar, for han rykket etter hvert opp til stillingen som konserndirektør for fjernvarmeselskapet i konsernet.

– Den beste versjonen av meg selv når jeg trives

Tandberg tror at hans beste egenskaper som leder er at han har god forståelse for hva som er viktig for selskapet, og å sette seg mål. I tillegg tror han at han er god til å samarbeide med andre mennesker.

– Det morsomste med lederjobben har vært å bli kjent med store deler av selskapet, og oppdage hvor flinke folk man jobber med, sier Tandberg.

– Føler du at du har måtte forsake noe etter at du ble leder?

– Det er klart at i enkelte perioder er det mye jobb, men jeg føler ikke at jeg har måttet forsake veldig mye, sier Tandberg, og tilføyer:

– Det er viktig for meg å ha en god balanse mellom jobb, fritid, familie og venner – og det tror jeg også er viktig å for å kunne være en god leder over tid. Jeg er den beste versjonen av meg selv, og som leder, når jeg trives.

– Vær nysgjerrig på mennesker

– Har du noen gode råd til unge i dag som ønsker seg en lederkarriere?

– Man bør søke seg til gode ledere som man kan lære av. I tillegg bør man være nysgjerrig på mennesker – og hvordan de fungerer sammen. Jeg var nok ikke så bevisst på det siste selv da jeg var student eller gikk på videregående, innrømmer Tandberg.

Les også

Gründer Oskar vil kutte ventetiden for personer med psykiske lidelser

Han påpeker også at en lederkarriere ikke passer for alle, og at man ikke bør være leder for enhver pris hvis man ikke synes det er noe gøy.

– Men for meg har ledelse vært morsomt, sier Tandberg.

– Har du opplevd at det har vært en ulempe å være ung leder?

– For det første er alder for meg matematikk – og ikke noe jeg kan gjøre noe med. Men jeg tror at som ung leder er det viktig å være veldig bevisst på at man ikke kan alt godt selv, og dermed blir det spesielt viktig å finne ut hva de rundt deg behersker godt.

Tandberg sier at hans inntrykk er at Hafslund i liten grad har vært opptatt av alder, og at unge – så vel som godt voksne – medarbeidere har fått muligheten, så lenge lederpotensialet er til stede.

– Erfaringen min er at Hafslund har gitt tillit til personer basert på kompetanse og kunnskap, fremfor alder, sier Tandberg.

Les alle Ledertalent-saker her

– Ledertalentene gjorde meg mer bevisst

I fjor deltok altså Tandberg i Ledertalentene, og han forteller at det var en spennende erfaring.

– Jeg tror deltagelsen gjorde meg mer bevisst på hvordan man kan bli en bedre leder, fordi det gjorde at jeg måtte tenke etter hvordan jeg faktisk fungerer som leder, sier Tandberg, og legger til:

– I tillegg var det morsomt å se hvor mange ulike ledere og ansvarsområder som finnes i næringslivet. Da jeg snakket med andre ledertalenter, var for øvrig inntrykket at man sitter med ganske mange like utfordringer uansett hva man leder, men at for alle var det viktig å skjønne sitt område godt.

– Ser du for deg en karriere som toppleder på enda høyere nivå?

– Akkurat nå er det veldig gøy å lede Fortum Oslo Varme, og mitt hovedfokus er å gjøre en god jobb der jeg er i dag.

Publisert: